<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Sokban hasonlít a jelenlegi ázsiai geopolitikai dinamika az egy évszázaddal ezelőtti európaihoz. Ne legyenek kétségeink, egy háború a Koreai-félszigeten pillanatok alatt átterjedhet Kínára, ahogyan az egyébként már 1950 októberében bekövetkezett. Trump mai lépése megnyitja az utat a kínai árukra kivetett vámok előtt, magyarul a kereskedelmi háború előtt.

A 20. század első éveiben a feltörekvő és önbizalomtól duzzadó Németország nyíltan megkérdőjelezte a brit flotta dominanciáját a tengereken és nyaktörő ütemben látott hozzá saját hadiflottájának megerősítéséhez. Az összecsapás elkerülhetetlen lett. A 21. század első éveiben a feltörekvő és önbizalomtól duzzadó Kína nyíltan megkérdőjelezte az Egyesült Államok flottájának dominanciáját a tengereken és nyaktörő ütemben látott hozzá saját hadiflottájának fejlesztéséhez. Vajon józan mérlegelés szerint elkerülhető-e az összecsapás?

Nem lehet globális versenytárs

Washington már 1992-ben, a Szovjetunió szétesésekor kidolgozta globális ambícióinak alátámasztásaként azokat a védelmi irányelveket, amely szerint az amerikai stratégiának „meg kell előznie a potenciális globális versenytárs megjelenését.” Ennek jegyében az Ázsia felé fordulás (’Pivot to Asia’) stratégiájának meghirdetését alapjaiban határozták meg a 21. századi globális gazdasági és katonai tendenciái, amelyeket az Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalmaként nem hagyhatott figyelmen kívül. Stratégiai szinten 2012 januárjában következett be változás, amikor a védelmi minisztérium kiadta a ’Defence Strategic Guidance– Sustaining Global U.S. Leadership: Priorities for the 21th Century Defense’ című dokumentumot. Ebben Washington már egyértelműen deklarálta az Ázsia felé fordulás politikájának fontosságát és a térség felértékelődését is.

Ne legyenek kétségeink, egy háború a Koreai-félszigeten pillanatok alatt átterjedhet Kínára, ahogyan az egyébként már 1950 októberében bekövetkezett. Peking, amely 67 éve harcba szállt azért, hogy megakadályozza Észak-Korea amerikai megszállását, jelenleg is védelmi szövetségben áll Phenjannal.  Moszkva, amely a 2014-es kijevi Majdan-téri eseményeket a mai napig egy nyugati felforgatásnak tartja, szintén felkészült a legrosszabbra. Ráadásul alig, hogy vége lett Moszkva és Peking idei első közös haditengerészeti gyakorlatának a Balti-tengernél található Kalinyingrád orosz exklávénál, már be is jelentették a következőt, amelyre a csendes-óceáni térségben fekvő Vlagyivosztoknál kerül majd sor szeptember 18. és 26. között.

Akkor ma induljon a kereskedelmi háború

Káncz Csaba

A koreai félsziget geopolitikai feszültsége a jelek szerint nem elég a térségbeli feszültségből a Fehér Háznak. Múlt péntek este Trump felhívta Hszi kínai elnököt és közölte vele, hogy a mai napon - egy kevéssé alkalmazott amerikai kereskedelmi törvényt igénybe véve - nyomozást indít annak kivizsgálására, vajon Kínának a szellemi tulajdon védelmére irányuló politikája "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak" minősül-e. A törvény alkalmazása megnyithatja az utat kínai exportőrök ellen foganatosítandó szankciók és fejlett amerikai technológiák kínai cégekhez, vagy amerikai-kínai vegyesvállalatokhoz történő transzferjének szigorítása előtt is.

Ez a lépés jelentősen és azonnali hatállyal terheli meg Washington és Peking kapcsolatát éppen akkor, amikor a koreai félszigeten uralkodó feszültség csökkentésén kellene közösen munkálkodniuk. Trump lépése megnyitja az utat a kínai árukra kivetett vámok előtt, magyarul a kereskedelmi háború előtt. A kínai állami média azonnali válaszlépéseket ígért. Belső információk szerint visszavetnék az amerikai szója importját, ezen kívül az autók, a repülőgépek és a ritka földfémek is a szigorítás kategóriájába esnének.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG