<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.

Finnország és Svédország várhatóan közösen lép fel a NATO-csatlakozás érdekében Sauli Niinisto finn elnök mai hivatalos stockholmi látogatásán. Döntésük, hogy a nyugati katonai szövetség védelmét keresik, óriási csapás Oroszország számára, amely egyben megváltoztatja Észak-Európa és az Arktikus térség katonai erőviszonyait.

Az Orosz Haditengerészet gyakorlat közben. (Korábbi felvétel.) Fotó: Wikipédia/kremlin.ruAz Orosz Haditengerészet gyakorlat közben. (Korábbi felvétel.) Fotó: Wikipédia/kremlin.ru

A Kola-félsziget

A NATO közelgő északi bővítésével az orosz sarkvidéken fekvő Kola-félsziget még inkább a nyugati katonai egyezmény látókörébe kerül.

A félsziget stratégiai jelentőségű, mivel Oroszország északi flottája állomásozik rajta; fő bázisa a Murmanszk melletti Szeveromorszkban van, amely "az egyetlen jégmentes orosz kikötő az Északi-sarkvidéken", ahogyan azt a Berlini Tudományos és Politikai Alapítvány (SWP) egy friss elemzésében megállapítja.

Többek között ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak a Kola-félszigeten, amelyek az SWP szerint " önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát".

A nukleáris második csapásmérő képesség óriási stratégiai fontossága miatt Moszkva újjáélesztette a Kola-félsziget körüli "bástya-koncepciót", amely a katonai képességek egy régióban való összpontosítását irányozza elő, "hogy megtagadja az ellenfél hozzáférését egy adott földrajzi területhez".  Mindezek ellenére Oroszország "védelmi álláspontot foglal el az Északi-sarkvidéken" - állítja az SWP, a Kola-félszigetre is tekintettel, de kijelenti, hogy Moszkva "felkészült a gyors eszkalációra konfliktus esetén".

Az SWP leszögezi, hogy a NATO és tagállamai évek óta folytatják katonai tevékenységeik fokozását az Északi-sarkvidéken általában, és különösen Észak-Európában. Az SWP bizonyítékként említi a NATO 2018-as Trident Juncture manővert, amelyen több mint 30 ország mintegy 50 000 katonája vett részt 250 repülőgéppel és 65 hadihajóval.  

A manőver fő területe Közép-Norvégia volt, de Svédország és Finnország légi és tengeri területei is bekerültek.  Ez a NATO második legnagyobb gyakorlata volt a hidegháború vége óta.

Oroszország a következő évben az Ocean Shield nagy gyakorlattal válaszolt – amelyen 70 hajó és 58 repülőgép vett részt, amelyek közül néhány, amint az SWP írja, „közvetlenül a norvég felségvizek mellett végzett műveleteket”.

Mindez a folyamat jól mutatja, hogyan eszkalálódik és gyorsul Észak-Európában a militarizációs spirál.

Amerikai járőrözések a Barents-tengeren

Az Egyesült Államok hadseregének sarkvidéki stratégiáját 2021. január 19-én tették közzé – „Regaining Dominance in the Arctic” (Az uralom visszaszerzése az Északi-sarkvidéken) címmel. Ennek alapján nemcsak műveletei számát növeli Washington Észak-Európában és az Arktikus térségben, hanem járőrözéseit is.

Rendszeresen zajlik a Cold Response hadgyakorlat, amelynek középpontjában Észak-Norvégia áll.

Idén 27 országból mintegy 30 000 katona vett részt a Cold Response 2022-n.  Ez a NATO legnagyobb gyakorlata volt az Északi-sarkvidéken a hidegháború vége óta.  

Ezen nem utolsósorban két repülőgép-hordozó harccsoport vett részt, egy amerikai a USS Harry S. Truman és egy brit a HMS Prince of Wales körül.

A manőver helyszíne, a norvég Ofoten régió egy tavaly előzetes jelentés szerint „stratégiai jelentőséggel bír egy Oroszországot érintő jelentős globális konfliktus esetén az Atlanti-óceán északi részén”, mert csak „600 kilométerre van a Kola-félszigettől”.  

NATO légi hadműveletek az Északi-sarkkörön

Finnország és Svédország nemcsak rendszeresen részt vesz a NATO észak-európai manővereiben - mint például a Trident Juncture vagy a Cold Response -, hanem újra és újra – akárcsak a 2018-as Trident Juncture alkalmával – ezek a hadgyakorlatoknak helyszínt is biztosítanak. Ilyen például az Arctic Challenge manőversorozat, a légierő kiképzéssorozata, amelyet először 2013-ban tartott Norvégia, Finnország, Svédország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. 2021-ben már kilenc ország vett részt az Arctic Challenge-n.

A 2019-es Arctic Challenge különféle légi műveleteket tartalmazott, a NATO és legközelebbi szövetségeseinek vadászgépei a norvégiai Bodø-ből, a svédországi Luleå-ból és a finnországi Rovaniemiből szálltak fel, amelyek mindegyike az Északi-sarkkörön található. A finn Rovaniemi légvonalban alig több mint 400 kilométerre van az orosz északi flotta fő bázisától, a Murmanszk melletti Szeveromorszktól.  

Finnország és Svédország NATO-csatlakozása tovább növeli a nyugati katonai szövetség számára az olyan katonai gyakorlatok jelentőségét, mint az Arctic Challenge, amelyben mindkét ország jelentős szerepet játszik.

Sarkvidéki fegyverkezési spirál

Oroszország a maga részéről is újabb lépésekkel reagál Észak-Európa militarizálására.  

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter már április közepén bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására".

Moszkva most azt próbálja demonstrálni, hogy komolyan gondolja ezt a bejelentést.

A május 9-i murmanszki felvonuláson az orosz fegyveres erők nemcsak az új Monolit-BR parti radart mutatták be, amelyet most az északi flotta használ, hanem a 3K60 Bal rakétarendszert is, amely például haditengerészeti bázisok védelmére vagy a part menti vizek ellenőrzésére szolgál. A jelentések szerint ez rövid időn belül képes kiiktatni a Vardø-ben található norvég radarrendszert.  Az Északi-sarkvidék militarizálása menthetetlenül hajtja a fenyegető fegyverkezési spirált Európa északi részén.

Putyin elnök tavaly decemberben Alekszandr Mojszejevet, az Északi Flotta 58 éves főparancsnokát admirálissá léptette elő, ami a második legmagasabb rendfokozat az orosz haditengerészetnél. Ennél jóval fontosabb, hogy idén január 1-től az Északi Flotta besorolása Északi (Arktikus) Katonai Körzetté változott, ezzel egyenrangúvá vált a többi néggyel. Oroszország óriási területe eddig négy katonai körzetre volt felosztva, úgymint az Északi-, a Déli-, a Központi- és a Keleti Katonai Körzetekre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG