<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Előkerült egy felvétel két Szu-34-esről, ahogy veszélyesen alacsony magasságból támadják saját határállomásukat.

A hét egyik fontos háborús híre volt, hogy hétfőn magukat orosznak mondó, közlésük szerint az Orosz Önkéntes Hadtest és az Orosz Szabadság Légiója soraiba tartozó fegyveresek törtek be Belgorod közelében Ukrajna felől orosz területre.

A támadás láthatóan váratlanul érte az orosz erőket, egy-két napig is eltarthatott, mire sikerült a páncélozott járműveket is használó "felszabadító" csapatokat visszaszorítani ukrán területre, de még csütörtökön is arról számolt be a terület orosz kormányzója, hogy százak nem térhettek vissza otthonaikba, egyes településeken pedig akadozik a közművek működése.

SZU-34-es gépek egy korábbi hadgyakorlaton. Saját területük felett sem érezték biztonságban magukat a pilótáik Belgorod környékén. Fotó: Wikimedia
SZU-34-es gépek egy korábbi hadgyakorlaton. Saját területük felett sem érezték biztonságban magukat a pilótáik Belgorod környékén. Fotó: Wikimedia

A veszteségekről egyik oldalon sem tudunk sokat, az oroszok természetesen magas számokat tettek közzé, több páncélozott jármű megsemmisítéséről, több mint 70 "terrorista" ártalmatlanná tételéről beszéltek, a szabadcsapatok viszont arról, hogy jelentősebb veszteségek nélkül vonultak vissza. (Az akció hátteréről, az állítólag orosz területen bevetett amerikai eszközökről alábbi cikkünkre kattintva olvashat bővebben.)

Egy mostanra előkerült és beazonosított felvétel mindenesetre azt mutatja, hogy az oroszok valóban komoly erőket mozgósítottak a fegyveresek ellen. A minden bizonnyal egy, a közelben figyelő drón által készített videón az látható, ahogy az orosz légierő legmodernebb gépei közé tartozó két Szu-34-es vadászbombázó támadja azt a Gravjoron közelében található határállomást, amelyen keresztül az ukrán-orosz erők betörtek az országba.

A gépek nagyon alacsony magasságban támadnak, kérdés, hogy ezt a pontosság növelése, vagy a határ ukrán oldalán sejtett légvédelmi eszközöktől való félelmük miatt teszik. A gépek minden bizonnyal FAB-500Sh típusú bombákat dobnak le, ezek direkt ilyen alacsony magasságú bevetésekre vannak tervezve, ezért automatikusan kinyíló fékezőernyők, illetve késleltett időzító is a tartozékuk, hogy a repülőgép biztonságos távolságba tudjon kerülni a robbanás előtt. A gépek ezen kívül a védelmüket szolgáló csalikat is kiszórnak.

A bombák egyébként láthatóan nem találják el a célpontot, ami feltételezhetően a határállomás egyik épülete.

Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG