<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

India, Japán és Ausztrália a színfalak mögött aktív, Kínát feltartóztató tárgyalásokat kezdtek beszállítási láncaik szorosabb koordinálásáról. India elkezdett lobbizni azért, hogy Moszkva csatlakozzon a Washington által vezetett Indo-csendes-óceáni szövetséghez – amellyel teljes lenne Kína bekerítése. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt évtizedek egyik legpusztítóbb áradása eddig mintegy 26 milliárd dolláros kárt okozott Kína ipari övezeteiben a Jangce folyó mentén. Nagyon nem hiányzott ez az országnak, amely most lábadozik a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkból. 2008-hoz hasonlóan a kormányzat újra milliárdos nagyságrendű ingatlanberuházásokba öli a pénzt, de az ország ipari termelése és a gépipari beruházások gyenge szinten maradtak.

Feszült külpolitikai frontok

Mindeközben viharfelhők gyülekeznek a külpolitikai fronton mind Tajvan, mind India vonatkozásában. Az elmúlt hónapban 67 alkalommal repültek be amerikai vadászgépek a Dél-kínai-tenger térségébe. A Kínai Néphadsereg (PLA) szombaton hadgyakorlatot kezdett a Sárga-tengeren, miután befejezett egy hadgyakorlatot a Tajvani szorosban. Tegnap szintén hadgyakorlatot kezdett a PLA a Dél-kínai-tengeren és a Pohaj-tengeren. Eközben mind a szakértők, mind a kínai közemberek körében egyre több szó esik egy esetleges tajvani katonai konfliktus növekvő veszélyéről.

Bár az európai vezető lapok címlapjáról lekerült az utóbbi hetekben a téma, a Kína és India közötti szembenállás továbbra is rendkívül feszült. Az indiai vezérkari főnök tegnap kijelentette, hogy ha a 4057 kilométeres himalájai (Ladakh) határszakaszon nem lesz eredménye a katonai és a diplomáciai tárgyalásoknak, akkor Új-Delhi kész a katonaság bevetésére. India a kínai csapatok teljes visszavonását követeli a vitatott határszakaszról, míg Peking a „Bojkottáljuk Kínát” nevű indiai kormánykapány azonnali leállítását követeli.

Kína-ellenes tüntetés Indiában. Tibeti fiatalok a kínai áruk bojkottjára szólítanak fel. Fotó: EPA/Sanjay BaidKína-ellenes tüntetés Indiában. Tibeti fiatalok a kínai áruk bojkottjára szólítanak fel. Fotó: EPA/Sanjay Baid

Kína számára ez érzékeny kérdés, hiszen évente 50 millárd dolláros kereskedelmi aktívumot produkált az elmúlt időszakban Indiával szemben, ez pedig a jelek szerint a múlté. Mi több, kiszivárgott információk szerint India, Japán és Ausztrália a színfalak mögött aktív, Kínát feltartóztató tárgyalásokat kezdtek beszállítási láncaik szorosabb koordinálásáról. Az Egyesült Államokkal karöltve Japán, Ausztrália és India már évek óta tagjai az egyre nyíltabban Kína-ellenes Négyoldalú Biztonsági Dialógusnak (Quad) nevezett nemzetbiztonsági és katonai konzultációs csoportnak.

Megreccsent tengely

De az utóbbi hetek igazán izgalmas geopolitikai fejleménye a hajszálrepedések megjelenése a kínai-orosz biztonságpolitikai tengelyen. India természetesen mindent megtesz azért – Washington háttértámogatásával -, hogy ezek a repedések végül nyílt töréshez vezessenek.

Az indiai vezérkari főnök június 24-i moszkvai látogatásán megegyezés született arról, hogy az orosz fél az eredetileg megállapodott 2021 helyett már idén leszállítja az első Sz-400 légvédelmi rakétaüteget. Ami igazán döbbenetes, hogy Moszkva már több, mint fél éve nem hajlandó leszállítani az újabb Sz-400-as ütegeket Pekingnek. Ennek egyik legfőbb oka, hogy Kína 2017-ben beszervezte Oroszország egyik legmegbecsültebb tudósát, a Tudományos Akadémia Arktika részlegének fejét, aki tengeralattjárókkal kapcsolatos katonai titkokat adott el Pekingnek. A kínai nagykövetség Moszkvában egy külön diplomatát alkalmazott, akinek kizárólag az akadémikus felügyelete volt a feladata.

Érthető tehát, hogy a Kreml-ben leolvadtak a biztosítékok. India érzi, hogy most kell ütni a vasat, ezért kiszivárgott hírek szerint a legmagasabb diplomáciai szinten elkezdett lobbizni azért, hogy Moszkva csatlakozzon a Washington által vezetett Indo-Csendes-óceáni szövetséghez – amellyel adott esetben teljes lenne Kína bekerítése.

Kissinger nyomdokain

Valóban, amerikai konzervatív stratégák szerint Moszkva és Peking történelmük során túlnyomórészt egymás geopolitikai riválisai voltak. Kína azon álma, hogy Eurázsia egyeduralkodója legyen, óhatatlanul ütközni fog az orosz érdekekkel. Egy ilyen potenciális konfliktusforrásnak Közép-Ázsia ígérkezik.

Az eurázsiai tengely aláásásához Trumpnak meg kell gyengítenie Moszkva elkötelezettségét Peking és Teherán irányába. Henry Kissinger, az amerikai geopolitika doyenje éppen ezt javasolta Trumpnak két évvel ezelőtt, a Putyinnal négyszemközt lezajlott finnországi tárgyalásai előtt. Mint ismeretes, Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadóként 1971-ben Kínát választotta le a Szovjetunióról, 2018-ban pedig újra az eurázsiai tengely megtörésére tett javaslatot – de most Moszkvának tett engedményekkel.

Nos, a jelek szerint tehát újabb kampány indult az orosz-kínai tengely megtörésére. Ez alkalommal India vezeti a lobbi-hadjáratot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló