<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy japán állampolgárt és egy amerikai cég 5 alkalmazottját is őrizetbe vették Kínában.

Pekingben közölték hétfőn, hogy egy japán gyógyszeripari vállalat alkalmazottját kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették. Ezzel párhuzamosan a külügyi szóvivő azt is bejelentette, hogy az amerikai Mintz Group tevékenységét törvénysértésre hivatkozással felfüggesztették.

Az Astellas Pharma japán munkatársát "kémkedési tevékenységben való részvétellel" gyanúsítják - erősítette meg hétfői sajtótájékoztatóján Mao Ning kínai külügyi szóvivő. Macuno Hirokazu japán kormányzati kabinetfőnök és szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy Japán pekingi nagykövetségét hivatalosan is tájékoztatták a történtekről. 

2015 óta 16 japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában hírszerzési tevékenység, kémkedés gyanújával. Fotó: Depositphotos
2015 óta 16 japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában hírszerzési tevékenység, kémkedés gyanújával. Fotó: Depositphotos

Tokió követeli az ötvenes éveiben járó férfi mielőbbi szabadon engedését és a konzuli segítség megadásának lehetőségét. A japán kormány minden támogatást megad a férfinak - tájékoztatott Macuno. Az Astellas Pharma már korábban hírt adott az őrizetbe vételről, de további részleteket a férfiről, nevéről, beosztásáról nem árult el. A Kyodo japán hírügynökség szerint 2015 óta 16 japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában hírszerzési tevékenység, kémkedés gyanújával.

Mao Ning hétfőn azt is bejelentette, hogy az amerikai Mintz Group helyi működését "törvénytelen tevékenység folytatásának gyanúja" miatt felfüggesztették. A Mintz Group korábban közölte, hogy mind az 5 helyi alkalmazottját őrizetbe vették egy március 20-i rajtaütés során. Hozzátették: készek együttműködni a kínai hatóságokkal az esetleges félreértések tisztázása érdekében. 

A Mintz, amely 18 irodával rendelkezik szerte a világban, vállalati elemzési és átvilágítási szolgáltatásokat nyújt. Ázsiai tevékenységét a kínaiul kiválóan beszélő Randal Philips felügyeli, aki korábban közel 3 évtizeden át az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA alkalmazottja volt, és ennek vezető képviselőjeként dolgozott Kínában.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG