Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az osztrákokat a vírusnál már jobban foglalkoztatja, hogy mi lesz a gazdasággal. Ausztriában az elmúlt két hétben rohamosan csökkent az aktív regisztrált fertőzöttek száma, és megindult a karantén feloldása. Nemzetközi összefoglalónk következik.

Az osztrák polgárok ma már elsősorban nem a koronavírustól, hanem a vírus elleni küzdelem gazdasági következményeitől félnek, derül ki egy aktuális, reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Piknikezők a bécsi Stadtparkban  2020. április 23-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA Piknikezők a bécsi Stadtparkban 2020. április 23-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Werner Beutelmeyer, a felmérést végző linzi intézet vezetője a Der Standard osztrák napilapnak azt mondta:

A felmérés szerint az emberek a koronavírus legyőzését ma már jóval kisebb kihívásnak tartják a gazdaság beindításánál és a munkahelyek megőrzésénél. Ez annak ellenére így van, hogy a népesség 83 százaléka szerint valószínűleg jön majd egy második fertőzéshullám is.

Gazdasági félelmek

A megkérdezettek csupán hét százaléka véli úgy, hogy a vírus nagyon fenyegető saját vagy a vele egy háztartásban élők egészségére nézve, a karantén gazdasági hatásait viszont háromszor többen (22 százalék) tartják nagyon fenyegetőnek. A megkérdezettek 91 százaléka tart kisebb-nagyobb mértékben a gazdasági hatásoktól, és 84 százaléka a vírustól.

Arra a kérdésre, hogy a vírus legyőzése vagy a gazdaság beindítása a fontosabb,

a felmérésben résztvevők 48 százaléka a gazdaságot jelölte meg prioritásként.

A vírus elleni küzdelemnek csupán 17 százalék adna elsőbbséget, 35 százalék pedig ugyanolyan fontosnak tartja mindkettőt.

Mint arról beszámoltunk, Ausztria az első európai országok között jelentette be a koronavírus miatt elrendelt szigorító intézkedések lazítását. Ez azután vált lehetővé, hogy javult a járványügyi helyzet, és csökkenni kezdett  az aktív fertőzöttek száma.

Ausztriába ma reggeli adatok szerint 2043 aktív fertőzöttről  tudnak – mintegy két héttel ezelőtt még ötezer volt ez a szám. Kórházban 517 embert ápolnak, és 131-en vannak intenzív osztályon.

A vírussal összefüggésben eddig 580-an vesztették életüket, csaknem 13 ezren meggyógyultak. Összesen eddig több mint 15 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak.

A hivatalos statisztikák szerint

nyugati szomszédunknál 100 ezer lakosra 6,6 haláleset jut – Romániában 3,6, Magyarországon 3,1, Lengyelországban és Horvátországban 1,6, Szlovákiában pedig 0,4.

A legfertőzöttebb európai országokban viszont jóval nagyobb ez a mutató: Olaszországban 45,8,  Spanyolországban 52.

Globális helyzet

Ami a világ többi részét illeti,az amerikai Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte 3,2 millió fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig 228 ezren vesztették életüket, 973 ezren meggyógyultak.

Olaszországban, ahol szintén fokozatosan lazítanak a kijárási korlátozásokon, mintegy 204 ezer fertőzöttet és csaknem 28 ezer áldozatot jegyeztek fel eddig. Spanyolországban 237 ezer fertőzöttet azonosítottak, 24 ezren elhunytak.

Az Egyesült Királyságban 26 ezren, Franciaországban 24 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben. Belgiumban mintegy 7500, Németországban 6500, Hollandiában 4700 halálos áldozatot követelt a járvány.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató, nagyrészt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 2462 áldozatot regisztráltak eddig.

A svéd Közegészségügyi Hatóság a héten azt közölte, hogy

az intenzív osztályaik 30 százalékos tartalékkal bírnak, azaz egészségügyi rendszerük elbírja a járványt.  

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol több mint egymillió fertőzöttről tudnak, és 61 ezren vesztették életüket.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 2775, és 312-en hunytak el a vírussal összefüggésben.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Bahreinnel és Görögországgal van körülbelül egy szinten, a halálos áldozatok számát tekintve Pakisztánhoz, a Dominikai Köztársasághoz és Kolumbiához van a legközelebb.

A magyar kormány tegnap döntött a kijárási korlátozások enyhítéséről. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Szabályozott, részleges újranyitást javasol Kunetz Zsombor
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 09:47
Eddig tizenkét vendéglátóhely jelezte, hogy ha törik, ha szakad, február 1-jén kinyitnak. A részleges újranyitásról Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is úgy vélekedik: az érintett szakmák képviselői erejük és anyagi forrásaik végén járnak, enélkül a lépés nélkül kő kövön nem marad.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Nem hatékony 65 év felett az AstraZeneca vakcinája? Reagált a gyártó is
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:02
Német lapok szellőztették meg először az aggodalmakat.
Makro / Külgazdaság Joe Biden telefonált - miről egyeztetett Angela Merkellel?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:48
Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
Friss
hírlevél