4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerdán dönt az Európai Néppárt közgyűlése a Fidesz kizárása ügyében. A tárgyalásokba bevont volt emberi erőforrás miniszter, Balog Zoltán szerint még soha nem voltak ilyen közel a szakításhoz. Eközben a Financial Times szerkesztőségi cikkben állt ki amellett, hogy a magyar kormánypártot el kell távolítani a jobbközép pártcsaládból.
Bekeményít Weber? Az EPP csúcsjelöltje egy hétvégi pártrendezvényen Bukarestben. EPA/ROBERT GHEMENT

Orbán Viktornak nincs helye Európa jobbközép pártjában, írta szerkesztőségi véleménycikkben a Financial Times a Fidesz néppárti tagságáról szóló szavazás előtt.

Betelt a pohár

A világ egyik legbefolyásosabb gazdasági lapja szerint Európa mainstream konzervatív pártcsaládja eddig nagyrészt tétlenül nézte, ahogy „Orbán Viktor Magyarországa” elkezdte lebontani a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét. Az Európai Bizottság jobbközép elnökét, Jean-Claude Junckert célba vevő plakátkampány nyomán viszont elfogyott a türelem.

Az FT szerint elképesztő, hogy ehhez egy saját pártcsaládba tartozó politikus elleni támadás kellett, és nem volt elég, hogy Orbán Viktor már korábban „könyörtelen támadást” indított az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság ellen, „hazug propagandára” használta a közpénzeket, tavalyi választási kampányában pedig „antiszemita felhangokkal” démonizálta Soros Györgyöt.

Mindennek hatására tavaly szeptemberben sok néppárti európai parlamenti (EP) képviselő is megszavazta a magyar demokrácia állapotát bíráló Sargentini-jelentést.

„Az EPP (Európai Néppárt) vezetése túl sokáig ringatta magát abba az illúzióba, hogy Orbán úr ténykedését meg lehet fékezni a párton belül tartásával. Valójában ennek az ellenkezője az igaz”

- írja a brit lap.

Weberen a sor

Szerintük az a tény, hogy Orbán Viktor „a legjobb asztalnál ülhet” Angela Merkel és a többiek társaságában, igazából fedezéket jelent számára.

„Bár az EPP (politikailag) mindig széles spektrumú közösség volt, katolikus konzervatívokkal és szekuláris liberálisokkal, a magyar kormányfő pedig a keresztény Európa védelmezőjének tartja magát, tettei és kijelentései biztosan ártalmasak a kereszténydemokrácia alapértékeire.”

Bár a Fidesz kizárásának lehetnek negatív következményei – egy tucat EP-képviselői hely elvesztése, az EPP megosztása a májusi választások előtt –, Manfred Weber néppárti csúcsjelöltnek most mégis demonstrálnia kell, hogy igazi vezető és megvédi a demokratikus értékeket, írja az FT.

Orbán is ott lesz

Az EPP közgyűlése szerdán Brüsszelben dönt majd arról, hogy kizárja-e tagjai közül a magyar kormánypártot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ülésen a Fidesz delegációja Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök vezetésével vesz részt.

"Azt szeretnénk, ha tiszta és világos viszonyokat lehetne teremteni. Mi egy erős és egységes, kereszténydemokrata ihletésű néppártot szeretnénk látni, amely elutasítja az illegális bevándorlást, és mindaddig, amíg erre jó esély és remény kínálkozik, addig szeretnénk a néppárt soraiban lenni"

– idézte az MTI Gulyás Gergelyt. Szerinte ugyanakkor a keresztény kultúra védelme vagy a bevándorlás elutasítása kérdésében semmilyen kompromisszumot nem tudnak kötni. 

Menni vagy maradni?

A Fidesz kizárását vagy felfüggesztését 13 tagpárt kezdeményezte a mintegy 70 pártot összefogó pártcsaládban. A magyar kormányfőt Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber is élesen kritizálta.

A néppárti csúcsjelölt három feltételt szabott Orbán Viktornak (a junckeres plakátkampány leállítása, bocsánatkérés, a CEU Budapesten maradása), és személyesen is tárgyalt vele Budapesten. A kormány végül leállította a kifogásolt kampányt, a miniszterelnök levélben kért bocsánatot a kizárást kezdeményező pártok vezetőitől a "a támadó nyelvezetért", azaz a hasznos idióták kifejezésért (álláspontját a keresztény kultúra védelméről, a migrációról és Európa jövőjéről ugyanakkor fenntartotta), és kompromisszumkésznek mutatkozott a CEU ügyében is.

Eközben az EPP egyik tagja, a bevándorlás-ellenes Szlovén Demokrata Párt közölte: ha kizárják a Fideszt, elhagyja a pártcsaládot, és külön szövetséget alakít a magyar miniszterelnökkel. Radikális jobboldali erők pedig szintén jelezték, hogy szívesen fogadnák soraikban a magyar kormánypártot.

Közel a szakításhoz

Balog Zoltán korábbi emberi erőforrás miniszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke tegnap a Weltnek azt mondta: Orbán Viktor a legközelebbi bizalmasait, köztük őt is bevonta a magyar kormánypárt, valamint a német kereszténydemokrata erők (CDU, CSU) és az EPP közti megbeszélésekbe.

Balog szerint még egyik oldalon sem álltak soha ilyen közel a „szakításhoz” – azaz ahhoz, hogy a Fidesz és az EPP útjai elváljanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG