3p

Az  Európa-barát moldovai elnök hétfőn aláírta a büntető törvénykönyv azon módosításait, amelyek kiterjesztik a hazaárulásra vonatkozó tényállást. A törvényt az oroszbarát ellenzéken kívül az Amnesty International is bírálta.

A módosításokat a múlt héten fogadta el a parlament, ahol Maia Sandu elnök Akció és Szolidaritás Pártja van többségben. A törvény kinyilvánított célja, hogy küzdjenek a szervezett bűnözői csoportok ellen, amelyekről a hatóságok azt állítják, hogy destabilizálni akarják az egykori szovjet tagköztársaságot - írja a Reuters.

Maria Sandu moldovai elnök sokat tesz azért, hogy országa az EU-hoz közeledjen
Maria Sandu moldovai elnök sokat tesz azért, hogy országa az EU-hoz közeledjen
Fotó: stiripesurse.md

Ellenzékiek szerint a változások alááshatják a szólásszabadságot és a újságírók munkáját az októberi elnökválasztás és az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló népszavazás előtt.

„Ez azt jelenti, hogy ha bármilyen ellenvéleményt megfogalmazol, börtönbe kerülsz,” mondta Alexei Lungu az oroszbarát „Győzelem” ellenzéki blokkból, amely a „Nem az EU-ra” jelszóval kampányol.

Vlad Battincea, a Moszkva-barát Szocialista Pártból, azt mondta, hogy a törvény „új formájú harcot indít azokkal az emberekkel, pártokkal és politikusokkal szemben, akik más álláspontot képviselnek. Ez támadás a pluralizmus ellen.”

A változások a békeidőre is kiterjesztik a korábban csak háborús állapotban alkalmazható hazaárulás tényállást, súlyosbítják a börtönbüntetéseket és eltörlik azt a követelményt, hogy a cselekményeknek közvetlenül ártaniuk kell az államnak. Új bűncselekményi kategóriát is létrehoznak, amely a külföldi államnak nyújtott segítséget bünteti.

Az Amnesty Internationalnak sem tetszik

Az Amnesty International egy múlt hónapban kiadott nyilatkozatában, amelyet a szervezet moldovai vezérigazgatója, Veaceslav Tofan jegyzett, arra kérte Sandut, hogy ne írja alá a törvényt.

„A hazaárulás kiszélesített meghatározása homályos, és visszaélésekre ad lehetőséget, és különösen a szólásszabadsághoz való jogot fenyegeti,” mondta Tofan.

Sandu az Európai Unióba való belépést tette politikája sarokkövévé, és Oroszországot, valamint a korrupciót nevezte meg az Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országot érő legnagyobb fenyegetésekként. Moldova hatóságai igyekeztek korlátozni az Ilan Shorhoz, a Győzelem választási blokk mozgatórugójához köthető politikusok tevékenységét.

Távollétében Short tavaly 15 év börtönbüntetésre ítélték, amiért részt vett egy 2014-es, 1 milliárd dolláros banki csalásban. Egy a nevét viselő pártot az Alkotmánybíróság törvénytelennek nyilvánított, és társait kizárták a helyi választásokon való indulásból. Az ellenzéki pártok azzal vádolják Sandut, hogy az EU-s népszavazást kihasználva próbálja újraválasztását elérni az októberi elnökválasztáson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mit keres Putyin Észak-Koreában? 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:37
Az orosz-ukrán háború 844. napja. Ha lemaradt volna a keddi hírekről, összefoglaló. 
Nemzetközi A Tisza jön, a KDNP távozik az Európai Néppártból
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:11
Nemcsak az Európai Néppártból, de annak frakciójából is, miután Magyar Pétert az EPP mégis felvette.
Nemzetközi Beindult a buli Brüsszelben, Magyar Péter is csapatja
Wéber Balázs | 2024. június 18. 18:52
Ma megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Magyar szempontból a legjelentősebb fejlemény, hogy a Tisza Pártot felvették a néppárti frakcióba. Magyar Péternek tehát ismét van mit ünnepelnie. Nagyító alatt ezúttal az új EP.
Nemzetközi Eldőlt: felvették Magyar Péteréket az Európai Néppárt EP-frakciójába
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:34
14 új képviselővel bővül a pártcsalád, köztük Magyar Péterrel és a Tisza Párt tagjaival.
Nemzetközi Donald Trump szlogenjére hajazó jelmondattal vág neki Magyarország az EU soros elnökségének
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:22
"Make Europe great again!", vagyis "Újra naggyá tesszük Európát!" lesz az uniós magyar elnökség jelmondata - jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének hivatalos megjelenését bemutató sajtótájékoztatón.
Nemzetközi Orbán Viktor tényleg feladta vétóját
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:31
Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
Nemzetközi Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:19
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához.
Nemzetközi Orbán Viktor: Nincs szükségem bocsánatkérésre
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:07
A miniszterelnök pár újságírói kérdésre válaszolt az EU-csúcs után.
Nemzetközi Két fontos döntést is hozott menekültügyben az Európai Unió Bírósága
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:54
Egy európai uniós tagállam nem köteles automatikusan elismerni a más tagországban biztosított menekültjogállást - olvasható az Európai Unió Bíróságának kedden Luxembourgban közzétett határozatában.
Nemzetközi Nagy győzelmet arattak a thaiföldi szexuális kisebbségek
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 12:48
Kiveszik a jogszabályból a "férfi" és a "nő" kifejezést, lehet szabadon házasodni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG