<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.

 

Putyin elnök Ukrajna inváziójával két dolgot kétségtelenül elért az egykori Szovjetunió területén: egyrészt véget vetett minden megmaradt posztszovjet identitásnak, másrészt pedig lerombolta Moszkva Hitler felett aratott győzelmének nemzeti mitológiáját, amelyet évtizedekig nemzetközi hírnevének részeként használta fel.

A kazah sasszé

Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnök már áprilisban úgy döntött, hogy május 9-én nem tart hagyományos Győzelem Napi felvonulást a fővárosban, szimbolikus üzenetet küldve a Kremlnek, hogy Kazahsztán ki akar maradni Oroszország befolyási szférájából.

Néha előfordulnak aztán esetek, amelynek véletlenszerűségében kevesen akarnak hinni. A dél-oroszországi kikötővárosban, Novorosszijszkban éppen a közeljövőben a második világháborúból fel nem robbant aknákat fogják előbányászni, pontosan ott, ahová a legfontosabb kazahsztáni olajvezeték érkezik, és ahol annak tartalmát tankerekre töltik. 5 napja aztán fel is függesztették a kazah olaj fogadását a kikötővárosban. 

Putyin meg akarja rendszabályozni Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnököt? Fotó: TwitterPutyin meg akarja rendszabályozni Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnököt? Fotó: Twitter

Ez nem csekélység egy olyan olajexportőr ország számára, amelynek bevétele nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok exportjából áll. Valóban, Novorosszijszk keményen küzdött a második világháborúban, így a régi lőszerek megtalálása nem meglepő. Az időzítés azonban kétségeket ébreszt: vajon Oroszország most cselekszik annak érdekében, hogy közép-ázsiai szomszédját és Tokajevet elnököt megrendszabályozza?

Tokajev nyíltan beszél Putyin előtt

Az előzetesen nem tervezett novorosszijszki mentési munkálatok éppen akkor váltak ismertté, amikor Tokajev a szentpétervári gazdasági fórumon való múlt pénteki megjelenése miatt mindenki róla beszélt. Ő volt az egyetlen külföldi államfő, aki személyesen utazott el a hírességek által elkerült eseményre, és Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett jelent meg. Beszédében méltatta az eurázsiai gazdasági együttműködés fokozásának lehetőségeit, de bírálta az orosz importhelyettesítést és a Kreml Nyugat elleni ellenszankcióit is.

Az ezt követő - Putyin jelenlétében és élőben futó kamerák előtt - zajló beszélgetésen az egykori diplomata és sinológus nyílt színpadon kifejtette, hogy Kazahsztán az államok területi integritásának garantálása és a népek önrendelkezési joga közötti dilemmában az előbbit részesíti előnyben. Éppen ezért nem ismeri el független államként Donyeck és Luhanszk „pszeudo-állami” entitásait.

Tokajev elkerülte, hogy egyértelműen kijelentse Kazahsztán álláspontját Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban.

Egyértelmű elkötelezettségét Ukrajna területi integritása mellett egyesek szenzációként üdvözölték a közösségi oldalakon, mások pedig Putyin házigazdával szembeni sértésként értékelték.  A fellépését arra is felhasználta, hogy a helyre tegye azokat az orosz parlamenti képviselőket, kulturális munkatársakat és újságírókat, akik ismételten megkérdőjelezik Kazahsztán szuverenitását, hasonló érvekkel, mint az Ukrajnánál.

Ennek a vitának a keretrendszere meglehetősen pikánsra sikerült: nem sokkal előtte ugyanis Putyin azt mondta a vitában, hogy az egész egykori Szovjetunió történelmileg nézve tulajdonképpen orosz volt. A moderátor Margarita Szimonjan, az RT csatorna főszerkesztője, Moszkva egyik legradikálisabb propagandistája volt.  Férje, Tigran Keoszajan árilis végén nyersen megfenyegette Kazahsztánt az "ukrán forgatókönyvvel" a YouTube-csatornáján.

Csak egy beállított játék?

Novorosszijszk kikötőjének részleges bezárása csupán közvetett válasz Tokajev szentpétervári kijelentéseire. Mindazonáltal nyilvánvaló az összefüggés Kazahsztán álláspontjával a nyugati szankciók és az ukrajnai háború kérdésében. Egyrészt Tokajev egy orosz televíziós csatornának adott interjújában 10 napja azt mondta, országa nem fogadja el a szankciókat, de tartja magát hozzájuk.

Az már a korábbi hetekben kiderült, hogy Kazahsztán nem áll meggyőződéssel Oroszország oldalán Ukrajnával szemben. Moszkvában viszont ezt egyesek árulásnak tekintik.

Tokajev nyilatkozata a donbászi „népköztársaságokról” is elsősorban kontextusa miatt figyelemre méltó. Az ezzel kapcsolatos álláspont elvileg már egy ideje világos.

Szergej Duvanov kazah ellenzéki aktivista még Tokajev szentpétervári fellépését is jól megkoreografált színjátéknak tartja. Tokajev a külvilág felé ezzel hangsúlyozta Kazahsztán Oroszországtól való függetlenségét, belpolitikailag pedig saját függetlenségét Putyintól. Putyinnak viszont hasznára lesz, ha Kazahsztánt nem gyanúsítják a szankciórendszer megsértésével. A szomszédos ország, amely az Eurázsiai Gazdasági Unióban kapcsolódik Oroszországhoz, ezzel segít enyhíteni a nyugati korlátozások bizonyos hatásait.

Az orosz propaganda erős befolyása

Mindazonáltal elég oka van Kazahsztánnak, hogy a jelenlegi környezetben különösen óvatos legyen. A „többvektorosság” kazah irányzata, a minden oldalról kiegyensúlyozott külpolitika már januárban nyomás alá került. Ekkor Tokajev felszólította az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet (CSTO) nevű katonai szövetséget, hogy fékezze meg az erőszakos zavargásokat. A csapatok gyorsan befejezték bevetésüket, és valószínűleg a már készülő Ukrajna elleni háború miatt is nem teljesült az a félelem, hogy Oroszország hosszú távon berendezkedik Kazahsztánban.

Tokajev szentpétervári megjelenése után Konsztantyin Zatulin parlamenti képviselő megismételte a régi fenyegetéseket.  Amíg barátság, együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.

Ez az orosz pozíció nem új. De február 24-e óta nincs kétség: bármire számítani lehet. Ez a másik ok, amiért az olyan fontos bejelentések, mint például a novorosszijszki kikötői hatóságok által tett lépés, azonnal gyanút keltenek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG