4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európa középmezőnyében vagyunk az államadósságot tekintve, Ausztria és Németország között, de akkor miért vagyunk sokkal rosszabb helyzetben? Ez a hasonló mértékű adósság azonban valójában sokkal nagyobb terhet jelent, mint a fejlett országoknak. Elmagyarázzuk, hogy miért.

 

Kijöttek az első negyedéves államadósság-adatok az Eurostatnál, ami alapján elég csúnyán tovább nőtt a 28 EU-tagállam összesített államadóssága: három hónap alatt a GDP 86,9 százalékáról 88,2 százalékra.

 

Egy év alatt még nagyobb az emelkedés, 86,2-ről jött fel a 88,2-re. (Az Eurózónán belül a számok egyébként magasabbak, például 92,9 százalék a március végi átlagos eladósodottsági érték. Az úgynevezett maastrichti adósságról van szó.)

Ausztria és Németország között, mégis távol

Ezen belül Magyarország (HU), ahogy az ábrán látszik, valahol az országok sorában középtájon helyezkedik el, valamivel átlag alatti, 77,6 százalékos adósságrátával, amely ráadásul csökkenő tendenciát mutat. Közvetlen szomszédaink Németország (DE) és Szlovénia (SI), kicsivel Szlovénia felett pedig ott van Ausztria is. (Magyarított ábra a cikk végén.)

Nekünk mégis nagyobb teher a hasonló arányú adósság. A GDP ugyanis olyan az államoknak, mint a dolgozónak a nettó éves fizetése, azaz az, amit az ország megkeres egy évben.

Mennyi a törlesztőrészleted?

Azért ezt a mutatót használják, mert ugye a hétköznapi életben sem mindegy, hogy olyan valaki tartozik tízmillióval, akinek százezer a fizetése, vagy olyan, akinek háromszázezer. A teher leginkább a jövedelemhez mérhető. Márpedig a németek, osztrákok jövedelme magasabb, mint a miénk.

De az sem mindegy, hogy a tízmillió után valaki havonta harmincezer, vagy havonta hatvanezer forint törlesztőrészletet fizet (azonos futamidőt feltételezve). Hogy például egy százalékos vagy három százalékos kamat mellett tudott hitelt felvenni.

Nem mindegy, mekkora a kamatod

Márpedig Magyarország inkább a három, Németország, Ausztria inkább az egy százalékos kamatokhoz hasonló feltételeket tudott az utóbbi időben elérni. (Például ha a tíz éves államkötvények hozamát hasonlítjuk össze.) Évekkel korábban pedig még nagyobb volt a különbség (magasabb hozamfelárat fizettünk).

Tehát nem csak az adósság GDP-hez viszonyított aránya fontos, hanem az is, hogy mennyi annak a kamatterhe, és abban nem állunk túl jól. De menjünk még tovább. Tegyük fel, hogy az egyik polgárnak is, a másiknak is a fizetése harmadát viszi el a hiteltörlesztés.

Annyira nem is jó nekünk

De az egyik csak százezret keres – még ez is jóval több a nettó minimálbérnél –, és  marad utána havi 66 666 forintja. A másik viszont háromszázezret, neki marad törlesztés után 200 ezer forintja.

Szóval ha azt hallják, hogy milyen jó nekünk, magyaroknak, amiért már alacsonyabb az adósságunk, mint az EU átlagának, ne higgyék el. Annyira nem jó nekünk, ahogy egyes számok mutatják. Persze annál jobb, mintha még magasabb lenne.

A nép, az istenadta nép

Messzebbre vezet, de az átlagember sorsáról ráadásul a GDP vagy az eladósodottság önmagában nem árul el semmit. A nép szempontjából a bérek, nyugdíjak, árak a lényegesek, egy szóval az életszínvonal.

Elvileg akár úgy is lehet egy országban magas a GDP, hogy van ezer kőgazdag ember, megyényi birtokokkal és óriási gyárakkal, meg tízmillió koldus. Meg úgy is, hogy van ötszázezer kapitalista, nyolcmillió jól élő középosztálybeli kisvállalkozó és dolgozó, valamint másfél millió szegény, akiket segítenek felemelkedni.

Vagyis nem csak az a kérdés, hogy mennyit termel meg az ország – mennyi a GDP –, hanem az is, ezt hogyan osztja el. Ha az államadósság-csökkenésből származó megtakarítást elszórják, mondjuk, egy üres űrrepülőtérre, akkor a lakosságnak nem lesz jobb.

Hogy jön ide Nagy Károly?

Mondhatnánk azt is, hogy ne mérjük már magunkat a fejlett németekhez, mert azoknak gyarmatuk volt, Nagy Károlyuk volt, tengerük van, lottóötösük volt, vagy bármilyen más okból. Jó, akkor nézzük csak meg a volt szocialista országokat, akikkel egy súlycsoportban vagyunk, mert hasonló helyzetből jöttünk.

Szlovénia ugyan egy hajszállal megelőzött bennünket a magas adósságrátájával, sőt Horvátország még inkább. De a lengyelek (PL), szlovákok (SK), csehek (CZ), románok (RO), lettek, litvánok, észtek (LT, LV, EE) mind-mind sokkal, de sokkal alacsonyabb államadósság alatt nyögnek. Bár az életszínvonal-adataik alapján egyre kevésbé nyögnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Makro / Külgazdaság Újabb tízezrek menekülnek Hegyi-Karabahból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:50
Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba - közölte az örmény kormány sajtószolgálata.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG