<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az idei központi középiskolai írásbelit a kormány ugyanolyan feltételek között tervezi január 23-án, mint tavaly tavasszal az érettségit. A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium vezetője szerint iskolájukban nincs akadálya a felvételi lebonyolításának, míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vannak aggályai.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Január 23-án zajlik a hatodikosok és nyolcadikosok központi írásbeli felvételije az ország középiskoláiban. Az Oktatási Hivatal honlapján fent vannak a tudnivalók, köztük az is, hogy a koronavírus-járvány miatt idén két pótnap is lesz arra való tekintettel, ha valaki nem tud megjelenni az eredeti időpontban a koronavírus miatt.

Felkészültünk az írásbeli felvételire - mondja a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója. Fotó: fmg.huFelkészültünk az írásbeli felvételire - mondja a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója. Fotó: fmg.hu

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban felkészültek

Bár idén az ország vidéki középiskoláinak rangsorában az előkelő negyedik helyen álló Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban sem tarthattak nyílt napot, remélhetőleg ez nem nyomja rá a bélyegét a jelentkezők számára. Épp ezért az iskola a választást kisebb videókkal próbálta honlapján megkönnyíteni, illetve arra biztattak mindenkit, tegye fel kérdéseit a kommunikációs csatornáikon. Így most jóval többen lesznek, akik a központi írásbeli napján találkoznak először a patinás iskolával belülről, feltéve, ha épp nem lesznek fertőzöttek, vagy nem kell karanténban otthon, a négy fal között lenniük.

Aranyi Imre igazgató azt mondja, végeztek egy felmérést abban a tankerületben, ahová az iskolájuk is tartozik, s ezek szerint a kiadott eljárásrendet figyelembe véve lebonyolítható a központi írásbeli.

Elvileg nincs akadálya az idei felvételinek. Van annyi termünk, hogy tízesével elférnek majd a diákok, tudjuk a felügyeletet biztosítani, és betartatjuk az ismert, kötelező higiénés szabályokat. 65 éven felüli munkatársunk nincs, a 60 év felettieket pedig megfelelő óvintézkedések mellett vetjük be, vagy csak az írásbelik javatására kérjük meg. Van már tapasztalatunk és gyakorlatunk ebben, hiszen a tavalyi érettségi is így zajlott" - mondja az iskola vezetője.

Idén felvételi előkészítőket sem lehetett szervezni, hiszen jogilag ez lehetetlen volt, az iskola vezetője ennek ellenére úgy véli, mégsem kell a nyolcadikosok nagy lemaradásától tartani.

„Egyrészt sok általános iskolában tudtak előkészítőket szervezni, másrészt abban bízunk, hogy a nehézségek ellenére azért jól haladtak a diákok a tanulmányaikban, mert az általános iskolákban a járvány alatt is folyt oktatás. Persze jól tudjuk, hogy itt-ott digitális oktatásra is sor került a karanténok miatt" - jelenti ki a debreceni igazgató, aki szerint a felvételi egyébként is a tananyagon alapul, attól eltérő tudásra úgysem kíváncsiak a központilag összeállított felvételiben.

„Inkább lelkileg kell a gyerekeket támogatnunk, hogy ebben a járványban is sikerüljön megfelelően teljesíteniük" – mondja Aranyi Imre.

A régóta az ország élvonalába tartozó gimnázium a honlapján is precízen vezeti a COVID-os betegek létszámát, ugyanitt a járványügyi protokolljuk is megtalálható. Jelenleg épp nincs vírusfertőzött diákjuk, sőt, még karanténban sincs senki a gimnazisták közül. Ebből persze nehéz lenne megjósolni, hogy a január 23-án felvételiző diákok mekkora hányada eshet ki a vírus miatt, de az igazgató szerint a két pótnap megfelelő lehetőség a kieső nyolcadikosok számára bepótolni a felvételit, ha január 23-án nem tudnának megjelenni.

PDSZ: nem ilyen egyszerű

„Akceptáljuk, hogy a diákok kaptak egy plusz pótnapot azért, hogy ha január 23-án nem tud valaki megjelenni például fertőzés miatt, akkor egy 10 napos karantén után, február 5-én ott tudjon lenni, de azért akadnak még itt bökkenők” – mondja Nagy Erzsébet, a PDSZ munkatársa.

Nagy Erzsébet, a PDSZ munkatársa szerint akadnak kérdések a központi írásbelivel kapcsolatban. Fotó: mfor.huNagy Erzsébet, a PDSZ munkatársa szerint akadnak kérdések a központi írásbelivel kapcsolatban. Fotó: mfor.hu

Mert a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt is szeretné elérni, hogy a középiskolai felvételi kérelmek beadásának időpontját kitolják. Ugyanis, ha valaki csak a második pótnapon, február 5-én tudja megírni a felvételijét, majd a rá következő 8 napban van lehetősége megnézni a javított példányt, alig marad ideje eldönteni a beírandó középiskolák sorrendjét.

Azt is jelezték, hogy idén kevésbé erős feladatokat kellene összeállítani a felvételire, hiszen rengeteg nyolcadikost ért hátrány az elmaradt felvételi előkészítők, a sorozatos osztálykaranténok és az ideiglenes digitális oktatási formák miatt. A szerencsésebbek mellett és mögött ott álltak a szülők a felkészülésben, de jó páran vannak, akik nincsenek ilyen jó helyzetben. Azt a nyugtalanító választ kapták, hogy ha ez elő is fordul, akkor ebben az esetben mindenki gyengébben szerepel majd, még a jobb tanulók is. Tény, hogy az eddigi speciális időszak okozta COVID-fáradtság árnyékában kell az idei felvételizőknek teljesíteniük, ami nem kis feladat.  

„Nem csak a sikertelen felvételi vagy gyengébb szerepelés hathat negatívan az egész életükre ezeknek a gyerekeknek, de be fog kerülni egy olyan korosztály a középiskolákba, akik közül nem mindenki lesz olyan felkészült, mint az előző évek gyerekei. Erről nem ők tehetnek, viszont hátrány érheti őket” – jelenti ki a PDSZ munkatársa.

A 10 fős limitszámokkal zajló felvételik miatt idén általános iskolákat is kijelölt a kormány a középiskolai felvételik helyszínéül. Ez azonban munkajogi kérdéseket vet fel, hiszen itt most már nem csak a középiskolai tanárok pihenőnapon való berendeléséről és kifizetéséről van szó.

„A Munka Törvénykönyve világosan kitér arra, hogy a pedagógusokat szabadnapon is be lehet rendelni még abban az esetben is, ha nem a saját munkakörének megfelelő feladatokat kell ellátnia. Cserébe ezért 100 százalékos bérezést kell kapniuk a nekik járó illetményen felül, azaz 200 százalékos óradíjat. Ha ez nem lehetséges, akkor szabadnap és 50 százalékos munkabér illeti meg őket” – sorolja a törvény adta lehetőségeket Nagy Erzsébet pedagógus, hozzátéve, a PDSZ szeretné, hogy erre előre kapjanak garanciát, s hogy önkéntességi alapon működjön a jelentkezés, ne erőszakkal.  

A január 23-i középiskolai írásbeli felvételi tudnivalói:

  • az országos írásbeli január 23-án zajlik
  • pótnapok: január 28. és február 5. Ezeken a napokon azok írhatják meg pótlólag a felvételit, akik igazoltan COVID-19 fertőzés miatt, vagy igen indokolt esetben maradtak távol. A pótnapok nem választhatóak: aki nem tudott részt venni január 23-án, annak 28-án kötelező, február 5. csak akkor jöhet szóba, ha önhibáján kívül eső elháríthatatlan ok miatt maradt távol az előző két alkalommal.
  • a pótnapok kérelmezését nem az Oktatási Hivatalhoz, hanem a felvételi helyszínéül szolgáló középiskola igazgatójánál kell benyújtani
  • a javított felvételi 8 napon belül tekinthető meg abban az iskolában, ahol írta a diák, az igazgató által meghatározott helyen és időben
  • karanténban lévő diák nem vehet részt az írásbeli vizsgán
  • A vizsgák biztonságos lebonyolítása a vizsgaszervező intézmény feladata és felelőssége. Amennyiben az intézmény csak további külső vizsgahelyszín bevonásával tudja a vizsgázók számára megfelelően biztonságos feltételeket biztosítani, úgy valóban előfordulhat, hogy a vizsgaszervező intézmény által meghatározott – az intézmény fő vizsgaszervezéséi helyszínétől – eltérő helyszínen kell a vizsgázónak a feladatlapokat megírnia.
  •  A központi írásbeli vizsgát szervező iskola minden – az általa meghirdetett vizsgatípusra vonatkozóan − hozzá forduló tanuló jelentkezését köteles fogadni. Ez azt jelenti, hogy vizsgaszervezési nehézségekre – pl. járványügyi intézkedésekkel összefüggő ültetési rend - hivatkozással a vizsgaszervező iskola egyetlen hozzá forduló tanuló jelentkezését sem utasíthatja el.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló