<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az EU nyugat-európai tagállamai magára hagyták a Balkánt, ezen az egy hét múlva sorra kerülő csúcstalálkozó sem változtat. Amikor Budapest felkínálja segítségét Szerbia csatlakozásához, akkor egyes tagállamok már olyan rejtett forgatókönyvet sejtenek, amelyet meg kell akadályozni. Káncz Csaba jegyzete.

 

hirdetés

Szeptember 26-án Alekszandar Bocan-Harcsenko, a Belgrádba akkreditált orosz nagykövet Nebojsa Stefanovic szerb védelmi miniszter társaságában meglátogatta a feszült szerb-koszovói határt. A határon az utóbbi napokban felforrósodott a helyzet, miután a pristinai kormány úgy döntött, hogy a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kell váltaniuk. Szerbia egyébként évek óta ezt a gyakorlatot alkalmazza a koszovói rendszámok esetében.

Aleksandar Vucic szerb elnökAleksandar Vucic szerb elnök

Az észak-koszovói szerbek, tiltakozásul napok óta teherautókkal, kamionokkal akadályozzák a határátkelést. Szombaton este pedig megtámadtak két kormányhivatalt. Az utóbbi napokban Szerbia még tankokat is vezényelt a határra.

Árnyak a csúcstalálkozó fölött

Mindezen fejlemények nem jó előjelek azon nyugat-balkáni csúcstalálkozó előtt, amelyet az EU október 5-én és 6-án rendez a szlovéniai Brdo pri Kranjuban. Az EU Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ma fejezi be háromnapos nyugat-balkáni körútját, amely során Albánián kívül Észak-Macedóniát, Koszovót, Montenegrót, Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát is felkereste. Az elnök kedden arról győzködte egyre szkeptikusabb albán és észak-macedón vendéglátóit, hogy eltökélt szándéka a csatlakozási tárgyalások megindítása velük az év végéig.

Az üres szavakat pluszban beárnyékolta az a tegnap kiszivárgott belső EU-s jelentés, miszerint Németország vezetésével több EU-s ország ellenzi egyes nyugat-balkáni országok polgárainak vízummentes beutazását az Unióba, mivel túl nagy számban igényelnek alaptalanul menekültstátuszt. 

Ráadásul a tagállamok között a színfalak mögött vita robbant ki az egy hét múlva tartandó balkáni csúcstalálkozó tervezett záróközleményével kapcsolatban is, mivel egyes tagállamok nem akarnak már garanciát adni a Nyugat-Balkániak EU-s csatlakozására.

A „hátsó udvar” számára nincsen stratégia

A Szerbia és Koszovó közötti eszkalációnak is az ágyaz meg, hogy az EU vezetésével zajló tárgyalások a két ország között zsákutcába kerültek. Brüsszel egyrészt közvetítőként mondott csődöt, mivel a 2013-as megegyezés végrehajtásához nem ragaszkodik. Ekkor Belgrád és Pristina megállapodott, hogy a koszovói szerbek betagozódnak Koszovó közigazgatási rendszerébe. Cserébe a szerb többségű települések részautonómiát kapnak, és szövetségbe tömörülhetnek. De a koszovói kormányzat egy idő után kifarolt ennek támogatásából, a szerbek integrációja pedig félúton elakadt. Brüsszelnek ezzel kapcsolatban semmi más nem jut az eszébe, mint annak hangsúlyozása, hogy a megállapodás még mindig érvényben van.

Az EU, mint rendteremtő hatalom is megbukott, mivel nem tudja a szerződést végrehajtatni, végső soron azért nem, mert fogalma sincsen, hogy mit kezdjen a régióval. A 2003-as brüsszeli stratégia, amely a Nyugat-Balkán EU-s felvételét tűzte ki célul, mára a felismerhetetlenségig kifakult. Alternatíva nincs, az EU gyakorlatilag magára hagyta a régiót.

Hideg szelek fújnak Belgrádból

Szlovénia 2004-es és Horvátország 2013-as felvétele óta Brüsszel bővítési dinamikája gyakorlatilag eltűnt. Mindezt egy olyan bizottsági elnök mandátuma alatt lehet kijelenteni, aki önmagát „geopolitikai orientációjúnak” bélyegezte.

Von der Leyen tegnap deeszkalációra szólította fel a koszovói elnököt és miniszterelnököt Szerbiával kapcsolatban. Ehhez viszont Belgrád jóindulata is kellene, de ott éppen más szelek fújnak.

 Aleksandar Vucic szerb elnök és Aleksander Vulin szerb belügyminiszter ugyanis már egy ideje alig leplezetten újramelegítik Milosevic egykori elnök tragikus politikai hagyatékát és a Nyugat-Balkán összes szerb etnikumú polgárát politikailag és intézményileg egyesíteni akarják.

Elképesztő módon a francia polgárok 59 százaléka a mai napig ellenzi a Nyugat-Balkán EU integrációját. A balkáni politikai elitek pontosan érzékelik ennek politikai üzenetét. Valóban, a Nyugat-Balkán fokozatosan „közel-külfölddé” alakul az EU számára, amely annak politikai folyamatait egyre kevésbé tudja ellenőrizni. Figyelembe véve az EU délkeleti határain uralkodó instabilitást és Törökország fokozódó érdektelenségét a nyugati integráció irányába, a Nyugat-Balkán egyfajta geopolitikai ütköző övezetté alakul.

Ki kell mondani: az EU-n „bővítési fáradtság” vett erőt. Belső gondok, a Brexit, valamint amiatt is, hogy hogy ezen nyugat-balkáni államok felvétele számos nemzeti-nemzetiségi, államok közötti ellentét importálását is jelentené az EU-ba. A döntéshozatal fontos kérdésekben – lásd például tavalyról a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot – a nem EU-tag nyugat-balkáni országok nélkül is éppen eléggé nehézkes tud lenni, hát, ha még ezen egymásra fenekedő államok is bent lennének. Amelyek között még határvita is van, például Koszóvó-Szerbia viszonylatában.

Budapest támogatása csak ront a helyzeten

Nem szólva a szerb rezsim demokráciához, jogállamisághoz, és szabadságjogokhoz való, egyre negatívabb hozzáállásáról. Berlinnek, Párizsnak, Hágának és Koppenhágának pedig bőven elég a magyar miniszterelnök és annak lengyel és szlovén szövetségese, nem hiányzik nekik még egy belgrádi kerékkötő is. Sőt, amikor Budapest felkínálja segítségét Szerbia csatlakozásához, akkor egyes EU tagállamok már rejtett forgatókönyvet sejtenek, amelyet meg kell akadályozni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Pénzmosodába kerülhetett 180 milliárd forint a lélegeztetőgép-bizniszben
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 08:12
Hatalmas összeget fizetett a magyar kormány nevében a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba Vinod Sekhar, kuala lumpuri üzletembernek, akinél pénzmosás gyanúja miatt több maláj nyomozóhatóság is razziát tartott.
Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló