<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Lavrov kettős küldetéssel tárgyalt Afrikában: erősítse meg Moszkva kapcsolatait a kontinensen, és okolja a Nyugatot az afrikai országokban tapasztalható élelmiszerhiányért. Az egyre erősödő orosz-iráni kapcsolatok tükrében különleges figyelem irányult az uránban gazdag Kongó meglátogatására. Káncz Csaba jegyzete

Az orosz rezsim pária lett a modern világban, ezért a Kreml a muszlim világban és a Globális Délen próbálja erősíteni diplomáciai kapcsolatait. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ennek jegyében fejezi be ma négynapos afrikai útját, amelynek során Egyiptomba, Ugandába, Etiópiába és a Kongói Köztársaságba látogatott.

Kairóban Lavrov találkozott az Arab Liga főtitkárával is, és beszédet mondott az Arab Liga állandó képviselőihez. A beszédet arra használta, hogy nyomatékosítsa a Kreml narratíváját, miszerint a Nyugat kényszerítette Oroszországot Ukrajna megszállására, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy figyelmen kívül hagyta Moszkva biztonsági aggályait, amelyek a NATO keleti terjeszkedéséből fakadnak.

Demeke Mekonnen Haszen etióp külügyminiszter (b) orosz partnerét, Szergej Lavrovot fogadja Addisz-Abebában 2022. július 27-én. MTI/EPA/Orosz külügyminisztériumDemeke Mekonnen Haszen etióp külügyminiszter (b) orosz partnerét, Szergej Lavrovot fogadja Addisz-Abebában 2022. július 27-én. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium

A Moszkva-Teherán tengely és az urán

Oroszország globális elszigetelődése folyamatosan mélyíti az orosz-iráni kapcsolatokat, amelynek része volt Putyin elnök múlt heti teheráni látogatása. Irán és Oroszország egyaránt nagy jelentőséget tulajdonít az afrikai kapcsolatok kiépítésének a hatalmas természeti erőforrásokhoz való hozzáférés érdekében.

Ennek középpontjában Kongó és az egyedülállóan gazdag urán-készlet állhat, amely segíthet Iránnak abban, hogy felpörgesse atomprogramját.

Bár Kongó elsődleges uránbányája, a „Shinkolobwe” bezárt, továbbra is folyik az illegális bányászat, és egyes jelentések szerint a bányából származó urán utat talált az iráni centrifugákba.

Etiópia, Uganda és Kongó egyben stratégiai folyosót alkotnak az Ádeni-öböl felé. Mint ilyen, ezen az úton Lavrov arra törekszik, hogy biztosítsa ezt a logisztikai folyosót Moszkva számára. Az uránhoz és más ásványkincsekhez való hozzáférés Közép-Afrikában döntő fontosságúnak bizonyulhat a nagyhatalmi versenyben való előny megőrzésében, ahol az ellátási láncok egyre nagyobb veszélyben vannak.

Yoweri Museveni ugandai elnök (j) Szergej Lavrov orosz külügyminisztert fogadja Entebbében 2022. július 26-án. Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztériumYoweri Museveni ugandai elnök (j) Szergej Lavrov orosz külügyminisztert fogadja Entebbében 2022. július 26-án. Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium

Gyenge érvek a gabonaválságban

Lavrov külügyminiszter világossá tette, hogy az afrikai utazást arra fogja felhasználni, hogy a Nyugatot okolja az afrikai országokban tapasztalható élelmiszerhiányért, és Oroszországot a kontinens hűséges szövetségesének fesse le. Az orosz külügyminiszter legutóbbi írásában például azt hangsúlyozza, hogy Európa és az Egyesült Államok súlyosbította az élelmiszerhiányt a COVID-19 világjárvány nyomán, miközben a Nyugat Moszkva elleni szankciói ugyanolyan súllyal okolhatók.

Sok afrikai ország azonban óvatos, különösen azért, mert Oroszország hétvégi odesszai légicsapásai fenyegetik az ukrán búzaexport újraindításáról szóló, régóta áhított megállapodást, amelyet múlt pénteken írtak alá.

Katonai támogatás Afrika számára

Lavrov látogatásának egyik fő célja az afrikai nemzetek támogatásának megszerzése volt, amely országok közül sokan erős történelmi kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal.

A látogatása előtti hónapokban Oroszország különféle politikai és katonai megállapodásokat írt alá a kontinensen.

Január elején több száz orosz katonai tanácsadót telepítettek Maliba. Az ellentmondásos Wagner Group orosz katonai csoport alvállalkozóit felkérték, hogy "segítsenek Malinak biztonsági erői kiképzésében" – közölte a mali hadsereg. Ez sokakat megdöbbentett, hiszen ez korábban a Mali Európai Képzési Misszió (EUTM) feladata volt.

A Lavrov-látogatással egyidőben az amerikai törvényhozók éles aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Moszkva a Wagner-csoport zsoldosszervezetet használja fel arra, hogy növelje Oroszország hírnevét a kontinensen, kiemelve a csoport tevékenységét Maliban, ahol az egymást követő katonai puccsok destabilizálták a régiót, és – érvelésük szerint – Oroszország megvetette lábát Nyugat-Afrikában.

Moszkva feléleszti a régi szovjet kapcsolatokat

A Kreml biztonsági brókerként meg akarja vetni a lábát a kontinensen, hogy szembeszálljon a kollektív Nyugattal, és Afrika védelmezőjének szerepét vegye föl.  Valóban, nem ez az első alkalom, hogy Oroszország belenyúl afrikai ügyekbe: az 1950-es években a Kreml támogatta a nemzeti felszabadító mozgalmakat az egész kontinensen. Akkoriban Oroszország fő exportcikke a könnyű és közepes hatótávolságú fegyverek voltak.

A 2019-ben kiszivárgott belső orosz dokumentumok egyértelművé teszik: Moszkvának támogatnia kell az afrikai önazonosság kialakulását a pánafrikai víziók történelmi antiimperialista (értsd: Nyugat-ellenes) természete miatt.

Oroszország jelenleg a legnagyobb fegyverexportőre az afrikai kontinensnek. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) 2020-as éves jelentése szerint az Afrikába irányuló fegyverexport 2016 és 2020 között az összes orosz fegyverexport 18 százalékát tette ki.

Afrika pávatánca

Oroszország politikai-hatalmi kivetítését Afrikában elsősorban nem az állam ügynökein keresztül irányítja, hanem a Kreml „árnyékállamán”, a politikai-oligarchikus egyének hatalmas hálózatán keresztül, amelyek keresztezik a politikai adminisztrációt és a biztonsági szolgálatokat, de gyakran saját elhatározásukból cselekszenek.  Ez az árnyékállam tökéletesen alkalmas arra, hogy Afrika-szerte politikai környezetben működjön, ahol mecenatúra uralkodik, így képes hatékonyan beágyazódni a helyi kontextusokba.

Afrika nem támogatta a Nyugat Oroszország elleni szankcióit, viszont nem is áll Moszkva oldalára. „A kontinens hatóságai között az az elsöprő ösztön, hogy elzárkóznak, és tartózkodnak az Oroszország és a Nyugat közötti konfrontációtól” – mondta a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) afrikai programigazgatója a New York Timesnak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG