4p

Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.

Izrael visszarendelte madridi nagykövetét és behívatja Spanyolország Tel-Aviv-i nagykövetét a spanyol miniszterelnök legújabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és a zsidó állam közötti háborúval kapcsolatos nyilatkozata miatt, adta hírül a The Guardian.

Pedro Sánchez a spanyol állami televízióban (TVE) ismételten elítélte a Hamász október 7-i terrortámadásait, ugyanakkor – Izraelre és Spanyolországra utalva – megjegyezte: „baráti országoknak tudniuk kell mondani egymásnak dolgokat.”

„Amit Gázában látunk, az elfogadhatatlan”

„A kezdetektől fogva mondtuk, hogy amit a Hamász Izraelben tett, az abszolút kegyetlen és szörnyű”, jegyezte meg hozzátéve, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnél tett múlt heti látogatása során 20 perces, „nagyon kemény” felvételt nézett végig a támadásról. És – tette hozzá – mindig kiálltak amellett is, hogy a Hamásznak az összes túszt feltételek nélkül szabadon kellene engednie.

„Ugyanakkor ugyanilyen erős meggyőződéssel meg kell mondanunk Izraelnek, hogy a nemzetközi humanitárius jog keretein belül kell cselekednie. A (Gázai övezetből érkező) képek és a megölt emberek – különösen fiúk és lányok – növekvő száma láttán őszintén kételkedem abban, hogy (az izraeli támadások) összhangban vannak a nemzetközi humanitárius joggal,” figyelmeztetett.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Kairóban 2023. november 24-én. Fotó: EPA/KHALED ELFIQI
Pedro Sánchez spanyol kormányfő Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Kairóban 2023. november 24-én. Fotó: EPA/KHALED ELFIQI

Pedro Sánchez arra utalt, hogy – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is elfogadott gázai közlések szerint – az izraeli légicsapások óriási civil áldozatokkal járnak a Gázai övezetben: a halálos áldozatok száma már mintegy 15 ezer, közülük 6 ezer gyerek. (A Hamász október 7-i terrortámadásaiban mintegy 1200-an haltak meg.)              

A spanyol kormányfő beszélt arról is, hogy a válság politikai megoldásához szükséges a palesztin állam elismerése. Szerinte Európa érdeke, hogy erkölcsi alapon kezelje a kérdést, mert „amit Gázában látunk, az elfogadhatatlan.”

Korábban jelezte, hogy országa hajlandó egyedül is elismerni a palesztin államot, ha az EU erre nem hajlandó egységesen.

Az izraeli válasz nem váratott sokáig: Benjámin Netanjahu szégyenletesnek nevezte a spanyol kormányfő nyilatkozatát, és a spanyol nagykövet berendelésére utasította Eli Cohen izraeli külügyminisztert. Cohen pedig sokkolónak nevezte Sánchez szavait, és visszahívta konzultációra az izraeli nagykövetet. Szerinte Izrael a nemzetközi jogot betartva cselekedett és fog cselekedni a jövőben is, valamint az összes túsz szabadon engedéséig és a Hamász elpusztításáig folytatni fogja a háborút. (A harcok egy hetes tűzszünet után ma folytatódtak.)

Diplomáciai háború

Pedro Sánchez már korábban is élesen bírálta az izraeli vezetést. "Teljesen elfogadhatatlan ártatlan civilek, köztük gyerekek ezreinek legyilkolása. Az erőszak csak még több erőszakhoz fog vezetni” – fogalmazott múlt pénteken a gázai-egyiptomi határnál lévő rafahi határátkelőnél, Alexander De Croo belga kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján, aki szintén szóvá tette a civil áldozatok magas számát. 

A spanyol kormányfő Netanjahu előtt pedig úgy fogalmazott, hogy a palesztin halálos áldozatok száma „tényleg tűrhetetlen.”

Válaszul az izraeli külügyminiszter akkor “hamis állításokkal” és “a terrorizmus támogatásával” vádolta meg a két kormányfőt.

Az EU-tagországok közül egyértelműen Spanyolország bírálja legerélyesebben Izrael gázai háborúját. A kormánykoalícióban részt vevő radikális baloldali párt, a Podemos főtitkára pedig még Sáncheznél is keményebben fogalmazott az elmúlt hetekben.

Ione Belarra etnikai tisztogatással és népirtással vádolja az izraeli vezetést és azt követeli, hogy függesszék fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, vezessenek be vele szemben gazdasági szankciókat és fegyverembargót, Benjámin Netanjahut, aki szerinte háborús bűnös, pedig állítsák Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG