5p

Svédország ASC 890-es térfigyelő repülőgépeket adományoz Ukrajnának. Amerika lőszergyárat avat. Háborús híreink a harcok 827. napján.

  • A Svédország által ajándékozott ASC 890-es térfigyelő repülőgépet Ukrajna védelmét igen jelentős mértékben emeli. Ez lesz az első alkalom, hogy Ukrajna ilyen képességre tesz szert a Szovjetunió bukása óta. Pal Jonson svéd védelmi miniszter szerint a repülőgép hasznos lesz Ukrajna légvédelmében, mivel lehetővé teszi „a bejövő cirkálórakéták és drónok azonosítását, valamint a célpontok meghatározását mind a földön, mind a tengeren”. Az ASC 890 képes észlelni a fenyegetéseket több száz kilométeres távolságból, és adatkapcsolaton keresztül elküldi az információkat az F-16-os vadászrepülőgépeknek, amelyeket Ukrajna kap a szövetségeseitől. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Svédország legújabb segélycsomagja „létfontosságú lesz Ukrajna védelme és ellenálló képessége szempontjából”.

A svéd ASC 890 felderítőgép új képességekkel ruházza fel az ukrán védelmet
A svéd ASC 890 felderítőgép új képességekkel ruházza fel az ukrán védelmet
Fotó: Svéd Védelmi Minisztértium

  • A Kijevbe szállított amerikai fegyverek segítettek stabilizálni az ukrajnai frontot az erősödő orosz támadások közepette – jelentette ki szerdán Antony Blinken. A Fehér Ház eddig elvette az ukránok kedvét attól, hogy amerikai fegyvereket használjanak Oroszország elleni közvetlen támadásokhoz, vetetteék fel az amerikai külügyminiszter moldovai útján, de ehhez Blinken a következőket fűzte: „Amit az elmúlt két év alatt láttunk, hogy a csatatér természete megváltozott, hogy változtak a helyszínek és az eszközök, amelyeket Oroszország alkalmaz, ahhoz mi is alkalmazkodtunk, és igazodtunk… Pontosan ezt fogjuk tenni a továbbiakban is.”
  • Az amerikai hadsereg szerdán felavatta az új tüzérségi lőszergyárat a texasi Mesquite városában, ami jelentős lépést jelent a 155 mm-es lövedék gyártásának felfuttatásában. A General Dynamics új üzemének elindítása része a hadsereg széleskörű, a termelés modernizálására irányuló erőfeszítésének. Ez magában foglalja azt a célt, hogy havonta 100 ezer lövedéket állítsanak elő, ami elengedhetetlen az Ukrajna védelme érdekében kimerített amerikai készletek pótlásához.
  • A NATO külügyminiszterei pénteken vitatják meg az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek hosszabb távú alapokra helyezését. A javaslatokról a NATO júliusi washingtoni csúcstalálkozóján tervezik a végleges döntést meghozni. Jens Stoltenberg NATO főtitkár azt javasolta, hogy a NATO vegye át az Ukrajnának nyújtott nemzetközi katonai segélyek koordinálását az Egyesült Államok vezette ukrajnai védelmi kapcsolattartó csoport, más néven Ramstein csoport irányításával. Stoltenberg azt is javasolta, hogy a szövetségesek tegyenek nagyvolumenű, több évre szóló pénzügyi ígéretet a katonai segítségnyújtásra. A szakértők 100 milliárd euró felhasználásáról beszélnek a következő öt évben, bár Stoltenberg nyilvánosan nem említett semmilyen számot.
  • A NATO-vezetésnek le kell győznie a Putyin-barát magyar miniszterelnök, Orbán Viktor ellenállását, aki világossá tette, hogy nem vesz részt az új törekvésekben – jegyzi meg a The Guardian. A legkényesebb kérdés továbbra is Ukrajna teljes NATO tagságához vezető út, még azután is, hogy a szervezet vezetői a tavalyi vilniusi csúcstalálkozón kijelentették, hogy „Ukrajna jövője a NATO-ban van”. A tagországok eddig arra korlátozták együttműködésüket Ukrajnával, hogy kétoldalú megállapodásokat kötöttek, fegyvereket és egyéb támogatást nyújtottak addig is, amíg Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz.
  • Kína nagy hatótávolságú rakéta-, tüzérségi és drón-képességeivel, valamint a harctéri mozgások nyomon követésével segíti Oroszországot – mondta Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese szerdán Brüsszelben. „Amit Kínából Oroszországba jutni látunk, az nem egyedi ügylet, vagy néhány vállalkozó kedvű cég tevékenysége” – érvelt Campbell. „Ez egy tartós, átfogó erőfeszítés, amelyet a kínai vezetés támogat, és célja, hogy minden támogatást megadjon Oroszországnak a színfalak mögött.” Kína ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy csak normális kereskedelmet folytat Oroszországgal a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival és piaci elveivel összhangban.
  • Campbell azt is kijelentette, hogy sürgősen szükség van arra, hogy az európai és a NATO-országok „közös üzenetet küldjenek aggodalmaik kifejezve Kínának a kínai akciókkal kapcsolatban, amelyekről úgy gondoljuk, hogy destabilizálják Európát… Ezt rendkívül sürgősnek tartjuk”. Az Egyesült Államok a múlt hónapban szankciókat vezetett be 20 kínai és hongkongi céggel szemben, többszöri figyelmeztetés után, mivel támogatták az orosz hadsereget. Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes pénteken Berlinben várhatóan további lépésekre szólít fel az orosz szankciók elkerülésének megállítása érdekében, és fel fogja hívni a figyelmet Kína szerepére.
  • A Mediazona, a háború áldozatait nyílt források segítségével nyomon követő orosz csatorna közel 5 ezer olyan 24 év alatti orosz katonát azonosított, akik meghaltak a háborúban. Közülük 1400 pedig 20 évnél fiatalabb volt. A valós áldozatok száma valószínűleg sokkal magasabb, tették hozzá.
  • Telegram csatornák és más közösségi oldalak robbanásokról számoltak be csütörtök reggel az Oroszországot a megszállt Krím-félszigettel összekötő Kercsi híd környékén. Az online videók robbanásokat mutattak, de kevés részlet áll rendelkezésre, és ezek alapján nehéz ellenőrizni a valóságtartalmukat.

(The Guradian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG