4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rijád és Teherán kiújult ellenségeskedésében Peking eddig megpróbált semleges maradni. De ha nyílt konfliktusra kerülne sor, akkor Kína a szorosabb kapcsolatok miatt Irán mellé állna. A mérsékelt reformer iráni vonal közben rohamtempóban erősíti kapcsolatait a Nyugattal. Kína újra kiállt a független palesztin állam megalakítása mellett, Kelet-Jeruzsálemmel, mint jövendő fővárossal.

Hassan Rowhnai iráni és Hszi Csin-ping kínai elnök. Kép forrása: EPA

Hszi Csin-ping kínai elnök idei első külföldi útja alkalmával a múlt héten a forrongó Közel-Keletre látogatott. A kínai diplomáciában az év első útjainak kiemelt szimbolikus jelentőségük van, amelyek mintegy kijelölik az óriási ország figyelmének középpontját. Csupán összehasonlításaképpen, Hszi első látogatása 2013- és 2014-ben mindkétszer Oroszországba vezetett, míg 2015-ben Pakisztán érdemelte ki ezt a kitüntetett figyelmet (bár eredetileg a tágabb Közel-Kelet lett volna a cél, de regionális feszültségek miatt ezt ejtették).

Új kínai stratégiák érintik a térséget

Hszi 2013 március óta tartó elnöksége óta még soha nem látogatta meg ezt a térséget. Most Szaúd-Arábiában, Egyiptomban és Iránban folytatott tárgyalásokat öt napon keresztül. Rijád és Teherán kiújult ellenségeskedésében Peking eddig megpróbált semleges maradni, hogy elkerülje bármelyik fél megsértését. Mindazonáltal, ha nyílt konfliktusra kerülne sor Rijád és Teherán között, akkor Kína a szorosabb kapcsolatok miatt Irán mellé állna. Az elmúlt évben Kína is aktívan segítette azon nemzetközi diplomáciai erőfeszítéseket, amelynek eredményeképpen Irán hosszú évek után most kiemelkedhet a szankciók korlátaiból.

Káncz Csaba

Kína a közel-keleti olaj legnagyobb vásárlója (Irán olajexportjának 40 százalékát veszi fel), így érthető, hogy a térség stabilitásában felettébb érdekelt. Sőt, a múlt évben a teljes kínai import egynegyede a térségből származott. Bár Peking sokáig nem avatkozott be a térség diplomáciai és egyéb vitáiba, de az utóbbi évek biztonságpolitikai feszültsége a Dél-kínai tengeren Kínát új stratégia kidolgozására sarkallta a szállítási útvonalainak védelmére. Peking célja kiutat és összeköttetést garantálni egy esetleges amerikai-japán-indiai tengeri katonai bekerítő művelet esetén.

Múlt szerdán pedig Peking nyilvánosságra hozott egy másik stratégia dokumentumot is, amely a Kína és az arab világ közös fejlesztési potenciálját taglalja, beleértve a nukleáris energiát, az infrastruktúrát, a pénzügyeket és a mezőgazdaságot.

Az új stratégia kiemeli az állami szuverenitás és a területi integritás fontosságát, valamint a forró biztonsági helyzetek politikai kezelésének jelentőségét a Közel-Keleten. Ezzel összefüggésben a kairói Arab Liga központjában megtartott beszédében múlt csütörtökön Hszi elnök újra kiállt a független palesztin állam megalakítása mellett, Kelet-Jeruzsálemmel, mint jövendő fővárossal.

Irán a középpontban

Az egyiptomi látogatás olajozottan zajlott le, hiszen el-Sziszi egyiptomi elnök 2014 december óta már kétszer is Pekingbe látogatott, ahol már számos gazdasági megállapodást véglegesített. De a körút súlypontja kétségtelenül a teheráni látogatás volt. Kínai elnök 14 év után először látogatott az országba és Peking rögtön 17 megállapodást írt alá. Ezek között szerepel két atomerőmű építése Dél-Iránban, valamint hosszú távú iráni olajszállításokról szóló megegyezések. Peking nem tartotta magát a nyugati szankciókhoz korábban sem és már hatodik éve Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere a perzsák országának.

Hszi elnök szintén találkozott Irán legfőbb vezetőjével is. A keményvonalas Ali Hámanej ajatollah kifejtette a találkozón, hogy „az irániak sohasem bíztak a Nyugatban” és ezért keres Teherán több együttműködési lehetőséget független országokkal – itt nyilvánvalóan Kínára utalva. Nem véletlen tehát, hogy a mérsékelt reformer vonal most rohamtempóban erősíti kapcsolatait a Nyugattal és ennek keretében a héten 16 év után az iráni elnök Európába látogat.

Rohaninak és a szintén reformer Zarif külügyminiszternek már rövidtávon fel kell mutatnia sikereket a népesség számára. A jövő havi választások a mérsékelt politika számára komoly erőpróba lesz a keményvonalasok lankadatlan offenzívája közepette. Nos, a jelek szerint az első gyümölcsöket már be is gyűjtötték a perzsa reformerek. Olasz cégek jelentős, 18 milliárd dollárnyi infrastruktúrális fejlesztésről szóló szerződést írtak alá Rohani római látogatása alatt a hét elején. Az olasz kormány nagy reményeket fűz az iráni piachoz, amely segíthet lendületet adni a gyengélkedő itáliai exportnak. Aztán a napokban Párizs következik, ahol 114 Airbus repülőgép megrendelését fogják hivatalosan bejelenteni

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG