<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tényleg ott járt az orosz elnök a parancsára porig rombolt városban és kedélyesen beszélgetett a helyiekkel? Valami mindenesetre nem stimmel a hétvégi látogatással kapcsolatban.

Bejárta világsajtót hétvégén a hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök váratlanul a hosszú, borzalmas pusztítással és rengeteg áldozattal járó ostrom után elfoglalt azovi-tengeri ukrán kikötővárosba, Mariupolba látogatott. A közzétett felvételeken Putyin először egy Toyota(!) volánjánál(!) látható, amint kíséretének tagjait maga fuvarozza körbe a város utcáin, majd egy másik felvételen az újjáépítés jegyében nagy PR-kampány keretében felhúzott egyik új lakótömb elé megérkezve helyi lakosokkal beszélget, sőt személyesen meg is tekinti az egyik lakást.

Őszinte mosolyok? A kezét a szívére tevő úr ugyan megjegyzi, hogy mindenét elvesztette, de azt is, hogy csupán 15 nap a különbség Putyin és az ő születésnapja között. A Rosszija-24 orosz televízió videófelvételéről készített képen Vlagyimir Putyin helyi lakosokkal beszélget Mariupolban 2023. március 19-én. Fotó: MTI/AP/Rosszija-24
Őszinte mosolyok? A kezét a szívére tevő úr ugyan megjegyzi, hogy mindenét elvesztette, de azt is, hogy csupán 15 nap a különbség Putyin és az ő születésnapja között. A Rosszija-24 orosz televízió videófelvételéről készített képen Vlagyimir Putyin helyi lakosokkal beszélget Mariupolban 2023. március 19-én. Fotó: MTI/AP/Rosszija-24

A látogatás több szempontból is nagy figyelmet keltett. Mariupol Putyin Ukrajna ellen indított háborújának egyik legtragikusabb szimbóluma, a háború előtt virágzó, közel 500 ezer lakost számláló nagyváros gyakorlatilag teljesen elpusztult, utolsó ukrán védői pedig teljesen reménytelen helyzetben tartottak még ki hetekig az Azovsztal acélüzem alatti pincékben. Itt történt az is, hogy a  civilek menedékhelyéül szolgáló – és ezt egy hatalmas, a levegőből is jól látható felirattal az ostromlók tudtára adó – városi színházat lebombázta az orosz légierő. Nem lehet biztosan tudni, hogy az ostromban és a „tisztogató” akciókban összesen hány civil vesztette életét, még az ENSZ hivatalból nagyon konzervatív becslései is „több ezerre” teszik az áldozatok számát, de a több tízezres becslések minden bizonnyal közelebb állnak a valósághoz.

Ennek fényében különösen cinikus, vagy éppen jelentőségteljes húzás volt, hogy az orosz elnök autóútján elhaladt a lebombázott színház, valamint a hírekben szintén megrázó képsorokkal szereplő 3-as számú szülészeti klinika közelében is (emlékezhetünk a képekre, amelyeken egy a támadásban megsérült, mindennapos várandós nő menekült a találatot kapott épületből).

Végül Putyin a mariupoli filharmonikusok nagytermében is megjelent – a feltételezések szerint itt fogják megtartani az oroszok által náci szervezetnek bélyegzett, a város védelmében nagy szerepet játszó Azov ezred orosz fogságban tartott tagjainak kirakatperét. (Az útvonalat a felvételek alapján a BBC szakértői vázolták fel, megerősítve hogy valóban a városban készültek a külső és belső felvételek is.)

A látogatásra ráadásul néhány órával azután került sor, hogy bejelentették, Putyin ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Az orosz elnököt hivatalosan ukrán gyermekek ezreinek Oroszországba deportálásával vádolják, és ugyan a döntésnek gyakorlati következményei várhatóan a háború végéig biztosan nem lesznek, politikailag, szimbolikusan mégiscsak komoly arculcsapás volt az orosz elnök számára.

A kijevi vezetés első reakciója az volt, hogy Putyin sötétben tett látogatását „tolvajhoz méltónak” nevezték, aki az „éj leple alatt” érkezett a városba.

„Először is biztonságosabb. A sötétség pedig lehetővé tette számára, hogy azt emelje ki, amit meg akar mutatni, a hadserege által teljesen elpusztult várost és néhány túlélő lakóját pedig távol tartja a kíváncsi tekintetektől”

- írta az ukrán védelmi minisztérium Twitter-fiókja.

Mindenesetre Mariupolban furikázni, a helyiekkel kvaterkázni, sőt kezet fogni mindenképpen meglepő húzás volt az orosz elnöktől. A város ugyan a HIMARS-rendszerekhez jelenleg az ukránok által használt rakéták hatótávolságán kívül található, de február végén valamivel támadták a várost az ukránok. Feltehetően drónokkal vagy még inkább az általuk orosz alapokon továbbfejlesztett Vilka-M rakétakilövővel hajtották végre ezeket a csapásokat, de a lényeg az, hogy a város egyáltalán nem nevezhető biztonságosnak, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy minden bizonnyal a megmaradt helyiek nagy része sem látja szívesen Putyint, és hogy nyilvánvalóan maradtak még kézifegyverek, fel nem robbant lőszerek és más eszközök a városban.

Kétségeik támadtak

Valóban autókázna, majd sétálgatna egy ilyen helyen az a Vlagyimir Putyin, aki közismerten csak nagyon komoly biztonsági intézkedések megtételével szokott megjelenni, illetve utazni? Legutóbbi moszkvai nyilvános beszédének idején külön légvédelmi rendszert vezényeltek a környékre, de arra is emlékezhetünk, hogy budapesti látogatása idején a fél várost lezárták, a csatornafedeleket lehegesztették, páncélozott autókból álló, helikopterek kísérte konvoj szállította a városban. Az orosz elnök még a Kreml falai között sem szokott ilyen óvatlan lenni, cikkek százai foglalkoztak a nemzetközi tárgyalásaihoz használatos Nagyon Nagy Asztallal, de olyan fotókat is lehetett látni, amelyen saját miniszterei, a hadsereg főparancsnokai sok-sok méterre vannak tőle leültetve a találkozók során.

A dolog annyira nem passzol Putyin karakteréhez, hogy az internet egyes – jellemzően inkább ukránbarát – berkeiben tényként kezelik a feltételezést, hogy Mariupolban nem az orosz elnök, hanem egy dublőre járt.

A világ szinte összes diktátoráról Hitlertől Sztálinon át Kim Dzsong Unig, de még egyes demokratikusan megválasztott vezetőkről, például éppen Joe Bidenről is sokan tudni vélték, tudni vélik, hogy használnak dublőröket nyilvános megjelenéseik alkalmából. Ennek okai között a biztonságuk féltését, megromlott egészségügyi állapotuk titkolását (Kim Dzsong Un kapcsán például az is felmerült, hogy már nem is él), valamint még ennél is furcsább indokokat szoktak feltételezni (Joe Bidenről például az terjedt el, hogy a kamerák kereszttüzében neki beadott Covid-oltást valójában az elnök egy dublőre kapta – nem törődve azzal, hogy jóval egyszerűbb lett volna a „káros” vakcinát, mint az elnököt lecserélni).

Putyin esetében sem most merül fel először, hogy van egy vagy több, hozzá a megkülönböztethetetlenségig hasonló dublőre, akik kockázatosabb nyilvános megjelenései alkalmával helyettesítik. Tavaly októberben az ukrán hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov állította például, hogy

„konkrét tudásunk van három emberről, aki meg szokott [Putyin helyett] jelenni, de hogy összesen mennyi van, azt nem tudjuk. Mind plasztikai műtéteken estek át, hogy még jobban hasonlítsanak [rá].”

E feltételezéseknek további jelentőséget kölcsönöznek azok az ettől független találgatások, amelyek az orosz elnök egészségi állapotára vonatkoznak. A háború eleje óta többször is nyilvánosságot kaptak olyan, pletykákra, egyes Putyinról készült képekre vagy felvételekre, állítólagos orosz belső körökből származó információkra alapozott feltételezések, amelyek szerint Putyin valamilyen súlyos, potenciálisan halálos, netalán ítélőképességét nagyban befolyásoló betegségben szenved. Így aztán még nagyobb szerep hárulna egészséges dublőreire – valódi bizonyíték azonban eddig nem került elő ezzel kapcsolatban.

"Hazugság az egész!"

Igor Girkin, aki korábban a donbaszi oroszpárti szeparatista erők parancsnoka, illetve az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB ügynöke volt, manapság pedig az orosz politikai és katonai vezetéssel kapcsolatos, a Telegram közösségi médiás felületen Sztrelkov álnév alatt megfogalmazott kritikáival szokott bekerülni a hírekbe, mindenesetre egyértelműen nyilatkozott.

„Az igazi Vlagyimir Vlagyimirovics karácsonykor egyedül volt a Kreml templomában. Egyedül! […] Ez az igazi Vlagyimir Vlagyimirovics, aki a minisztereit fogadva az asztal végére ül, és távcsővel nézi őket. […] De az, aki kitüntetéseket ad át, ölelget mindenkit, aki beszédeket tart… Ha látok egy állítólagos Putyint emberekkel körülvéve, azonnal tudom, hogy dublőrt látok.”

Azt természetesen DNS-vizsgálat vagy valami hasonló módszer nélkül lehetetlen teljes bizonyossággal megállapítani, hogy most szombaton Mariupolban az igazi Putyin járt-e, vagy egy hasonmása. Az internet népe persze kapva kapott a lehetőségen, és nagy össznépi „találd meg a különbségeket” játék keretében keresik a bizonyítékot a csalásra. A legígéretesebbnek ezek közül a Putyin és „Putyin” fülformáját összehasonlító módszer tűnik – a szakértők szerint a fül formája az ujjlenyomatnál is egyedibb azonosítója egy egyénnek, megváltoztatni pedig szinte lehetetlen.

Mások nem magát Putyint, hanem a látogatás egyéb elemeit vették vizsgálat alá. Vannak, akik szerint a felvételek nem is Mariupolban készültek, de mint írtuk, a BBC szakértői például nem erre a következtetésre jutottak. Mások a Putyint „spontán” fogadó embereket vették jobban szemügyre, és érdekes hasonlóságokat találtak az orosz propagandagépezet egyéb alkotásain feltűnő illetőkkel.

A kötetlen beszélgetésről először kiadott felvételen még hallható volt egy nő hangja is, aki feltehetően az egyik ablakból azt kiabálja:

„Az egész hazugság, csak egy show az egész!”

Ez mindenesetre arra utal, hogy a nyilvánvalóan megtervezett felvételeknek azért nem minden pontja volt tökéletes ellenőrzés alatt tartva, és legalábbis a környéken tartózkodhattak valódi ukránok is. Elképzelhető, hogy Putyin – és a biztonságáért felelős kiterjedt apparátus – ekkora kockázatot vállalt volna? Ezt minden olvasó döntse el magában.

Akárki is járt Mariupolban szombaton, az orosz propagandagépezet azért elérhette a célját. Ha a nyugati közvéleményben vannak is kételyek, rengeteg hír született Putyin látogatásáról, és az arra fogékonyak mégiscsak egy bátor vezetőt és az őt szívesen fogadó helyieket láthattak. A széles orosz tömegekhez pedig el sem juthat semmilyen olyan információ, amely megkérdőjelezné, hogy Putyin halált megvető bátorsággal ment el az ukrán nácik által lerombolt, de Oroszország segítségével újjáépülő-szépülő Mariupolba, ahol a hálás felszabadítottak nagy örömmel invitálták be otthonaikba.

(A Mariupolban történteket megrázó erővel mutatja be az alábbi, magyar felirattal ellátott film is, amelyben helyi lakosok is elmesélik történetüket.)

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG