<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ezt várja a CIB Bank elemzője. Meg azt, hogy az infláció 11 százalékon tetőzhet, valamint, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) maximum 8 százalékig viszi fel az alapkamatát.

Még nincs globális recesszió, csak lassabb növekedés, de növekedés - fogott a CIB Bank vezető elemzője, Trippon Mariann a legfrissebb előrejelzései ismertetésébe a mára összehívott sajtótájékoztatón.

Alapforgatókönyve szerint az orosz-ukrán háború elhúzódik, de nem eszkalálódik, miközben Kína egyre nagyobb kockázatot jelent. Az árupiaci jegyzések magasan maradnak, a monetáris szigorítások folytatódnak a fejlett országokban. Veszélyt jelent ugyanis az infláció, ami nyár, ősz folyamán tetőzhet, a rossz hír, hogy onnan nem lehet meredek esés.

Ősszel erősödhet a forint? Fotó: PrivátbankárŐsszel erősödhet a forint? Fotó: Privátbankár

Az alapfeltételezések szerint viszont jövőre már nagyobb inflációcsökkenés következhet be. Ennek oka prózai: a bázishatás, vagyis, hogy ha nem emelkednek tovább az árupiaci jegyzések, sőt még kicsit csökkennek is, az már jelentős esést okozhat, amihez a kereslet mérséklődése is hozzájárulhat.

Ami Magyarországot illeti, Trippon szerint 4 százalékos vagy még annál is magasabb lehet az idei növekedés.

Amelyet alapvetően a fogyasztás hajthat, miután a lakosságot célzó idei pénzeső nagyon megdobta a keresletet, így az év további részében sem lehet számolni a fogyasztás visszaesésével. Ráadásul az is ad muníciót, hogy nagyon feszes a munkaerőpiac, emiatt a bérek jelentősebben növekednek.

A beruházásoknál komoly fékezésre számít a CIB vezető elemzője, ez főleg az állami beruházásokat érintheti, mivel most nincsenek elérhető EU-források, ráadásul költségvetési kiigazításra kerül sor.

Magyarországon is az infláció a legnagyobb probléma. Az alapján, hogy Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke kedden bemondta, a májusi infláció 10,5 százalék lehet, Trippon úgy véli, az 11 százalék felett tetőzhet és decemberig 10 százalék fölött marad, s éves átlagban is e szint körül lehet.

A múlt héten bejelentett kiigazítást a CIB vezető elemzője elkerülhetetlennek tartja, miután az országnak súlyos ikerdeficit- és fizetésimérleg-problémái vannak - ahogy arra már Matolcsy György jegybankelnök is felhívta a figyelmet -, amelyekért csak kisebb részben az export akadozása és a megugró energiaárak a felelősek, alapvetően azonban az államháztartás meggyengült pozíciója. Ugyanakkor a kiigazítás mértéke a Trippon által várt 1000-1500 milliárd forintosnál nagyobb lett. A vezető elemző úgy véli,

"rövid távon az, hogy a különadókhoz nyúlt és beruházásokat halaszt el, növekedés- és inflációbarát. Hosszabb távon azonban komoly kérdőjelek vannak, ezek a lépések az üzleti bizalmat és az üzleti környezet kiszámíthatóságát rombolják."

Szerinte, ha a versenyképességünk és a termelékenységünk javulna, akkor sok problémánk megoldódna.

Áttérve a monetáris politikára, Trippon egyetért azzal, hogy most már az MNB is azon szorgoskodik, hogyan lehet eltalálni az optimális kamatszintet, ezért is csökkentették a kamatemelés mértékét 100-ról 50 bázispontra. De az év végéig magas infláció nem teszi lehetővé, hogy a jegybank leálljon a kamatemeléssel.

"A jegybanki alapkamat 8 százalékra mehet fel, ezt kisebb lépésekkel érheti el az MNB, akár ősszel, szeptemberben is lehet még monetáris szigorítás" - jelentette ki a CIB vezető elemzője.

Aki szerint jövő ilyenkor viszont a bázis miatt akár már arról is beszélhetünk majd, hogy mikor kerül sor kamatcsökkentésre. Mondván, ha beáll az infláció 4 százalékra, akkor egy 8 százalékos kamat már túl szigorú. 2023 második felében már reálisan beszélhetünk kamatcsökkentésről - mondta Trippon.

A forint a választásokig a régiós devizákkal együtt mozgott, de azóta masszívan alulteljesíti a koronát és a zlotyt (májusban 5 százalékkal gyengült, míg a zloty stagnált, a korona pedig még erősödött is). 

Árfolyamok és grafikonok

Az, hogy a hazai fizetőeszköz nem erősödik, Trippon szerint egyrészt azt tükrözi, hogy bizonytalan, mikor férhet hozzá Magyarország az EU-pénzekhez, másrészt viszont technikai okok is közrejátszanak. Nevezetesen, arra, hogy a Molt és az OTP-t brutálisan megadóztatják, befektetők szállhattak ki e papírokból, s az ellenértékek átváltása gyengíthette a forintot.

Rövid távon akár 400 forintig is elmehet az euró, de tartósan nem leszünk afelett - véli a CIB vezető elemzője. Arra alapozva, hogy ősszel lezárulhat a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, ezt valószínűsíti, hogy vannak jelek arra, a kormány szeretne megállapodni. Ha így lesz, akkor az év hátralévő részében 365-385 forint között lehet az euró árfolyama.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG