<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

 

Milyen lépésekben zajlanak az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva bekerítő hadműveletet hajthat végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben. Káncz Csaba jegyzete.

 

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Az amerikai hadsereg először március 31-én figyelmeztetett a szokatlan orosz katonai mozgásokra az ukrán határ mentén. A csapatösszevonások azóta is folyamatosan zajlanak legnagyobb szomszédunk határánál. De mindezen aggasztó lépéseket a hazai kormányzat és külügyi háttérintézményeinek teljeskörű hallgatása kíséri.

Vlagyimir Putyin (Fotó: MTI)Vlagyimir Putyin (Fotó: MTI)

A németek álláspontja

Budapestet az sem készteti megszólalásra, hogy már a német külügyminiszter, Heiko Maas is „egyoldalú orosz provokációról” beszél a katonai eszkaláció kapcsán. Április 8-án Angela Merkel kancellár telefonon tárgyalt Putyin elnökkel és felszólította a csapatok visszavonására, hogy ezzel enyhüljön a feszültség.

A Kreml nyilvánosságra hozta emlékeztetőjét a beszélgetésről, de a csapatokra vonatkozó német követelést kihagyta belőle. Az orosz közlemény „ukrán belső konfliktusról” beszél, és arról, hogy „Kijev provokatív cselekményei” lépésekre késztették Putyin elnököt.

A Kreml változó kommunikációja

Moszkva a csapatösszevonások első napjaiban gyakorlatnak nevezte a műveleteket. De az elmúlt órák sajtóközleményeiben a Kreml már világossá tette, hogy a csapatokat célzottan vezényelték az ukrán határ mellé és Moszkva cselekedni fog, ha valós vagy vélt eszkalációt tapasztal a Donyec-medencében. A csapatok addig maradnak a régióban, amíg Putyin elnök azt szükségesnek tartja.

Az egyik fő cél Kijev euroatlanti közeledésének megakadályozása. Marai Zakarova külügyi szóvivő pénteken hozzátette: egy ukrán NATO-csatlakozás „nem csupán a helyzet masszív eszkalációjához vezetne, hanem az ukrán államra visszafordíthatatlan következményekkel is járna”.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ukrán kollégájával, Andrij Tarannal telefonon folytatott megbeszélése során kijelentette, hogy az USA nem hagyja magára Ukrajnát az orosz agresszió eszkalálódása esetén, és nem engedi, hogy a Kreml megvalósítsa agresszív törekvéseit. Taran leszögezte: amerikai kollégájának telefonhívása világosan jelzi az USA proaktív álláspontját Ukrajna szuverenitásának támogatását és a területi egysége helyreállítására irányuló lépéseket illetően.

Az orosz műveletek

A csapatösszevonások első fázisa a Krím-félszigetre koncentrálódott, ahova ejtőernyős egységek, több gépesített taktikai egység és nehéztüzérségű egységek érkeztek, amelyek közül ez utóbbiak el vannak látva 240 milliméteres 2S4 Tulpan aknavetőkkel. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kifejtette, hogy március 30-i adatok szerint jelenleg az orosz-ukrán határ mentén, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben 28 orosz taktikai zászlóalj tartózkodik. Ukrán értesülés szerint a Krímbe hamarosan még akár 25 hasonló zászlóalj érkezése várható, ami már – szavai szerint – összességében komoly veszélyt jelent az ukrán állam biztonságára.

Katonai konvojokat figyeltek meg ezeken kívül Rosztov, Krasznodár és Voronyezs régiókban. Az egyre inkább az orosz hadsereg irányítása alá kerülő belarusz hadseregnél is csapatmozgásokat tapasztaltak. Ellentétben a tipikus hadgyakorlatokkal, ezeknél az orosz konvojoknál több üzemanyag tartálykocsit is megfigyeltek. A vasúton szállított T-72B3 típusú tankok mindegyikén két, 500 literes gázolajtartály került rögzítésre és a normál eseteknél jóval több aknaelhárítót is láttak a megfigyelők a tankok elejére szerelve.

A csapatokat a Központi Katonai Kerület szibériai egységeitől is vezényelték és egyes vasúti szerelvények az arktikus térségben fekvő Arhangelszkből és Murmanszkból érkeztek. Mindezek mellett a Biden adminisztrációnak tett félreérthetetlen figyelmeztetésként a stratégiai nukleáris erőket Moszkva legmagasabb hackészültségi fokozatba helyezte és az interkontinentális rakétakilövő egységeket szétszórta a szibériai tajga óriási területére.

Április 8-án aztán az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy több, mint 10 hadihajót a Kaszpi-tengerről a Fekete-tengerre vezényelnek. Ez a flottilla a Volga-Don csatornán közvetlenül juthat ki az Azovi-tengerre és az ukrán Mariupol kikötővárosával szemben köthetnek ki.

Bekerítő hadművelet jöhet 

Az orosz csapatösszevonások egy másik helyszíneként a megfigyelők egy ideiglenes tábort azonosítottak a voronyezsi körzetben, durván 180 kilométerre az ukrán határtól. A bázison legalább 600 jármű látható nehéztüzérséggel és elektronikus hadviselési támogatással.

A belarusz erőkkel ezek a csapatok bekerítő hadműveletet hajthatnak végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben, amelyek a Donyec-medencében már egyébként is orosz csapatokkal állnak szemben. Ezeket a manőverező műveleteket az orosz haderők az elmúlt években intenzíven gyakorolták és az elektronikus hadviselési képességeikkel meg tudnák gátolni a rugalmas ukrán válaszadást. Egy sikeres bekerítő műveletnél a Donyec-medence határán állomásozó erők vagy visszavonulásra kényszerülnének, vagy megsemmisüléssel szembesülnének.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG