TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Európai Központi Bank bírálja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének integrálását a Magyar Nemzeti Bankba.

Az Európai Központi Bank (EKB) a honlapján közzétett véleményében kifejtette hogy a magyar hatóságok nem tartották be az EKB-val folytatandó konzultációra vonatkozó előírásokat, a jogalkotó így "nem vehette figyelembe az EKB álláspontját" az integrációról rendelkező jogszabály megalkotása során.

A október 7-ei keltezésű dokumentumban megjegyezték: az EKB "méltányolná", ha az illetékes minisztérium "a jövőben eleget tenne az EKB-val (...) történő konzultációra vonatkozó kötelezettségének".

Üdvözölték és figyelmeztettek is korábban

Az EKB egy korábbi, augusztusi véleményében üdvözölte az integrációt, úgy ítélte meg, hogy "a Magyarországéhoz hasonló, viszonylag kis pénzügyi piaccal rendelkező tagállamok esetében erős érvek szólnak a felügyeleti és makroprudenciális feladatoknak egyetlen hatóságnál történő koncentrálása mellett", és az integráció révén az MNB hatékonyabban léphet fel a pénzügyi stabilitás megóvásáért.

Hozzátették ugyanakkor, hogy az átalaktással nem sérülhet az MNB független feladatainak végrehajtása. Az EKB jelezte, hogy nem biztos, hogy legendő idő lesz az törvény elfogadása és hatályba lépése között. A felügyeleti feladatok átvétele ugyanakkor jelentős szervezeti átalakítást igányel az MNB részéről.

Több kifogásuk is van

Az EKB új szakvéleménye szerint a pénzügyi felügyeleti rendszer átalakítása "nem nyújtja a jogbiztonság megfelelő szintjét", mert a vonatkozó jogszabályokban nem következetes a felügyeleti hatóság megnevezése. A frankfurti székhelyű intézmény javaslata szerint érdemes lenne egységesen a „felügyeleti hatóság” kifejezést használni.

Az EKB véleménye szerint nem megfelelő a pénzügyi felügyelet átalakításának ütemezése sem, mert nem biztosítottak elég időt a piaci szereplőknek a felkészüléshez. Az új rendszer működési szabályainak rögzítése és az előírások alkalmazásának kezdete között hosszabb időre lenne szükség "annak érdekében, hogy a pénzpiacon működő gazdasági szereplők belső eljárásaikat megfeleltethessék a pénzügyi felügyelet új magyarországi struktúrájának, ezzel gondoskodva a pénzügyi rendszer nagyobb stabilitásáról" - áll a dokumentumban.

Gond lehet a pénzügyi függetlenséggel?

A PSZÁF és az MNB összevonása továbbá az EKB-hez véleményezésre benyújtott jogszabálytervezetek alapján "súlyos aggályokat vet fel az MNB pénzügyi függetlenségét illetően", mert az MNB a vonatkozó finanszírozási szabályok elfogadásáig nem szedhet díjat a felügyelt jogalanyoktól a felügyeleti tevékenység költségeinek fedezésére - tették hozzá az EKB elnöke, Mario Draghi által jegyzett véleményben. Az EKB szerint az új szabályok kidolgozásáig hatályban kellene maradnia a PSZÁF működésének finanszírozást szabályozó előírásoknak.

Az EKB véleménye szerint az integráció során nem rendezték megfelelően azt a kérdést, hogy miként oszlanak meg a makroprudenciális politikával kapcsolatos feladatok a kormány és az MNB között. Ezért a vonatkozó jogszabályok - köztük a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény és a fogyasztóvédelmi törvény - "előnyére válna további, a kormányzati hatáskörök MNB-re történő további átruházását előíró rendelkezések beiktatása".

Ilyen hatáskör lehet például a hitelintézetek likviditási követelményeire vagy a fogyasztók hitelképességének meghatározására vonatkozó rendelkezések kidolgozása - áll a dokumentumban, amelyben hangsúlyozták: az EKB elvárja, hogy "megfelelően konzultáljanak vele az MNB elnöke által elfogadásra előkészített nemzeti jogszabályok tervezetéről".

Háromdimenzós jegybank

Az Országgyűlés szeptember 16-án fogadta el az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, az utóbbi megszüntetésével. A jegybank október 1-jétől látja el a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletét, továbbá az egykori PSZÁF fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti funkcióit.

Az összevonás következményeként a nemzeti bankon belül létrejön a Pénzügyi Stabilitási Tanács, amelynek vezetője az MNB elnöke. A tanács feladata egyebek mellett az, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében figyelemmel kísérje a rendszer egészének, illetve a pénzügyi piacoknak a stabilitását, számba vegye és elemezze a pénzügyi közvetítőrendszert veszélyeztető kockázati tényezőket, valamint nyomon kövesse a nemzetközi és az európai piacokon zajló fejleményeket.

Az MNB-ről szóló törvénnyel összefüggő ágazati jogszabályokat módosító, s az Országgyűlés által szeptember 23-án elfogadott törvény értelmében október 1-jén hatályukat vesztették a PSZÁF elnökének rendeletei. A törvény alapján Matolcsy György, az MNB elnöke a pénzügyi piacok folyamatos biztonságos működésének fenntartása érdekében rendeletet bocsát ki. A hatályukat vesztett PSZÁF-rendeletekben foglalt kötelezettségeket - így többek között az adatszolgáltatásokat, bejelentéseket - a pénzügyi szervezeteknek december 31-ig az MNB-nek kell teljesíteni, változatlan tartalommal, formában, módon és határidőkkel.

A felügyeleti díjat az új rendszer szerint az MNB-nek kell fizetniük a pénzügyi szolgáltatóknak, a díj fizetésére szolgáló bankszámlaszám változik, egyebekben a kapcsolattartásra és egyéb elérhetőségekre vonatkozó adatok nem módosultak. A továbbalkalmazási rendelet szerint a korábbi felügyeleti rendeletekben a PSZÁF-ra való hivatkozásokat az MNB-re való utalásként, a felügyeletről vagy az MNB-ről szóló korábbi törvényeket pedig az MNB-ről szóló új törvényként kell értelmezni. Az MNB az ősz folyamán megkezdi a korábbi, hatályon kívül helyezett PSZÁF-rendeletek tartalmi felülvizsgálatát, s azokat 2014. januári hatállyal MNB-rendeletekként bocsátja majd ki.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél