Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ellehetetleníti az ingóságok finanszírozását, lízingelését, ha a törvény szerint márciustól életbe lépnek a a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak az új polgári törvénykönyvben történő szabályozási feltételei. A fentiek miatt a Lízingszövetség és az új rendszert kezelő Magyar Országos Közjegyzői Kamara a rendszer elindulásának egy éves elhalasztását javasolja – hangzott el a Lízingszövetség sajtótájékoztatóján.

Nincsenek meg a részletszabályok

Györgyi Dóra, a Lízingszövetség jogi csoportjának vezetője szerint még mindig végrehajtási rendeletek hiányoznak, ami például a szigorú informatikai fejlesztés-elvárások kapcsán komoly problémákat okozhat. A probléma nagyságát mindennél jobban jelzi, hogy az ingatlan-nyilvántartás évi 10 ezer ügyletével szemben a lízing esetében évi 50-60 ezer szerződés bejegyzése lehetetlenül el, ha a hátralévő néhány hétben nem készülnek megfelelő részletszabályok, illetve halasztják el a bevezetést a felkészülés érdekében. Ma nem látjuk, hogyan tudna a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer elindulni a törvény által megszabott időpontban – mondta Györgyi Dóra.

Ha nem sikerül a lízingbejegyzés, abban az esetben a lízingbevevő az adott vagyontárgyat akár értékesítheti, vagy újból megterhelheti – noha lényegében nincs tulajdonában. A lízingcégek még viszonylag jól állnak – hiszen például a gépjárművek esetén birtokukban van a törzskönyv, de például az eszközbeszerzést finanszírozó bankok számára lényegében nem lesz védelem, ha nem tud rendezett módon elindulni a hitelbiztosítéki rendszer – fejtegette Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Megnézhetik, kinek mennyi tartozása van?

A részletekről szólva elhangzott, hogy a törvény szellemével ellentétes, hogy a nyilvántartás nevével ellentétben nem az ingóságok és eszközök alapján lesz kereshető, hanem a tulajdonos alapján. Ez visszaélésekre adhat okot, hiszen az adós anyagi helyzete így bárki számára megismerhető.

A korábbi nyilvántartások (a gépjármű zálogjogi nyilvántartása és a közjegyzői kamara által vezetett nyilvántartások) megszűnnek és egy közös nyilvántartás készül. A bejegyeztetési kötelezettségnél a zálogjog alapítását, a lízingbeadás tényét és a tulajdonjog-fenntartással történő értékesítést kell bejegyezni. Fontos tudni, hogy a lízing esetén csak a pénzügyi lízing bejegyzés-köteles, az operatív lízing mentesül a bejegyzés alól. A bejegyzés költsége még nem ismert pontosan, de most tudni lehet, hogy a 12 600 forintos ingatlan-nyilvántartási bejegyzésnél olcsóbb lesz. A nyilvántartás önmagában nem keletkeztet jogot, pusztán csak azon az oldalon jár komoly felelősséggel, ha a bejegyzés elmarad.

A lakosság egyre inkább kimarad a lízingből

Ami a lízingpiacot illeti: az elmúlt év során a lízingpiaci új kihelyezések értéke 4 százalékkal, 365 milliárd forintra bővült, ugyanakkor az állomány-leépülése nem állt meg, hiszen a teljes portfólió 6 százalékkal, 1479 milliárd forintra csökkent – mondta el Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A lízingpiac az autóhitelek kiszorulásával immár egyértelműen a kkv-k fő finanszírozási formája, a lakossági lízing-portfólió immár csak 20 százalékos arányt képvisel.

A kockázatkezelés okaként a hitel háttérbe szorult a pénzügyi, illetve az operatív lízing pedig előretört, ám a főtitkár szerint a legszofisztikáltabb termék, az operatív lízing még mindig csak a teljes lízingfinanszírozás 20 százalékát teszi ki.

A jegybank pénzén veszik az autókat

A flottaértékesítésen túli új autó értékesítésben a válságot követően először sikerült növekedni: szerződések számát tekintve 22, összegben 33 százalékos volt a növekedés. Eközben a használtautó-szegmensben 11 százalékkal csökkent a szerződések száma. Az új autó értékesítés felfutását Révész Tamás, a Budapest Autó vezérigazgatója egyértelműen az MNB növekedési hitel programjához kötötte – az NHP I. esetében csak két banki jogosítvánnyal bíró lízingtársaság helyezhetett ki forrást, az NHP II. esetében januártól már minden lízingcég partnere lehet a jegybanki programnak.

Visszaesett az elmúlt évek felfutása esetén a flottafinanszírozás is, ám még mindig minden 6. hazai új autó flottafinanszírozással kel el, ráadásul a szerződésszám visszaesése ellenére a portfólió méretét 10 százalékkal növelte az, hogy az átlagos futamidő bővült. A terület adja a már említett operatív lízingszerződések zömét – itt a szerződések 90 százalékát kötik ezen a módon.

A haszongépjármű szegmensben egyetlen állami buszbeszerzés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kihelyezés 42 százalékkal növekedett, bár a 2012-es nagyon alacsony bázishoz képest duplájára növekedett a használt teherautók finanszírozása is. Visszaesés volt ugyanakkor a gép- berendezés finanszírozás terén, ezen belül ugyanakkor a mezőgazdasági gépek terén 30 százalékos volt a kihelyezés növekedése, a finanszírozott összeg meghaladta a 45 milliárd forintot.

Az ingatlanlízing sehol sincs

Ahol nem látszik előrelépés, az egyértelműen az ingatlan-szegmens, itt 2013-ban 38 százalékkal csökkent a finanszírozás és 70 százalékkal a szerződések száma. Hogy alacsony bázisról zuhan tovább a piac, jól mutatja, hogy az ingatlanlízing piac a válság előtti szint 9 százalékán áll – mondta el Lévai Gábor.

Bedöntheti a piacot az újabb adósmentés

Az autóhitelesek megmentésével kapcsolatos politikusi véleményre reagálva Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: a sajtón keresztül megismert információk – amely szerint az adósok visszaadhatnák a gépjárműveiket a cégnek, ezzel lezárva a szerződést – olyan megoldást valószínűsítenek, amely a cégek döntő részét bedöntené.

A zajló perek kapcsán az elnök elmondta: az ügyfelek a bíróságokon részsikereket érnek el, ám nagyon veszélyes az, hogy az ügyvédek – komoly ügyvédi díjazásért – lényegében tucatkereseteket nyújtanak be az összetoborzott ügyfelek helyett. Ha az autókereskedő írta alá a szerződést, arra joga volt, ha az adott kereskedőt (képviselőjét) a lízingcég bejelentette a PSZÁF akkor aktuális nyilvántartásába – mondták el a lízingtársaságok képviselői. A lízingcégek ügynökei 99 százalékban B-típusú ügynökök voltak, akik önmagukban semmilyen kötelezettséget nem vállalhattak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos