8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Svédország NATO-tagságát csak hosszú politikai küzdelem után tudta elérni, de vajon katonai szempontból mennyire jelentős tagsága? Mennyire fontos Amerikának és Európának?

Feszült a helyzet

Svédország küszöbönálló belépése a NATO-szövetségébe feszült világpolitikai helyzetben történik. Oroszország Ukrajna elleni agressziójának immár harmadik évébe lépve a háború megnyeréséről való lemondással is számolnia kell a megtámadott országnak – legalábbis a nyugati vezető médiahírek alapján. Ha további területeket kell is feladnia, akkor is érzékeny veszteségeket tud okozni az agresszornak, ha Oroszország távolabbi területeit, az orosz hadi- és exportipari létesítményeket támad. Ilyen helyzetben a háború könnyen eszkalálódhat és a NATO-nak is felkészültnek kell lennie egy fegyveres konfliktusra. Ugyanakkor az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott fegyver- és egyéb támogatása alábbhagyni látszik. Európára nagyobb szerep hárul. Így lehet ez a NATO-ban is, és Svédország - Finnországot követve - az európai NATO-hoz csatlakozik.

Svédország és Finnország 2022 májusában kérte csatlakozását, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Korábban évtizedekig semlegesek voltak. Finnország – amelynek 1 340 kilométeres szárazföldi határa van Oroszországgal – 2023 áprilisában csatlakozott.

Az európai NATO-tagok száma újból nő. Forrás: NATO, CNN
Az európai NATO-tagok száma újból nő. Forrás: NATO, CNN

Meg tudja-e Európa védeni magát Amerika nélkül?

A fenti címen jelentetett meg cikket a brit The Economist február közepén, amelyben azt taglalja, hogy milyenek Európa védelmi képességei Oroszországgal szemben, abban az esetben, ha az Egyesült Államok már nem érezné olyan fontosnak itteni jelenlétét.

Oroszország egyre fokozódó harciassága, Ukrajna helyzetének romlása és Trump esetleges visszatérése a Fehér Házba az elmúlt évtizedek legveszélyesebb fordulópontjához sodorta Európát. A kérdés nemcsak az, hogy Amerika elhagyja-e Ukrajnát, hanem az, hogy elhagyhatja-e Európát - írja a The Economist.

Ahhoz, hogy Európa betöltse az Amerika hiánya által hagyott űrt, sokkal többre lenne szükség, mint a védelmi kiadások növelésére. Újjá kellene élesztenie fegyveriparát, új nukleáris ernyőt kellene terveznie, és új parancsnoki struktúrával kellene előállnia, javasolja a brit magazin.

Az ehhez a tervhez való potenciális hozzájárulása Svédországnak sokkal nagyobb, mint katonai erejének hozzáadása az egyész szövetség seregéhez, amelynek túlnyomó többségét az Egyesült Államok adja. Lehet, hogy a svéd (és finn) tagsággal Európa arra is készül hogy saját védelmét Amerikától kevésbé függve is meg tudja teremteni?

Ha az amerikai segélyek teljesen elolvadnának, Ukrajna valószínűleg veszítene – mondta egy amerikai tisztviselő a The Economistnak.

Egy ukrán vereség lélektani csapást mérne a Nyugatra, miközben felbátorítaná Putyint, de ez nem jelenti azt, hogy ő ezt azonnal ki tudná használni. „A NATO nincs közvetlen veszélyben” – mondta Rob Bauer admirális, a NATO nemzetközi katonai bizottságának vezetője. A szövetségesek közt vita van abban, hogy Oroszországnak mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy visszaépítse haderejét a háború előtti színvonalra, és ez az időtáv részben a nyugati szankcióktól függ, de három-hét év az a tartomány, amelyről „sokan beszélnek”.

Ha ezt helytállónak tekintjük, akkor ennyi ideje van az európai NATO-országoknak a tevőleges cselekvésre.

A NATO már készültségben

Tavaly a NATO parancsnokai részletes terveket készítettek egy esetleges orosz támadás kivédésére az Északi-sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén, Közép-Európában vagy a Földközi-tenger térségében - foglalta össze a BBC. A szövetség azt is bejelentette, hogy 40 000 főről több mint 300 000-re növeli az Európában magas készültségben lévő katonái számát. Emellett nyolc harccsoportot alakított ki, hogy ezzel megerősítse védelmét az Oroszországgal határos keleti szárnyán.

Idén, május végéig a NATO megrendezi a Steadfast Defendert, az egyik legnagyobb hadgyakorlatot, amelyen 90 000 fő vesz részt mind a 31 NATO-országból, valamint Svédországból.

A NATO-katonák most szorgalmasan hadgyakorlatoznak. Fotó: Artur Widak/NurPhoto/Reuters
A NATO-katonák most szorgalmasan hadgyakorlatoznak. Fotó: Artur Widak/NurPhoto/Reuters

A védelmi kiadások - ismerteti az Economist - amelyek 2014-ben, Oroszország első ukrajnai inváziója után kezdtek emelkedni, drámai növekedésnek indultak. A Krím orosz annektálásának évében mindössze három NATO-tag teljesítette a szövetség azon célját, hogy a GDP 2 százalékát védelmi költségekre fordítsa. Tavaly már 11 ország így tett, közülük tíz Európában. Idén a NATO 28 európai tagállamából legalább 18 eléri ezt a célt. Európa teljes védelmi kiadása eléri majd a 380 milliárd dollárt – nagyjából annyit, mint amennyi Oroszországé, ha azt az európai árakhoz igazítjuk.

A svéd hadsereg légiereje jelentős, és vannak tengeralattjárói

Svédország NATO-csatlakozásának közvetlen hatása, hogy katonái csatlakoznak a szövetséghez. A jelenlegi svéd hadsereg mérete, a hosszú ideig fenntartott semlegessége miatt, viszonylag kicsi. Ez a frissen csatlakozott Finnországhoz mérve is szembetűnő. Az aktív svéd haderő száma 2022-ben 19 250 fő volt a finné pedig 14 600  - az IISS számai lapaján. Ukrajnában most mindkét oldalon 600 ezernél több katona harcol, azaz hozzávetőlegesen harmincszor többen. Míg Finnországnak nincsenek tengeralattjárói, Svédország ötöt is birtokol, ami jelentőséggel bír. A svéd partiőrség 150 hajót számlál, a finn pedig 20-at.

Azonban Svédország légiereje a legnagyobb az északi országokban és az egyik legnagyobb Európában. Az ország saját Gripen vadászgépjei iránti elkötelezettsége korábban szembe helyezte az Egyesült Államokkal, amiről valószínűleg a következő években még sokat fognak vitatkozni, ahogy a szövetségesi együttműködés erősödik.

Sajnos a NATO oldala a világhálón nem kényeztet el bennünket összesített táblázatokkal a katonai képességeiről, ahol az információkat angol, francia, orosz és ukrán nyelven is olvashatjuk.

A svéd haderő a finnel mérhető össze. Forrás: BBC
A svéd haderő a finnel mérhető össze. Forrás: BBC

A svéd hadiipar szintén jelentős

A NATO-tagjaként Svédország erős védelmi iparával és csúcstechnológiai kompetenciájával is erősíti a szövetséget – állapítja meg a Wilson Center elemzőcég. Svédország védelmi ipara az egyik legnagyobb Európában, 2022-ben 3 milliárd dollárt termelt, a védelmi exportja pedig több mint 2 milliárd dollárt tett ki. Az ország legnagyobb védelmi vállalatai a piac legkifinomultabb felszereléseit állítják elő, mint például a Saab Jas 39 Gripen vadászgép és a BAE System AB Combat Vehicle 90 gyalogsági harcjármű. Körülbelül 28 000 embert foglalkoztat a svéd védelmi ipar, és ez a szám valószínűleg növekedni fog, mivel a kormány 2024-re szóló éves védelmi költségvetését jelentősen növelte, és így az csaknem kétszerese a 2020-asnak. Továbbá, a kereslet fokozódására is lehet számítani.

A NATO kiber- és hibrid fenyegetésekkel szembeni védelmi képességének növelésében Svédország technológiai know-how-ja is fontos tényező. Ráadásul Svédország NATO-tagságával az 5G-berendezések három gyártója közül kettő – az Ericsson és a Nokia – közös védelmi szövetségben fog működni.

A svéd Gripen vadászgépekből ismét vásároltunk. Fotó: Depositphotos
A svéd Gripen vadászgépekből ismét vásároltunk. Fotó: Depositphotos

Földrajzi megfontolások – Murmanszk a NATO célkeresztjében

Finnország 2023-ban csatlakozott a NATO-hoz, Svédország pedig hamarosan csatlakozik, ami új területeket és infrastruktúrát kapcsol be a szövetségbe - tárja fel a földrajzi dimenzióit a NATO csatlakozásuknak a Reuters. Ez magában foglalja a vasúthálózatot, amely megkönnyíti a szövetségesek számára, hogy erősítést és felszerelést küldjenek az Atlanti-óceán túloldaláról Finnország és Oroszország határára, néhány órányira az orosz Murmanszk melletti atomfegyver- és a katonai bázisoktól.

A NATO-val vívott katonai konfliktusban a murmanszki orosz flotta fő feladata a Barents-tenger ellenőrzésének biztosítása, és az Észak-Amerikából Európába Grönland, Izland és Anglia közötti vizeken erősítést szállító hajók leállítása lenne. „Az egész arról szól, hogy az északról fenyegető ilyen típusú képességeket meg tudjuk fékezni" - mondta Gordon B. Davis Jr. nyugalmazott amerikai vezérőrnagy a Reutersnek.

Amerikai hadihajók Murmanszk mellett látogatóban, 1992. Fotó:  U.S. Navy
Amerikai hadihajók Murmanszk mellett látogatóban, 1992. Fotó: U.S. Navy

Amellett, hogy megnyitja területét, Helsinki megfelelő eszközöket is vásárol, különösen vadászgépeket, hogy „hozzájáruljon (az északkeleti védelemhez), és őszintén szólva, hogy egy konfliktus esetén Oroszországot is fenyegesse" – tette hozzá a nyugalmazott amerikai katona.

Svédország  2028-ra tengeralattjárók új generációját állítja majd hadrendbe a Balti-tengeren, ami Fredrik Linden, Svédország első tengeralattjáró-flottlájának parancsnoka szerint nagy változást hoz majd a sérülékeny tengerfenéki infrastruktúra védelmében és a tengeri közlekedés megőrzésében.

„Öt tengeralattjáróval lezárhatjuk a Balti-tengert" - mondta Linden a Reutersnek.

A NATO új tagjai hozzájárulnak ahhoz hogy szükség esetén blokkolják Oroszország Balti-tengeri és északi-tengeri kijáratát és fenyegessék a Murmanszk környéki atomfegyvereket is tároló katonai létesítményeket.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG