6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ellehetetleníti az ingóságok finanszírozását, lízingelését, ha a törvény szerint márciustól életbe lépnek a a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak az új polgári törvénykönyvben történő szabályozási feltételei. A fentiek miatt a Lízingszövetség és az új rendszert kezelő Magyar Országos Közjegyzői Kamara a rendszer elindulásának egy éves elhalasztását javasolja – hangzott el a Lízingszövetség sajtótájékoztatóján.

Nincsenek meg a részletszabályok

Györgyi Dóra, a Lízingszövetség jogi csoportjának vezetője szerint még mindig végrehajtási rendeletek hiányoznak, ami például a szigorú informatikai fejlesztés-elvárások kapcsán komoly problémákat okozhat. A probléma nagyságát mindennél jobban jelzi, hogy az ingatlan-nyilvántartás évi 10 ezer ügyletével szemben a lízing esetében évi 50-60 ezer szerződés bejegyzése lehetetlenül el, ha a hátralévő néhány hétben nem készülnek megfelelő részletszabályok, illetve halasztják el a bevezetést a felkészülés érdekében. Ma nem látjuk, hogyan tudna a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer elindulni a törvény által megszabott időpontban – mondta Györgyi Dóra.

Ha nem sikerül a lízingbejegyzés, abban az esetben a lízingbevevő az adott vagyontárgyat akár értékesítheti, vagy újból megterhelheti – noha lényegében nincs tulajdonában. A lízingcégek még viszonylag jól állnak – hiszen például a gépjárművek esetén birtokukban van a törzskönyv, de például az eszközbeszerzést finanszírozó bankok számára lényegében nem lesz védelem, ha nem tud rendezett módon elindulni a hitelbiztosítéki rendszer – fejtegette Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Megnézhetik, kinek mennyi tartozása van?

A részletekről szólva elhangzott, hogy a törvény szellemével ellentétes, hogy a nyilvántartás nevével ellentétben nem az ingóságok és eszközök alapján lesz kereshető, hanem a tulajdonos alapján. Ez visszaélésekre adhat okot, hiszen az adós anyagi helyzete így bárki számára megismerhető.

A korábbi nyilvántartások (a gépjármű zálogjogi nyilvántartása és a közjegyzői kamara által vezetett nyilvántartások) megszűnnek és egy közös nyilvántartás készül. A bejegyeztetési kötelezettségnél a zálogjog alapítását, a lízingbeadás tényét és a tulajdonjog-fenntartással történő értékesítést kell bejegyezni. Fontos tudni, hogy a lízing esetén csak a pénzügyi lízing bejegyzés-köteles, az operatív lízing mentesül a bejegyzés alól. A bejegyzés költsége még nem ismert pontosan, de most tudni lehet, hogy a 12 600 forintos ingatlan-nyilvántartási bejegyzésnél olcsóbb lesz. A nyilvántartás önmagában nem keletkeztet jogot, pusztán csak azon az oldalon jár komoly felelősséggel, ha a bejegyzés elmarad.

A lakosság egyre inkább kimarad a lízingből

Ami a lízingpiacot illeti: az elmúlt év során a lízingpiaci új kihelyezések értéke 4 százalékkal, 365 milliárd forintra bővült, ugyanakkor az állomány-leépülése nem állt meg, hiszen a teljes portfólió 6 százalékkal, 1479 milliárd forintra csökkent – mondta el Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A lízingpiac az autóhitelek kiszorulásával immár egyértelműen a kkv-k fő finanszírozási formája, a lakossági lízing-portfólió immár csak 20 százalékos arányt képvisel.

A kockázatkezelés okaként a hitel háttérbe szorult a pénzügyi, illetve az operatív lízing pedig előretört, ám a főtitkár szerint a legszofisztikáltabb termék, az operatív lízing még mindig csak a teljes lízingfinanszírozás 20 százalékát teszi ki.

A jegybank pénzén veszik az autókat

A flottaértékesítésen túli új autó értékesítésben a válságot követően először sikerült növekedni: szerződések számát tekintve 22, összegben 33 százalékos volt a növekedés. Eközben a használtautó-szegmensben 11 százalékkal csökkent a szerződések száma. Az új autó értékesítés felfutását Révész Tamás, a Budapest Autó vezérigazgatója egyértelműen az MNB növekedési hitel programjához kötötte – az NHP I. esetében csak két banki jogosítvánnyal bíró lízingtársaság helyezhetett ki forrást, az NHP II. esetében januártól már minden lízingcég partnere lehet a jegybanki programnak.

Visszaesett az elmúlt évek felfutása esetén a flottafinanszírozás is, ám még mindig minden 6. hazai új autó flottafinanszírozással kel el, ráadásul a szerződésszám visszaesése ellenére a portfólió méretét 10 százalékkal növelte az, hogy az átlagos futamidő bővült. A terület adja a már említett operatív lízingszerződések zömét – itt a szerződések 90 százalékát kötik ezen a módon.

A haszongépjármű szegmensben egyetlen állami buszbeszerzés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kihelyezés 42 százalékkal növekedett, bár a 2012-es nagyon alacsony bázishoz képest duplájára növekedett a használt teherautók finanszírozása is. Visszaesés volt ugyanakkor a gép- berendezés finanszírozás terén, ezen belül ugyanakkor a mezőgazdasági gépek terén 30 százalékos volt a kihelyezés növekedése, a finanszírozott összeg meghaladta a 45 milliárd forintot.

Az ingatlanlízing sehol sincs

Ahol nem látszik előrelépés, az egyértelműen az ingatlan-szegmens, itt 2013-ban 38 százalékkal csökkent a finanszírozás és 70 százalékkal a szerződések száma. Hogy alacsony bázisról zuhan tovább a piac, jól mutatja, hogy az ingatlanlízing piac a válság előtti szint 9 százalékán áll – mondta el Lévai Gábor.

Bedöntheti a piacot az újabb adósmentés

Az autóhitelesek megmentésével kapcsolatos politikusi véleményre reagálva Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: a sajtón keresztül megismert információk – amely szerint az adósok visszaadhatnák a gépjárműveiket a cégnek, ezzel lezárva a szerződést – olyan megoldást valószínűsítenek, amely a cégek döntő részét bedöntené.

A zajló perek kapcsán az elnök elmondta: az ügyfelek a bíróságokon részsikereket érnek el, ám nagyon veszélyes az, hogy az ügyvédek – komoly ügyvédi díjazásért – lényegében tucatkereseteket nyújtanak be az összetoborzott ügyfelek helyett. Ha az autókereskedő írta alá a szerződést, arra joga volt, ha az adott kereskedőt (képviselőjét) a lízingcég bejelentette a PSZÁF akkor aktuális nyilvántartásába – mondták el a lízingtársaságok képviselői. A lízingcégek ügynökei 99 százalékban B-típusú ügynökök voltak, akik önmagukban semmilyen kötelezettséget nem vállalhattak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG