<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ellehetetleníti az ingóságok finanszírozását, lízingelését, ha a törvény szerint márciustól életbe lépnek a a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak az új polgári törvénykönyvben történő szabályozási feltételei. A fentiek miatt a Lízingszövetség és az új rendszert kezelő Magyar Országos Közjegyzői Kamara a rendszer elindulásának egy éves elhalasztását javasolja – hangzott el a Lízingszövetség sajtótájékoztatóján.

Nincsenek meg a részletszabályok

Györgyi Dóra, a Lízingszövetség jogi csoportjának vezetője szerint még mindig végrehajtási rendeletek hiányoznak, ami például a szigorú informatikai fejlesztés-elvárások kapcsán komoly problémákat okozhat. A probléma nagyságát mindennél jobban jelzi, hogy az ingatlan-nyilvántartás évi 10 ezer ügyletével szemben a lízing esetében évi 50-60 ezer szerződés bejegyzése lehetetlenül el, ha a hátralévő néhány hétben nem készülnek megfelelő részletszabályok, illetve halasztják el a bevezetést a felkészülés érdekében. Ma nem látjuk, hogyan tudna a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer elindulni a törvény által megszabott időpontban – mondta Györgyi Dóra.

Ha nem sikerül a lízingbejegyzés, abban az esetben a lízingbevevő az adott vagyontárgyat akár értékesítheti, vagy újból megterhelheti – noha lényegében nincs tulajdonában. A lízingcégek még viszonylag jól állnak – hiszen például a gépjárművek esetén birtokukban van a törzskönyv, de például az eszközbeszerzést finanszírozó bankok számára lényegében nem lesz védelem, ha nem tud rendezett módon elindulni a hitelbiztosítéki rendszer – fejtegette Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Megnézhetik, kinek mennyi tartozása van?

A részletekről szólva elhangzott, hogy a törvény szellemével ellentétes, hogy a nyilvántartás nevével ellentétben nem az ingóságok és eszközök alapján lesz kereshető, hanem a tulajdonos alapján. Ez visszaélésekre adhat okot, hiszen az adós anyagi helyzete így bárki számára megismerhető.

A korábbi nyilvántartások (a gépjármű zálogjogi nyilvántartása és a közjegyzői kamara által vezetett nyilvántartások) megszűnnek és egy közös nyilvántartás készül. A bejegyeztetési kötelezettségnél a zálogjog alapítását, a lízingbeadás tényét és a tulajdonjog-fenntartással történő értékesítést kell bejegyezni. Fontos tudni, hogy a lízing esetén csak a pénzügyi lízing bejegyzés-köteles, az operatív lízing mentesül a bejegyzés alól. A bejegyzés költsége még nem ismert pontosan, de most tudni lehet, hogy a 12 600 forintos ingatlan-nyilvántartási bejegyzésnél olcsóbb lesz. A nyilvántartás önmagában nem keletkeztet jogot, pusztán csak azon az oldalon jár komoly felelősséggel, ha a bejegyzés elmarad.

A lakosság egyre inkább kimarad a lízingből

Ami a lízingpiacot illeti: az elmúlt év során a lízingpiaci új kihelyezések értéke 4 százalékkal, 365 milliárd forintra bővült, ugyanakkor az állomány-leépülése nem állt meg, hiszen a teljes portfólió 6 százalékkal, 1479 milliárd forintra csökkent – mondta el Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A lízingpiac az autóhitelek kiszorulásával immár egyértelműen a kkv-k fő finanszírozási formája, a lakossági lízing-portfólió immár csak 20 százalékos arányt képvisel.

A kockázatkezelés okaként a hitel háttérbe szorult a pénzügyi, illetve az operatív lízing pedig előretört, ám a főtitkár szerint a legszofisztikáltabb termék, az operatív lízing még mindig csak a teljes lízingfinanszírozás 20 százalékát teszi ki.

A jegybank pénzén veszik az autókat

A flottaértékesítésen túli új autó értékesítésben a válságot követően először sikerült növekedni: szerződések számát tekintve 22, összegben 33 százalékos volt a növekedés. Eközben a használtautó-szegmensben 11 százalékkal csökkent a szerződések száma. Az új autó értékesítés felfutását Révész Tamás, a Budapest Autó vezérigazgatója egyértelműen az MNB növekedési hitel programjához kötötte – az NHP I. esetében csak két banki jogosítvánnyal bíró lízingtársaság helyezhetett ki forrást, az NHP II. esetében januártól már minden lízingcég partnere lehet a jegybanki programnak.

Visszaesett az elmúlt évek felfutása esetén a flottafinanszírozás is, ám még mindig minden 6. hazai új autó flottafinanszírozással kel el, ráadásul a szerződésszám visszaesése ellenére a portfólió méretét 10 százalékkal növelte az, hogy az átlagos futamidő bővült. A terület adja a már említett operatív lízingszerződések zömét – itt a szerződések 90 százalékát kötik ezen a módon.

A haszongépjármű szegmensben egyetlen állami buszbeszerzés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kihelyezés 42 százalékkal növekedett, bár a 2012-es nagyon alacsony bázishoz képest duplájára növekedett a használt teherautók finanszírozása is. Visszaesés volt ugyanakkor a gép- berendezés finanszírozás terén, ezen belül ugyanakkor a mezőgazdasági gépek terén 30 százalékos volt a kihelyezés növekedése, a finanszírozott összeg meghaladta a 45 milliárd forintot.

Az ingatlanlízing sehol sincs

Ahol nem látszik előrelépés, az egyértelműen az ingatlan-szegmens, itt 2013-ban 38 százalékkal csökkent a finanszírozás és 70 százalékkal a szerződések száma. Hogy alacsony bázisról zuhan tovább a piac, jól mutatja, hogy az ingatlanlízing piac a válság előtti szint 9 százalékán áll – mondta el Lévai Gábor.

Bedöntheti a piacot az újabb adósmentés

Az autóhitelesek megmentésével kapcsolatos politikusi véleményre reagálva Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: a sajtón keresztül megismert információk – amely szerint az adósok visszaadhatnák a gépjárműveiket a cégnek, ezzel lezárva a szerződést – olyan megoldást valószínűsítenek, amely a cégek döntő részét bedöntené.

A zajló perek kapcsán az elnök elmondta: az ügyfelek a bíróságokon részsikereket érnek el, ám nagyon veszélyes az, hogy az ügyvédek – komoly ügyvédi díjazásért – lényegében tucatkereseteket nyújtanak be az összetoborzott ügyfelek helyett. Ha az autókereskedő írta alá a szerződést, arra joga volt, ha az adott kereskedőt (képviselőjét) a lízingcég bejelentette a PSZÁF akkor aktuális nyilvántartásába – mondták el a lízingtársaságok képviselői. A lízingcégek ügynökei 99 százalékban B-típusú ügynökök voltak, akik önmagukban semmilyen kötelezettséget nem vállalhattak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Digitális bankfiókot nyitott egy nagybank itthon
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 14:07
A Raiffeisen Bank az Etele Plaza bevásárlóközpontban nyitotta meg új fiókját.
Pénzügyi szektor Görög bank leányát veszi meg az OTP Albániában 
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:36
Több mint három évvel ezelőtti piacra lépését követően ismét bankot vásárol az OTP Bank Albániában. Az Alpha Bank Albánia megvásárlásával a tranzakció zárást követően a mérlegfőösszeg szerint ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig második legnagyobb piaci szereplővé válhat az OTP Csoport albán operációja.
Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló