<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szabálytalanságok és csúszások miatt közel 500 milliárd forinttal kevesebb uniós támogatás érkezett tavaly, mint amennyi a kormány terveiben szerepelt. Ez elsősorban a közlekedési projekteket, valamint az egészségügyben és az oktatásban tervezett beruházásokat érintette érzékenyen. De még így is ötször annyi pénzt kaptunk, mint amennyit befizettünk.

A napokban nyilvánosságra került zárszámadási törvény alapján nem tűnik indokolatlannak, hogy kormányzati politikusok az elmúlt hetekben megkongatták a vészharangot az uniós támogatások elmaradása miatt. A tervezett 1568 milliárd forintnyi uniós forrás helyett 2012-ben „csupán” 1089 milliárd brüsszeli pénz érkezett hazánkba. Az elmaradás ténye önmagában nem példa nélküli, mértéke azonban jócskán felülmúlja a korábbi évek értékeit. A hiányzó 479 milliárd forint nagyságrendileg annyi, mint az össze társasági adó és az egyes ágazatokat terhelő különadó együttesen, illetve eléri az éves nemzetgazdasági beruházás 10 százalékát.

A támogatás elmaradása a dokumentum szerint a „kiemelt projektek csúszásával, a kivitelezések, a közbeszerzési eljárások elhúzódásával, továbbá a kedvezményezetti oldalról elmaradó számlabenyújtással” magyarázható. A kedvezőtlen tendenciához az is hozzájárult, hogy a szabálytalanságok miatt egyes tételeket nem hajlandó az unió finanszírozni. A zárszámadási törvény nem részletezi, hogy az elmaradás mely projektekhez köthető, annyi azonban kiderül belőle, hogy a tervezettnél sokkal kevesebb pénz érkezett a közlekedéssel, vasútépítéssel kapcsolatos beruházásokra (KÖZOP), az egészségügy és az oktatás infrastruktúrájának fejlesztésére (TIOP), valamint a környezetvédelem erősítésére és az energiahatékonyság javítására (KEOP). Ez amúgy nem meglepetés, amióta arra kényszerültünk, hogy Brüsszellel alkudozzunk ezekről a forrásokról, vezető kormányzati politikusok is beismerték, hogy itt a legtöbb a probléma.

Az elmaradás elsősorban a Nemzeti Stratégiai Referenciakerethez (NRDK) köthető, a zárszámadási törvény ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2007-től 2013-ig tartó hét éves költségvetés ciklus alatt ebből a forrásból hazánk számára rendelkezésre álló 8200 milliárd forintból a tavalyi év végéig az összeg 82 százalékát, 6723 milliárd forintot sikerült felhasználni.

Így is sok pénz jön

Bár a tervezett szinttől jócskán elmaradt 2012-ben az uniós támogatások nagysága, az összeg még így is nagyobb, mint a korábbi években bármikor. Ha ehhez hozzávesszük azt a 347 milliárd forintnyi uniós támogatást, amely a fentiekkel ellentétben a magyar költségvetést „megkerülve” érkezik hazánkba, akkor megkapjuk, hogy tavaly összesen 1435 milliárd forint érkezett Brüsszelből.

Az összeg nem csupán annak fényében jelentős, hogy több mint a magyar egészségügy éves finanszírozása, vagy nagyságrendileg megfelel az összes szja-bevételnek, de ahhoz képest is, hogy hazánk 2012-ben 235 milliárd forinttal járult hozzá az Európai Unió költségvetéséhez. Így aztán hiába nem sikerült a terveknek megfelelő mennyiségű brüsszeli támogatást felhasználnunk, az unióval szembeni nettó egyenlegünk még így is 1201 milliárd forint. Ez annyi, amennyit idén csak a kamatkiadásokra költünk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló