3p

Sorra teszik meg nyilatkozataikat a világ országai az éjjel történt Izraelt érő izraeli támadással kapcsolatban. 

A világ vezetői sorra teszik meg nyilatkozataikat az iráni támadásról:

  • Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez önmérsékletre szólított fel az X-en: „A legnagyobb aggodalommal követjük a közel-keleti helyzet alakulását. Minden áron el kell kerülni a regionális eszkalációt.”
  • Argentína elnökének, Javier Mileinek hivatala a támadásokkal szemben „szolidaritását és rendíthetetlen elkötelezettségét” fejezte ki Izrael iránt. Hozzátette, hogy Argentína „erőteljesen támogatja Izrael államot szuverenitásának védelmében, különösen a terrort hirdető rezsimekkel szemben”, megjegyezve, hogy egy argentin bíróság nemrégiben Iránt tette felelőssé az izraeli nagykövetség és egy Buenes Aires-i zsidó közösségi központ elleni bombatámadáskolért még az 1990-es évekből. 

A világ vezetői aggódnak
A világ vezetői aggódnak
Fotó: Depositphotos

  • Az ukrán külügyminisztérium közölte, Kijev „határozottan elítéli Irán hatalmas légitámadását”, mondván, hogy az „további súlyos felgyorsuláshoz vezethet a Közel-Keleten”.  Hozzátették: „A támadás azt is bizonyítja, hogy miért kritikus fontosságú, hogy a szabad világ összes erői megteremtsék a demokrácia globális határait.”
  • Az EU külügyminisztere, Josep Borrell X-en küldött üzenetében kijelentette, hogy a támadás „példátlan eszkaláció és súlyos fenyegetés a regionális biztonságra”.
  • Joe Biden amerikai elnök megszakította hétvégi pihenését, és összehívta a G7 vezetőinek találkozóját.
  • António Guterres ENSZ-főtitkár a következőket mondta: „Mélyen aggaszt az egész régióra kiterjedő pusztító eszkaláció nagyon is valós veszélye. Arra buzdítok minden felet, gyakoroljanak maximális önmérsékletet, hogy elkerüljenek minden olyan akciót, amely a Közel-Keleten több fronton jelentős katonai összecsapásokhoz vezethet.”
  • A japán külügyminiszter határozottan elítélte Irán Izrael elleni támadását és mély aggodalmát fejezte ki. „Ez a támadás tovább rontja a jelenlegi közel-keleti helyzetet. Mélyen aggódunk, és határozottan elítéljük az ilyen jellegű eszkalációt” – áll a közleményben.
  • Orbán Viktor szerint a közel-keleti konfliktus súyos veszélyt jelent a világ és Magyarország számára, ezért összehívta a Védelmi Tanácsot.

Más országok, köztük az Egyesült Államok, Egyiptom, Szaúd-Arábia és Kína önmérsékletre szólítottak fel, a közel-keleti konfliktus regionális eszkalációjától való félelem miatt. (The Guardian)

Frissítés: időközben Emanuelle Macron francia elnök is megszólalt az X-en. Azon kívül, hogy elítélte Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadását, ez a térség destabilizálásával fenyeget. „Franciaország partnereivel az eszkaláció enyhítésén dolgozik, és önmérsékletre szólít fel” - írta. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Áll a bál Brüsszelben – levelet írtak a bürokraták
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:01
Az uniós dolgozók közül több mint 200-sn írták alá azt a levelet, amelyben aggodalmukat fejezik ki a gázai humanitárius krízis és a szerintük elégtelen uniós fellépés miatt.
Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG