<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az ukrajnai invázió felgyorsította és kihangsúlyozta az USA által vezetett globális rend széttöredezettségét. A jövőben egyre nehezebb lesz az olyan sürgető transznacionális kihívások kezelése, mint az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, az államcsődök, az élelmiszer-ellátás bizonytalansága és a globális közegészségügyi fenyegetések. Káncz Csaba jegyzete.

Az ukrajnai orosz invázió már a 16. hónapjába lépett, és messzemenő következményei egyre nyilvánvalóbbá válnak. Az invázió újból Európa szívébe hozta a háborút, és kizökkentette Európát a védekezéssel kapcsolatos önelégültségből. Ez különösen a Németországban vezetett radikális biztonságpolitikai átrendeződéshez, amelyet már hivatalosan is „Zeitenwende” (fordulópont) címszóval illetnek.

Európai következmények

Az orosz agresszió megfiatalította a NATO-t, új egység- és céltudatot adott a szövetségnek, miközben segített újjáépíteni a transzatlanti biztonsági kapcsolatokat, amelyek a Trump-korszakban megkoptak. Az orosz agresszió miatti aggodalom mind a NATO további terjeszkedéséhez, mind pedig a keleti bevetések kiterjesztéséhez vezetett. Vlagyimir Putyin kevesebb NATO-t akart: végül több NATO-t kapott.

Nem túl sok jóval kecsegtet a jövő. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.  Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew
Nem túl sok jóval kecsegtet a jövő. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

A háború felgyorsította az orosz gáztól való függőség megszüntetésére irányuló európai erőfeszítéseket, egy csapásra tönkretéve Oroszország üzleti modelljét és Moszkva zsaroló potenciálját Európára. Tágabb értelemben viszont az ukrajnai harcok okozta zavarok hátráltatták a világgazdaság kilábalását a Covid-járványból. Felpörgette a globális inflációt, és az emelkedő kamatlábak veszélyes szintre növelték a fejlődő országok adósságterhét.

Globális következmények

A nagyhatalmi viszonyok növekvő polarizálódása veszélyezteti a globális problémák hatékony kezeléséhez égetően szükséges együttműködés kilátásait. Annak ellenére, hogy Oroszország a Biztonsági Tanács állandó tagja, aki felelős a nemzetközi jog és biztonság fenntartásáért, Oroszország megsértette az ENSZ Alapokmányának alapelveit, különösen a nemzeti szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartását. Ennek aggasztó következményei vannak – különösen a kisebb országokra nézve.

Oroszországnak kevés ösztönzője marad arra, hogy konstruktív legyen a globális geopolitikai színtéren, túl azon, amit saját szűk érdekei megkövetelnek. Ehelyett dönthet úgy, hogy bomlasztó szerepet játszik olyan a kulcsfontosságú országokban, mint Észak-Korea, vagy Irán. Ukrajna inváziója ráadásul hozzájárult az orosz periféria körüli nyugtalansághoz és turbulenciához.

Kína ölelésében

Lényeges, hogy az Ukrajna elleni háború Oroszországot nagyobb Kínától való függésbe taszította. Az Egyesült Államoktól és Európától elidegenedett, így a Pekinggel való szorosabb kapcsolatok Moszkva számára stratégiai szükségletté váltak. Kína alapvető politikai és gazdasági fedezetet biztosít Oroszországnak, bár Peking gondosan megőrzi stratégiai rugalmasságát.

Peking számára Oroszország fontos, és nem csak mint olcsó energia- és nyersanyagforrás, hanem mint hasonló gondolkodású partner is, aki az Egyesült Államok elsőbbségének megkérdőjelezésére és a meglévő nemzetközi rendszer átalakítására törekszik.

Új világrend felé

Valójában az ukrajnai invázió talán legfontosabb következménye az, hogy felgyorsította és kihangsúlyozta az USA által vezetett globális rend széttöredezettségét. A növekvő verseny és a még mindig domináns Egyesült Államok és az újjáéledő Kína közötti fokozódó feszültségek jóval instabilabb és tranzakciósabb geopolitikai környezetet teremtettek.

Ez lehetőséget és teret biztosít olyan államok számára, mint India, Törökország, Irán, Brazília, Dél-Afrika és Szaúd-Arábia, hogy előmozdítsák érdekeiket és befolyásukat, új partnereket érjenek el és új koalíciókat alakítsanak ki. Moszkva és Peking pragmatikusan igyekszik kihasználni ezt. A BRICS-csoportosulás újra előtérbe kerül, és a tagjelöltek már sorba állnak.

A Globális Dél országai most érzik a lehetőséget, hogy előmozdítsák érdekeiket és prioritásaikat a gördülékenyebb és vitatottabb globális környezetben. Bár elégedetlenek Oroszország agressziója miatt, amely megsérti Ukrajna nemzeti szuverenitását és területi integritását, a legtöbb fejlődő ország nem hajlandó továbbmenni. Az ukrajnai háborút nem a saját problémájuknak tekintik, hanem az Oroszország és a Nyugat közötti konfliktus részének.

A jövőre nézve a nyugati államoknak figyelmesebben kell együttműködniük a fejlődő államokkal, komolyabban kell venniük érdekeiket és aggályaikat. A multilaterális intézményeknek oly módon kell alkalmazkodniuk, hogy befogadóbbá és reprezentatívabbá tegyék őket, tükrözve a 21. századi világot - nem pedig az 1945-öset.

Egy ilyen túlterhelt és tranzakciós globális rendszer számára elviselhetetlen terheket jelenthetnek a világ előtt álló hatalmas kihívások. A jövőben egyre nehezebb lesz az olyan sürgető transznacionális kihívások kezelése, mint az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, az államcsődök, az élelmiszer-ellátás bizonytalansága, és a globális közegészségügyi fenyegetések.

A témával a ma esti videós műsorunkban, A hét videójában is foglalkozunk.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG