8p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.

Csányi Sándor a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden A bankszektor helyzete egy kihívásokkal teli világban címmel tartott előadást.

Recessziós időszak elé nézünk

Előadása elején az európai gazdaságre tekintett ki Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója jelezte: a fejlett világ növekedési kilátásai jelentősen romlottak az utóbbi időszakban. Romlanak a növekedési várakozások, a recesszió valószínűsége megnőtt mind az USA-ban, mind pedig Európában is; az egy éven belül bekövetkező recesszió valószínűsége már meghaladja az 50 százalékot.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján Szegeden  2022. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján Szegeden 2022. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az egyik legnagyobb probléma az infláció, amely már a háború kitörése előtt is erőteljes emelkedésnek indult elsősorban a Covid-járvány utáni jelentős keresleti fellendülés és a kínálati problémák, ellátási, logisztikai zavarok miatt. Ehhez a munkaerőpiac egyensúlytalansága is társult. Mindezt tetézte a háború, ami egy új korszakot nyitott az árak emelkedésében. Ami jó hír, hogy mind az energia, mind az élelmiszerek esetében is látszik már valamiféle fordulat az árszínvonal alakulásában.

A nyugati szankciókra hozott orosz ellenintézkedések, a gáz kínálatának visszafogása elsősorban Európát érintő drámai energiaár-növekedést okozott – ennek pár év alatt lehet pozitív hozadéka is Csányi Sándor szerint, az LNG-infrastruktúra fejlesztése a gázárak kiegyenlítődéséhez vezethet.

A magas államadóssággal rendelkező országok problémái eközben Európában továbbra sem oldódtak meg. Elsősorban Olaszország helyzete okoz gondot: 151 százalékos a GDP-arányos államadósság, ez az ország önmagában az eurózóna államadósságának 23 százalékáért felelős. Ha Olaszország bedőlne, az egész Európa számára tragikus lenne; az Európai Központi Bank mozgástere összességében korlátozott az OTP elnöke szerint.

Magyarországnak nagyon kell az uniós forrás – Csányi Sándor szerint a kormány mindent megtett

Ami Magyarországot illeti: a hazai energiafüggőség az egyik legmagasabb az EU-ban. A gazdaság energiaintenzív, az ingatlanok alacsony energiahatékonyság mellett működnek, elmaradtak a széleskörű energetikai fejlesztési programok. Fontos figyelembe venni, hogy a vezetékes gázszállításnál nincs olcsóbb mód, így ha ki is épül a cseppfolyós földgáz szállításához szükséges infrastruktúra, Magyarország ezen akkor is csak veszíteni tud.

Csányi Sándor hangsúlyozta: a magyar gazdaság nagyon erősen integrálódott az európai gazdaságba; az eurózóna és Magyarország GDP-növekedése nagyjából azonos pályán van, a jövőben is osztozni fogunk Európa sorsában. Nagyon nagy szükségünk lenne az európai forrásokra, ezek jelentősen befolyásolják a gazdaság sorsát. Meglátása szerint a kormány mindent megtett, hogy hozzáférjünk ezekhez, bízik benne, hogy az év végéig megkötött szerződéssel hozzáférünk a helyreállítási (RFF) forrásaihoz is.

Megfojtják az európai bankszektort a szigorú szabályozással

Az európai bankszektort illetően elmondta: míg 2010-ben a világ 5 legnagyobb bankcsoportja mérlegfőösszeg szerint 5 európai bank volt, 2021-ben már 4 kínai és 1 amerikai bank szerepel ezen a listán - Kína a globális bankpiac meghatározó szereplőjévé vált. A hitelállomány növekedése Európában rendkívül alacsony más globális térségekhez képest, ahogy a jövedelmezőség, a tőkére vetített megtérülés is gyengén alakult. A sajáttőke-arányos nyereség folyamatosan az elvárt hozam alatt alakult Európában, az elmúlt évtizedekben egyedül 2021-ben volt magasabb a ROE mint az elvárt hozam – ez pedig a piaci (le)értékeltségben is tükröződik Csányi Sándor szavai szerint.

Az eurózóna bankrendszerét megfojtotta a magas tőkekövetelmény és az alacsony hozamkörnyezet – véli a bankvezér. Mivel a szigorú tőkemegfelelési szabályok miatt magas tőkét kell biztosítani, folyamatosan csökken a bankok kockázatvállalási hajlandósága, így Európa lemarad az innovációban – mondta Csányi Sándor. Ez az európai szabályozás következménye – tette hozzá. Európában belül ezzel együtt a közép-kelet-európai régió jövedelmezősége jóval kedvezőbb.

Megint a bankokat facsarják ki Magyarországon – ennek a hitelezésre is lehet hatása

A magyar bankszektor az elmúlt 5 évben nagyrészt a támogatott hitelezés miatt nőtt közel duplájára. A banki hitelállomány közel fele már fix kamatozású. Kiemelte a Növekedési Hitelprogramot, amely elengedhetetlen volt a vállalatok számára a növekedési pályára való visszatéréshez a válság után. A dinamikus növekedés ellenére a magyar hitelpenetráció még mindig alacsony a 2010-es csúcsokhoz valamint az európai átlaghoz képest is. A magyar bankok viszonylag hatékony költséggazdálkodást folytatnak Csányi Sándor szerint, itt arra is felhívta a figyelmet: a bankfiókokban végrehajtott tranzakciók száma 5 év alatt a felére csökkent, ezért a jövőben kisebb szükség lesz majd bankfiókra – azt viszont nem tartja elképzelhetőnek, hogy egyáltalán ne legyenek bankfiókok.

A magyar bankszektor úgy érzi, túlzottan nagy terheket rakott rá a kormány – mondta Csányi Sándor. A teljesítőképességnek is van határa; előfordulhat, hogy nem adnak vagy nem újítanak meg olyan hiteleket vállalkozásoknak, amelyek korábban átmentek volna a rendszeren. Elnézve a számokat, az OTP elnöke befektetési szempontból

nem érti, egyes bankoknak miért éri meg még mindig itt működni a magyar piacon.

2016-tól fordult nyereségbe a magyar bankszektor a válság után. A szektor tényleges eredménye és az elvárt hozam közti különbség is ekkor fordult pozitívba, „végre kezdtünk kiegyenesedni” – mondta Csányi Sándor. Erre jött az extraprofitadó, ami azért fájó, mert a bankszektor jövedelmezősége a legalacsonyabbak közé tartozik - számos olyan szektor van, ami sokkal jobban profitált az elmúlt években, mégsem kapott extraprofitadót. 2022-ben majdnem olyan terhekkel néz szembe a bankszektor, mint amilyeneket 2014-ben (a devizahitelek kedvezményes végtörlesztésének évében) el kellett szenvednie.

Az elmúlt évtizedben a bankokat sújtó különadók és egyéb terhek 3 980 milliárd forintot tettek ki –

mondta Csányi Sándor. A kamatstop kapcsán jelezte: a kormány olyan veszteségek miatt hárít terheket a bankokra, amelyek képződéséhez nincs köze a pénzintézeteknek. Most az aszály miatt nem kell visszafizetni a hiteleket – mi lesz, ha jövőre belvíz lesz? – tette fel a költői kérdést az elnök.

A hazai bankszektor különadója nemzetközi összehasonlításban a legnagyobb, ami indokolatlan versenyhátrányt okoz más országok bankjaival szemben – és akkor még nem beszéltünk a fintechekről. Megemlítette azt is: két készpénzfelvételi tranzakció a hazai lakossági ügyfeleknek ingyenes, ezeknek tranzakcióknak csak költsége van a bankok számára - mégis tranzakciós illetéket kell fizetniük a bankoknak ezek után. A költségeinket adóztatják meg – mondta Csányi Sándor.

Az OTP-elnök szerint további problémát jelent a bankok és ügyfelek közötti polgárjogi szerződéseket felülíró állami beavatkozások hosszú sora, a kiszámíthatóság hiánya. Háromszor értesítették a változó kamatozású hitellel rendelkezőket arról, hogy érdemes lenne átváltaniuk fix kamatozású hitelre. Amikor ezt mégsem tették meg, és emelkedni kezdtek a kamatok, akkor jött a kamatstop – azzal az üzenettel, hogy nem kell előrelátónak lenni, az állam majd úgyis mindig kisegít.

Arra is kitért: a magyar bankszektornál van a magyar államadósság körülbelül 24 százaléka, ezen belül az OTP-nél 10 százalék – a szektor mégis a nyakába kapta az extraprofitadót. A bankok könyveiben lévő állampapír-állomány 2021 júniusa és 2022 augusztusa között 2000 milliárd forinttal értékelődött le (ami persze nagyrészt nem realizált vesztség). A bankok által tartott állampapírok 2022 1. negyedéves átlagos kamata és piaci hozama közötti különbség évesítve mintegy 600 milliárd forint – ez a bankoknál veszteségként, az államnál nyereségként jelenik meg.

Nagy nyomás nehezedik az OTP-re, hogy adja el az orosz bankját

Az OTP Csoport mindezt persze túléli – a magas organikus növekedésnek és az akvizícióknak köszönhetően háromszorosára nőtt a csoport, valódi régiós nagybankká nőtt. A mérlegszerkezet eközben átalakult földrajzi értelemben, Magyarország részesedése a hitelállományból 2016-ban még 47 százalék volt, ma már csak 32 százalék. A magyar piacon stabilan piacvezető a bank, tovább nőtt a lakáshitelek és vállalati hitelek körében is a piaci részesedés. A lakossági megtakarítások területén még mindig 32 százalék fölött van az OTP piaci részesedése.

Összességében az OTP csoport teljesítménye a regionális versenytársakhoz képest kiemelkedő – mondta Csányi Sándor.

A nettó hitelállomány kevesebb mint 8 százaléka van az orosz és ukrán érdekeltségeknél. Nagy nyomás nehezedett az OTP-re mind ukrán részről, mind befektetői oldalról, hogy vonuljon ki Oroszországból, adja el orosz leányát – ezt csak akkor tenné meg ha megfelelő ajánlatot kapna az OTP. A konfliktus óra egyébként Ukrajnában 13, Oroszországban 23,2 százalékkal emelkedett a teljes betétállomány. A bankfiókok végig nyitva tartottak Ukrajnában, amióta elkezdődött a háború.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Pénzügyi szektor Itt a fordulat? Csak feleannyi állampapírt tudtak eladni, mint remélték
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 12:24
Eddig vitték, mint a cukrot, de megtörni látszik a lendület.
Pénzügyi szektor A hitelesek milliókhoz juthatnának a kamatváltással
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 10:22
Lszszerű lehet az ötéves kamatfixálást választani. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata könnyen lehet, hogy csökkenni fog. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG