BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 13. 09:04

Rekordalacsonyra csökkent az Európai Unióba illegális úton érkező bevándorlók száma a koronavírus-járvány miatt áprilisban. Világszerte eddig csaknem 300 ezren vesztették életüket a fertőzéssel összefüggésben, 1,5 millióan meggyógyultak. Nemzetközi összefoglalónk következik.

Áprilisban 85 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest az Európai Unió külső határait illegálisan átlépők száma a fő migrációs útvonalakat tekintve, közölte a Frontex.

A Földközi-tengerből kimentett bevándorlók egy hajón Palermo közelében 2020. április 19-én.  EPA/SALVAMENTO MARITIMO HUMANITARIO A Földközi-tengerből kimentett bevándorlók egy hajón Palermo közelében 2020. április 19-én. EPA/SALVAMENTO MARITIMO HUMANITARIO

Alig jöttek bevándorlók  

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége szerint az előző hónapban mintegy 900 határátlépőt regisztráltak, ami a legalacsonyabb érték az adatgyűjtés kezdete, 2009 óta.

A legnagyobb visszaesést a keleti-mediterrán (török) útvonalon mérték: itt mindössze 40-en érkeztek áprilisban, 99 százalékkal kevesebben, mint márciusban.

Az első négy hónapban mintegy 11 ezer személyt jegyeztek fel, ami ötödével kevesebb 2019 azonos időszakához képest.    

A közép-mediterrán (Észak-Afrika és Olaszország közötti) útvonalon 250-en érkeztek, ami 29 százalékos visszaesés.  Igaz, az első négy hónapban még így is háromszor annyian (több mint négyezren) jutottak el Európába ezen az útvonalon, mint egy évvel korábban.    

A nyugat-mediterrán (Észak-Afrika és Spanyolország közötti) útvonalon érkezők száma 82 százalékkal mintegy százra mérséklődött.

A januári-áprilisi időszakot tekintve több mint felére, mintegy háromezerre esett vissza a bevándorlók száma.

A nyugat-balkáni útvonalon pedig kevesebb mint száz illegális határátlépőt jegyeztek fel, ami 94 százalékos mínusz márciushoz képest. Az első négy hónapban ugyanakkor még így is 60 százalékkal, csaknem hatezerre nőtt az érkezők száma 2019 hasonló időszakához képest.

A Frontex szerint a rekordalacsony áprilisi érték nagyrészt a koronavírus-járvány hatásainak köszönhető, amely miatt ugyanakkor a helyi hatóságok adatközlése is késett.

Az idei év első négy hónapjában 26 650 személy lépte át illegálisan az EU külső határait, ami nagyjából megegyezik az előző év azonos időszakának mutatójával.

Lazít Európa

Ami az aktuális járványhelyzetet illeti, Európában a legtöbb áldozatot, csaknem 33 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig a vírussal összefüggésben.

Olaszországban csaknem 31, Franciaországban és Spanyolországban 27-27 ezren hunytak el. Belgiumban mintegy 8800, Németországban 7700, Hollandiában 5500, Törökországban 3900, Oroszországban 2100 áldozatot jegyeztek fel ma reggeli adatok szerint.

A nyugati országokban általában lassul a járvány terjedése, ezért a közelmúltban a kormányok sorra jelentették be a járványellenes szigorítások lazítását.

Az Európai Bizottság pedig fokozatosan feloldaná az Európai Unión belüli utazási korlátozásokat, és hamarosan újraindítaná az európai turizmust.

Az erről szóló tervet ma mutatják be.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban mintegy 3300 áldozatot regisztráltak eddig.

Bár Svédország nem vezetett be karantént, mégis le tudta lassítani a járvány terjedését. Az ugyanakkor kérdéses, hogy gazdasága kevésbé károsodik-e a többi országénál.

Globálisan az Egyesült Államokban a legrosszabb a helyzet, ahol a halálos áldozatok száma több mint 82 ezer.

Világszerte eddig csaknem 4 millió 260 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak. A vírussal összefüggésben 292 ezren vesztették életüket, mintegy 1,5 millióan meggyógyultak.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3341, 430-an hunytak el.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Örményországgal és Thaifölddel van körülbelül egy szinten, a halálos áldozatok számát tekintve Kolumbiához és Ukrajnához van a legközelebb.

A 100 ezer lakosra jutó halálesetek számát nézve Norvégiával, Szlovéniával, Romániával és Finnországgal vagyunk körülbelül egy kategóriában.        

Egy német kutatás múlt héten világított rá arra, hogy a fertőzöttek hivatalos számát érdemes komoly fenntartásokkal kezelni, a valós szám ugyanis ennek sokszorosa lehet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a valós halálozási ráta jóval kisebb lehet a hivatalosnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél