<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Helyi lapértesülések szerint a svájci titkosszolgálat is használhatta az izraeli kémszoftvert, legalábbis terror- és kémelhárítási céllal. A világ számos más országában – köztük Magyarországon is – viszont újságírók, cégvezetők és politikusok ellen is bevetették a Pegasust a korábban megjelent tényfeltáró cikkek szerint.

Svájc is használta a vitatott Pegasus-szoftvert, sőt, feltehetően ma is használja még,

- írja a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) saját oknyomozása alapján.

Svájci szervekhez vezettek a nyomok 

A svájci napilap szerint a helyi hatóságok 2017-ben és 2018-ban vetették be először a kémszoftvert, amelynek nyomait a kanadai Citizen Lab kutatócsoport 2018 őszén meg is találta az országban.

A Pegasus segítségével aktiválni lehet a megfigyelt személyek mobiltelefonjainak kameráit és hangszóróit, valamint hozzá lehet férni üzeneteikhez, emailjeikhez, fényképeikhez és videóikhoz.

Egyre nehezebb a Pegasus nyomaira bukkanni. (Illusztráció. Depositphotos)  Egyre nehezebb a Pegasus nyomaira bukkanni. (Illusztráció. Depositphotos)

A lap úgy tudja, hogy a Citizen Lab akkori jelzése nyomán egy szövetségi hatóság szakértői belső vizsgálatot indítottak, hiszen a szoftvert elvileg külföldi titkosszolgálat is bevethette volna Svájcban tartózkodó személyekkel szemben.  

A vizsgálatból azonban kiderült, hogy

a nyomok egy svájci hatósághoz vezetnek, amely legitim módon használta a Pegasust.

Ezt két forrás is megerősítette az NZZ-nek, részletek említése nélkül.

A lap azt valószínűsíti, hogy

az említett szervezet a titkosszolgálat lehet, amely 2017 szeptemberétől vetette be a szoftvert.

Ezzel figyelhették meg olyan gyanús személyek mobiltelefonjait, akik konkrét és komoly terrorfenyegetést jelentettek, vagy ellenséges kémkedést folytattak. A titkosszolgálat nem kívánta kommentálni az értesülést.

Az NZZ szerint emellett vannak arra utaló jelek, hogy

a szövetségi állam és a kantonok bűnüldöző szervei is beszerezték a Pegasust.

Ez önmagában egyébként még nem probléma, hiszen ez a szoftver az egyik legjobbnak számít ezen a piacon.    

Bírósági engedély kell

A drága és vitatott, célszemélyek megfigyelésére alkalmas szoftvereket Svájcban általában csak egyes esetekben vetik be – és csak akkor, miután azt bíróság engedélyezi. (Magyarországon viszont az igazságügyminiszter adja ki az engedélyt - a szerk.)  

A bűnüldöző szervek 2019-ben 12, 2020-ban pedig 13 alkalommal használtak ilyen szoftvereket. A titkosszolgálat nem közölt részletes információt.

Az egyébként nem meglepő – írja az NZZ –, hogy 2018 őszén eltűntek a Pegasus nyomai Svájcban. A Citizen LAB jelentése után ugyanis a kémszoftver gyártójának, az izraeli NSO-nak tovább kellett fejlesztenie a terméket.

A legújabb, 4. verzió pedig a korábbiaknál hatékonyabban tünteti el saját nyomait.

Itthon is használhatták, más céllal

A Pegasust más országokban azonban nem csak bűnüldözési és terrorelhárítási céllal használták, hanem újságírók, cégvezetők és politikusok után is kémkedtek segítségével a július közepén számos nagy nemzetközi lap által publikált tényfeltáró cikkek szerint.

A szoftvert

Magyarországon is bevethették mintegy 300 célszemély, köztük kormánykritikus közszereplők ellen.

A magyar kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta annak hazai titkosszolgálatok általi használatát. Szerinte törvénytelenség nem történt.   

Ami a globális vonatkozásokat illeti, a Guardian szerint 

a kiszivárgott lista – a potenciális megfigyeltek listája - több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz.

Elemzők megvizsgálták az érintett mobiltelefonok egy kis részét, és több mint felüknél megtalálták a Pegasus nyomait.

A listára több mint 180 újságíró került fel 21 országból. Emellett kémkedés folyhatott cégvezetők, vallási vezetők, tudósok, civil szervezetek dolgozói, kormányzati tisztviselők, köztük miniszterek, kormányfők és elnökök ellen is.

Ghada Oueisst, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió újságírónőjét például azzal zsarolták, hogy kiszivárogtatták bikinis fotóit, és azt terjesztették róluk – hamisan –, hogy főnöke jakuzzijában készültek.

Az újságírónő azt állítja, hogy

egy szakértő a telefonján megtalálta a Pegasus nyomait, és a szaúdi rezsimről írt cikkei miatt vették célba.

A szaúdi kormány az ügyet nem kommentálta. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos