5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.

Az ukrajnai háború komoly biztonságpolitikai dilemmákat okoz Ázsiában is, hiszen rámutat arra, hogy Washington és a Nyugat csak korlátozottan képes - és hajlandó - megvédeni egy olyan baráti országot, amely nem tagja a védelmi szövetségének. Ráadásul míg Ukrajnát az Egyesült Államok elismeri független államként, addig Tajvan státusza ennél jóval alacsonyabb szintű.

Megy a helyezkedés

Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes szerdán az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok nemzeti bizottsága előtt tartott beszédében a kínai és észak-koreai kereskedelmet okolta az orosz győzelmekért. Az európai stratégiai stabilitás - mondta Campbell - "történelmileg a legfontosabb küldetésünk". Campbell figyelmeztetett, hogy az orosz területi nyereség Ukrajnában "olyan módon változtathatja meg az erőegyensúlyt Európában, ami őszintén szólva elfogadhatatlan".

 

Az orosz-ukrán háború egyre több globális problémát vet fel
Az orosz-ukrán háború egyre több globális problémát vet fel
Fotó: Depositphotos

Az ukrajnai háború dinamikája olyan szinten fokozza a katonai feszültséget Ázsiában, hogy a múlt héten Campbell felszólított: vegyék be Japánt az Ausztrália-Egyesült Királyság-USA (AUKUS) szövetségbe, mivel ez kulcsfontosságú lehet a Kínával Tajvanért vívott háború megnyeréséhez.

Nem véletlen, hogy Moszkva és Peking vezető diplomatái kedden azzal vádolták a NATO-t, hogy a csendes-óceáni térségbe való belépés módjait keresi, és figyelmeztették a transzatlanti szövetséget, hogy "ne nyújtsa ki a kezét közös otthonunk felé". Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ők ketten egy "új biztonsági architektúrát vitattak meg Eurázsiában, mivel az euroatlanti mechanizmusok tovább bomlanak és rombolják magukat".

Tegnap pedig Zhao Leji vezető kínai törvényhozó háromnapos látogatásra indult Észak-Koreába, hogy "mélyebb és szorosabb stratégiai kommunikációt" folytasson a "nemzetközi helyzet mélyreható változásairól".

"Egy valóban globális partnerség"

Biden elnök eközben ékes szavakkal dicsérte a háromnapos állami látogatáson Washingtonban tartózkodó japán Kisida Fumio miniszterelnököt, mivel Japán eddig 12 milliárd dollárral nagylelkűen támogatta Ukrajnát. Válaszul Kína és Észak-Korea fenyegető magatartására, valamint Peking Oroszországgal való szorosabb együttműködésére Tokió a következő években Kisida vezetése alatt a gazdasági teljesítmény 2 százalékára kívánja megduplázni védelmi kiadásait. Ez most többek között lehetővé teszi Japán számára, hogy 400 amerikai Tomahawk cirkálórakétát vásároljon.

Ezzel egyidejűleg Japán enyhítette a fegyverek korábbi exporttilalmát. Ennek hátterében egyrészt egy új vadászrepülőgép kifejlesztése áll Olaszországgal és az Egyesült Királysággal. Másrészt Tokió saját gyártású Patriot légvédelmi rakétákat szállított az USA-nak, hogy ezzel kompenzálja a Kijevbe irányuló amerikai szállítmányokat. Ez a japán irányváltás megalapozhatja egy erősebb partnerséget is a fegyverrendszerek fejlesztése és gyártása terén.

Bidenhez hasonlóan Kisida is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta szerdán az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. A szabad és szabályokon alapuló világrendet most "határozottan meg kell védeni".

Japán megváltozott biztonsági stratégiája új korszakot hirdet az Egyesült Államokkal való kapcsolatokban - írja Rahm Emanuel tokiói amerikai nagykövet a Wall Street Journal-ban a csúcstalálkozóval kapcsolatban. Szerdán Biden maga is "valóban globális partnerségről" beszélt, amelyet most el kell mélyíteni. Ennek érdekében az USA, Japán és Ausztrália integrálná lég- és rakétavédelmi rendszereit – jelentette be az amerikai elnök. Előzetes megbeszélések folytak arról is, hogy Japán is bekerülhetne az Ausztráliával és az Egyesült Királysággal közös AUKUS-szövetségbe.

Az AUKUS keretében Ausztráliának lehetővé kell tenni, hogy saját atom-tengeralattjárókat építsen. Ugyanakkor a partnerek egy második szintű együttműködést („Pillar II”) is létre kívánnak hozni más katonai komponensekkel, amelybe olyan országok is beletartozhatnak, mint Japán.

Szabványosított parancsnoki struktúrák

További lépésként Biden és Kisida megállapodott a japán fegyveres erők és a Japánban állomásozó amerikai csapatok - összesen 54 ezer katona- közötti fokozott átjárhatóságról. Jövőre közös parancsnoki központot nyitnak.

A parancsnoki struktúra modernizálása azonban valószínűleg nem megy olyan messzire, mint Dél-Koreában - írja a Wall Street Journal. Ott ugyanis háború esetén egy amerikai tábornok venné át a koreai egységek parancsnokságát is. Biden ennek ellenére a Japánnal kötött szövetség fennállása óta a "legjelentősebb korszerűsítésről" beszélt.

A katonai együttműködés mellett a két ország az űrutazás terén is ki akarja terjeszteni partnerségét. Az Artemis program részeként egy japán űrhajós lesz az első nem-amerikai, aki a NASA-val a Holdra repül - mondta Biden. A Fülöp-szigeteki elnökkel tegnap tartott háromoldalú csúcstalálkozó szintén első alkalom.

Ugyanakkor összhangban van Biden kormányának azzal a stratégiájával, hogy az USA kelet-ázsiai kétoldalú szövetségeit többoldalú "rácshálóvá" bővítse. Kína megpróbálja elszigetelni az amerikai szövetségeseket a térségben - magyarázta egy magas rangú kormánytisztviselő kedden újságírókkal folytatott bizalmas telefonkonferencián. "Az elképzelés az, hogy egy többoldalú, rácsszerű biztonsági architektúra felé mozduljanak el, hogy elszigeteljék Kínát".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mi történt? Kivonulhat Romániából az E.ON
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:56
Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.
Nemzetközi Továbbra sem lehet Pozsonyba szállítani Robert Fico-t
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:21
Robert Kalinák védelmi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva adott hírt a miniszterelnök, Robert Fico egészségi állapotáról.
Nemzetközi Kútba eshet a Benjamin Netanjahu elleni ellfogatóparancs
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:45
Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.
Nemzetközi Váratlan javaslatot tett a brit védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:04
Véleménye szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene a szövetséghez  
Nemzetközi Meglepő, de végre előkerült a Covid legelső kínai tudósítója
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 13:34
Szabadon engedték Kínában azt a sanghaji vloggert, akit 2020-ban négy év börtönbüntetésre ítéltek azzal a váddal, hogy a koronavírus-járványról tudósított és "hamis információkat" terjesztett.
Nemzetközi Kemény diplomáciai lépésre szánta el magát Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 11:19
Világos üzenetet küldenek három nyugat-európai országnak.
Nemzetközi Több százezer kivándorolt magyar örülhet ennek az adatnak
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:10
A Bank of England 2 százalékos célszintjének közelébe lassult a brit infláció éves üteme áprilisban. A csökkenés mértéke ugyanakkor kisebb volt a vártnál.
Nemzetközi Iráni elnökválasztás: tömegek fogják bojkottálni
Káncz Csaba | 2024. május 22. 09:31
Raiszi elnök halála egy feszült bel- regionális- és nemzetközi politikai helyzetben történt, öt héttel Irán Izraellel történt konfrontációja után. A június 28-i elnökválasztást az irániak tömegei újra bojkottálni fogják. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Közelít a félmillióhoz az orosz áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 08:09
Eltaláltak egy Ciklon típusú orosz rakétahordozó hadihajót. Háborús hírek.
Nemzetközi Két nyugat-európai ország is elismerheti a palesztin államot
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:32
1988 óta az ENSZ 193 tagállamából 139 ismerte el a palesztin államiságot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG