<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A múlt héten a kormány ismét változtatta az üzemanyagok árszabályozását, kivéve a fuvarozókat a kedvezményt nyújtó árstop alól. Mindez azt jelentette, hogy a lakosság számára még gyorsabb lehet a drága gázolaj begyűrűző hatása, ami az egyébként is 15 éves csúcson lévő inflációnak adhat még egy nagy lökést. Szerencsére az elmúlt napokban zuhant az olaj ára, ami látszólag ellentmondásos módon, de a magyar szegények és a nyugdíjasok számára különösen jó hír.

A kormány kitart a benzinárstop mellett; a cél az volt, hogy az energiaárak megugrásától megkíméljék a magyar családokat és kisvállalkozásokat, mondta az egy hete, csütörtökön késő este tartott Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Akkor azt hangsúlyozta, hogy alaptalanok azok az információk, hogy az ország olaj- és üzemanyagellátása veszélyben lenne, ám ennek ellenére több módosításról döntöttek. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy a 7,5 tonna feletti teherautók csak a nagynyomású kútfejeknél vételezhetnek üzemanyagot, ahol piaci áron tudnak tankolni. Minimális könnyítést vezettek be, hiszen 20 forinttal csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját.

Összességében mindez azt jelentette a Kormányinfón jelen lévő Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint, hogy a tehergépkocsik literenként 711 forintért tudnak gázolajat venni. A Mol vezére is hangsúlyozta, hogy van elég üzemanyag, az ellátási problémákat az okozta, hogy a tranzitforgalomban közlekedő fuvarozók mind Magyarországon tankoltak, és megindult az üzemanyagturizmus is, ami miatt az átlagos forgalom többszörösére ugrott a napi fogyasztás.

Az ellátási problémákra egy ideje a hazai fuvarozók is panaszkodtak, de nem ilyen megoldást vártak. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint a csütörtök esti kormánybejelentés óta sincs ebben változás – van, ahol nincs gázolaj, vagy nincs elég, van, ahol van, de a kamionok nem kapnak annyit, hogy tele tankolhassanak, mert már szinte minden kúton bevezettek valamilyen korlátozást. Az egyesület kommunikációs menedzsere, Árvay Tivadar a 24.hu-nak azt mondta, azoknál a – jellemzően legalább 10–20 autós flottával rendelkező – végfelhasználóknál is akadozik már hetek óta az ellátás, amelyeknek van saját kútjuk. Ők egyébként eddig sem az ársapkás gázolajat kapták.

Az MKFE több alkalommal jelezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), hogy ez gondot jelent, és kérte, tiltsák be a külföldi haszongépjárművek tankolását, illetve, hogy a magyar fuvarozókat, az összes magyar végfelhasználót is húzzák be az ársapka védelme alá, de hiába. Az új szabályok sem védik meg a magyar fuvarozó vállalkozókat, hiszen ők mostantól csak piaci áron tankolhatnak, írta a 24.hu. A fuvarozók nem értik, hogy miért kevésbé megvédendők ők és más haszongépjárművek üzemeltetői, mint a mezőgazdasági gépek gazdái, akik továbbra is 480 forintért tankolhatnak a benzinkúton.

A különbségtétel hátterében aligha szakmai okok állnak, vélhetőleg egyszerűen a gazdálkodókat politikai szempontból fontosabbnak tartja a kormány, míg más magyarázatok szerint a politikai vezetéshez közel álló nagygazdaságok érdekei mentén hozták meg a mezőgazdasági gépek megkülönböztetéséről szóló döntést. Hivatalos magyarázatot nem adott a kormány, de az általuk alkalmazott kommunikációs panelek alapján ezzel is a magyar családokat védik, akiknek drágábban jutna az étel az asztalára, ha a gazdáknak piaci áron kellene megvenni az üzemanyagot.

Ez persze logikus magyarázat lenne, csak éppen ott sántít, hogy az áruk, így az élelmiszerek fuvarozása is pénzbe került, az elmúlt napokban a korábbinál sokkal többe. Hiszen az áruszállítást végző cégek aligha tudják lenyelni az üzemanyagárak drágulását, és továbbhárítják a 200-250 forintos differenciát, ami a hatósági- és a piaci árak között van.

Hogy ez a különbség nem fog eltűnni egyik napról a másikra, az biztos, hiszen a háború miatt az üzemanyagok fogyasztói árát meghatározó tényezők közül mind az olajár, mind a forint árfolyama kedvezőtlen irányba mozdult. Tavaly december elején, amikor a piaci árak 480 forint alá csúsztak, ehhez 75 dollár alá kellett menni a Brent olajnak.

Nem mellékes, hogy a híradásokban ugyan az Amerikában bevett WTI, illetve az Európában irányadó Brent árfolyama szokott szerepelni, de a Mol százhalombattai finomítója nem ez utóbbi típusra „van beállítva”, hanem egy harmadik típusra, az orosz Ural olajra. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a háború miatt ugyan az energiahordozók nem kerültek szankciók alá, ám számos nyugati vásárló fordult el az orosz olajtól. Emiatt a Brent és az Ural közötti, korábban évekig nagyon stabil differencia erősen kitágult, hiszen a korábbi néhány százalékos árkülönbség hirtelen 25 százalékra ugrott.

A Brent és az Ural típusú árak közötti különbség jelentősen kitágult a háború hatására. Forrás: Neste / Thomson Reuters
A Brent és az Ural típusú árak közötti különbség jelentősen kitágult a háború hatására. Forrás: Neste / Thomson Reuters

Az üzemanyagok nagykereskedelmi árának rögzítésével a kormány a Molra tolta azt a veszteséget, ami a magasabb piaci és a hatósági árak miatt előállt. Ám miután a Magyarországon feldolgozott Ural olaj ára jelentősen esett, a magyar olajvállalat vesztesége jóval kisebb lehet, mint ahogy azt sokan korábban feltételezték. Továbbá elvileg lehetővé tenné a Mol számára, hogy akár látványosabb árcsökkenést alkalmazzon a piaci áraknál.

Forrásaink szerint ugyanakkor a magyar vállalat ezzel két okból sem fog sietni, egyrészt az árstop a kiskereskedelmi- és az úgynevezett Downstream üzletágban is veszteséget okozott, amelyet szeretnének ledolgozni. A másik ok, hogy feltételezhetően a magyar vállalat várhatóan a régiós áraknak megfelelő szinten tartja a jövőben is az üzemanyagárakat, ami a 100 dollár körüli Brentet és a mostani 370 forintos eurót alapul véve nagyságrendileg 600-650 forint körüli gázolaj- és 580-620 körüli benzinárat eredményezhet. (Hétfőn, a munkaszüneti nap miatt nem jelentették be a nagykereskedelmi árak változását, így pénteken jöhet egy komolyabb piaci árcsökkentés.)

Érdemes hangsúlyozni, hogy az üzemanyagok mostani piaci árai így is hatással lehetnek a fogyasztókra is. Egyes becslések szerint ugyanis a termékek fogyasztói árából 15 százalék körüli a logisztikai költség, ami részben a munkaerő (például sofőrök bére), részben az üzemanyagárak eredményeként alakul ki. Nem tudni, hogy mennyi fuvarozó használta ki eddig a 480 forintos hatósági ár jelentette kiskaput. Ugyanakkor a forgalmi adatok alapján feltételezhető, hogy a magyar vállalkozók is próbáltak nagy számban ezzel a lehetőséggel élni.

Az, hogy az egy hete hozott rendelet kivette őket az árstop alól, kvázi üzemanyag-áremelésnek felel meg. Ha az MNB inflációs jelentésében foglaltakat, illetve a termékek fent említett logisztikai költséghányadát vesszük alapul, akkor pedig feltételezhető, hogy a mostani lépés érezhető mértékben löki majd meg az inflációt. Nagyon sok termék esetében jelenthet ugyanis a piaci ár 3-4 százalékos drágulást, az inflációt pedig akár 0,5-0,8 százalékponttal is megdobhatja.

Figyelembe véve, hogy a februári inflációs adat további növekedést mutatott, és a 8,3 százalékos éves drágulás másfél évtizedes rekordot jelent, minden további tényező, amely ezt táplálja, rossz hír a lakosság számára is. Bár paradoxonnak tűnik, hiszen az alacsony keresetűek és az idősek jóval kevesebbet költenek üzemanyagra, mint a tehetősek, de különösen ennek a két csoportnak lehet fontos, hogy csökkenjen az olaj ára, illetve ennek révén az üzemanyag- és a fuvarozási költségek. Így ugyanis az általuk nagyobb mennyiségben vásárolt termékek, mint az élelmiszerek drágulása kisebb mértékű lehet.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG