<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szinte az összes versenytársánál rosszabbul teljesít Magyarország Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfólió-menedzsere szerint, de pozitív növekedési meglepetést vár. Jövőre legalább három százalékos gazdasági növekedés lehet Faragó Ferenc szerint is.

Megszorítások és növekedés: nem stimmel a képlet

Amint Zsiday Viktor az Alapblogon írja, a kumulált (összesített) GDP-növekedés ugyanis 2009 és 2013 között Magyarországon csak +1,7 százalék volt, míg Lengyelországban +12, Szlovákiában +10,5, Romániában +4, Bulgáriában +3,5, Csehországban +2,3 százalék, de az EU átlaga is +2,4 százalék volt.

Zsiday Viktor

Azt gondolhatnánk, hogy nálunk a súlyos előzmények miatt nagyon meg kellett szorítani a költségvetést, és ez hátráltatta a növekedést, pedig pont ellenkező a helyzet. Magyarországon +1,2 százalékkal javult a költségvetés egyenlege 2009 óta. (Minél nagyobb a szám, annál nagyobb volt a nadrágszíjmeghúzás, annál negatívabban hatott a növekedésre.) Lengyelországban ugyanez +2,6 százalék, Szlovákiában +5,5, Romániában +6,8, Bulgáriában +2,4, Csehországban +3,2 százalék, és az EU-átlaga is +3,4 százalék.

A szerző szerint bár Magyarországon jóval kisebb volt a költségvetési megszorítás mint a többi országban, mégis nálunk volt a legkisebb a növekedés. Ez komoly strukturális problémákra utal. “Egyetlen olyan indikátort találunk, ami valamiképpen magyarázza ezt a gyászos teljesítményt, ez pedig a hírhedett "deleveraging", a hitelundor, a hitelállomány csökkenése, visszafizetése. Miközben más országokban nem nagyon csökkent, sőt több helyen erősen nőtt is a bankszektor mérlegfőösszege, a folyósított hitelek állománya, itthon brutális zsugorodás történt, ami nyilván nálunk negatívan, máshol pozitívan hatott a növekedésre.”

Nem csak az a baj, hogy a külföldiek nem nagyon hoznak be tőkét, és nem teremtenek munkahelyet, hanem leginkább az, hogy a magyarok is viszik ki az országból amijük van, tőkemenekítés zajlik, mert attól félnek, hogy valami okos kormányzati húzással egy pillanat alatt elveszik a bizniszüket – teszi hozzá. A szakember ennek ellenére arra számít, hogy a gazdaság a vártnál gyorsabban növekedhet.

Valami növekedés biztos lesz

Faragó Ferenc

A Vakmajom nevű blogger (Faragó Ferenc alapkezelő) szerint hat év nagyon durva belpiaci recesszió után csak jön majd valami belpiaci élénkülés is. Brutális kétirányú stimulust kap a magyar gazdaság, az EU-ból évente a GDP három százaléka jön, plusz az olcsó MNB-hiteláradat, így három százalékos GDP-növekedés “simán lesz jövőre”.

Sőt, a három százalék “ekkora stimulushalomra még halovány reakciónak is lesz mondható, hiszen az csak az évi EU támogatás mértéke, így igazából nulla. Így vagy úgy, jön valamekkora növekedés, annak ellenére, hogy a jogrend, a bizalom lerombolásával és a tőke (külföldi, hazai, fizikai, szellemi) elriasztásával mindent megtettek és meg is tesznek a stabil növekedés ellen” – teszi hozzá az alapkezelő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos