TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ellehetetleníti az ingóságok finanszírozását, lízingelését, ha a törvény szerint márciustól életbe lépnek a a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak az új polgári törvénykönyvben történő szabályozási feltételei. A fentiek miatt a Lízingszövetség és az új rendszert kezelő Magyar Országos Közjegyzői Kamara a rendszer elindulásának egy éves elhalasztását javasolja – hangzott el a Lízingszövetség sajtótájékoztatóján.

Nincsenek meg a részletszabályok

Györgyi Dóra, a Lízingszövetség jogi csoportjának vezetője szerint még mindig végrehajtási rendeletek hiányoznak, ami például a szigorú informatikai fejlesztés-elvárások kapcsán komoly problémákat okozhat. A probléma nagyságát mindennél jobban jelzi, hogy az ingatlan-nyilvántartás évi 10 ezer ügyletével szemben a lízing esetében évi 50-60 ezer szerződés bejegyzése lehetetlenül el, ha a hátralévő néhány hétben nem készülnek megfelelő részletszabályok, illetve halasztják el a bevezetést a felkészülés érdekében. Ma nem látjuk, hogyan tudna a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer elindulni a törvény által megszabott időpontban – mondta Györgyi Dóra.

Ha nem sikerül a lízingbejegyzés, abban az esetben a lízingbevevő az adott vagyontárgyat akár értékesítheti, vagy újból megterhelheti – noha lényegében nincs tulajdonában. A lízingcégek még viszonylag jól állnak – hiszen például a gépjárművek esetén birtokukban van a törzskönyv, de például az eszközbeszerzést finanszírozó bankok számára lényegében nem lesz védelem, ha nem tud rendezett módon elindulni a hitelbiztosítéki rendszer – fejtegette Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Megnézhetik, kinek mennyi tartozása van?

A részletekről szólva elhangzott, hogy a törvény szellemével ellentétes, hogy a nyilvántartás nevével ellentétben nem az ingóságok és eszközök alapján lesz kereshető, hanem a tulajdonos alapján. Ez visszaélésekre adhat okot, hiszen az adós anyagi helyzete így bárki számára megismerhető.

A korábbi nyilvántartások (a gépjármű zálogjogi nyilvántartása és a közjegyzői kamara által vezetett nyilvántartások) megszűnnek és egy közös nyilvántartás készül. A bejegyeztetési kötelezettségnél a zálogjog alapítását, a lízingbeadás tényét és a tulajdonjog-fenntartással történő értékesítést kell bejegyezni. Fontos tudni, hogy a lízing esetén csak a pénzügyi lízing bejegyzés-köteles, az operatív lízing mentesül a bejegyzés alól. A bejegyzés költsége még nem ismert pontosan, de most tudni lehet, hogy a 12 600 forintos ingatlan-nyilvántartási bejegyzésnél olcsóbb lesz. A nyilvántartás önmagában nem keletkeztet jogot, pusztán csak azon az oldalon jár komoly felelősséggel, ha a bejegyzés elmarad.

A lakosság egyre inkább kimarad a lízingből

Ami a lízingpiacot illeti: az elmúlt év során a lízingpiaci új kihelyezések értéke 4 százalékkal, 365 milliárd forintra bővült, ugyanakkor az állomány-leépülése nem állt meg, hiszen a teljes portfólió 6 százalékkal, 1479 milliárd forintra csökkent – mondta el Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A lízingpiac az autóhitelek kiszorulásával immár egyértelműen a kkv-k fő finanszírozási formája, a lakossági lízing-portfólió immár csak 20 százalékos arányt képvisel.

A kockázatkezelés okaként a hitel háttérbe szorult a pénzügyi, illetve az operatív lízing pedig előretört, ám a főtitkár szerint a legszofisztikáltabb termék, az operatív lízing még mindig csak a teljes lízingfinanszírozás 20 százalékát teszi ki.

A jegybank pénzén veszik az autókat

A flottaértékesítésen túli új autó értékesítésben a válságot követően először sikerült növekedni: szerződések számát tekintve 22, összegben 33 százalékos volt a növekedés. Eközben a használtautó-szegmensben 11 százalékkal csökkent a szerződések száma. Az új autó értékesítés felfutását Révész Tamás, a Budapest Autó vezérigazgatója egyértelműen az MNB növekedési hitel programjához kötötte – az NHP I. esetében csak két banki jogosítvánnyal bíró lízingtársaság helyezhetett ki forrást, az NHP II. esetében januártól már minden lízingcég partnere lehet a jegybanki programnak.

Visszaesett az elmúlt évek felfutása esetén a flottafinanszírozás is, ám még mindig minden 6. hazai új autó flottafinanszírozással kel el, ráadásul a szerződésszám visszaesése ellenére a portfólió méretét 10 százalékkal növelte az, hogy az átlagos futamidő bővült. A terület adja a már említett operatív lízingszerződések zömét – itt a szerződések 90 százalékát kötik ezen a módon.

A haszongépjármű szegmensben egyetlen állami buszbeszerzés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kihelyezés 42 százalékkal növekedett, bár a 2012-es nagyon alacsony bázishoz képest duplájára növekedett a használt teherautók finanszírozása is. Visszaesés volt ugyanakkor a gép- berendezés finanszírozás terén, ezen belül ugyanakkor a mezőgazdasági gépek terén 30 százalékos volt a kihelyezés növekedése, a finanszírozott összeg meghaladta a 45 milliárd forintot.

Az ingatlanlízing sehol sincs

Ahol nem látszik előrelépés, az egyértelműen az ingatlan-szegmens, itt 2013-ban 38 százalékkal csökkent a finanszírozás és 70 százalékkal a szerződések száma. Hogy alacsony bázisról zuhan tovább a piac, jól mutatja, hogy az ingatlanlízing piac a válság előtti szint 9 százalékán áll – mondta el Lévai Gábor.

Bedöntheti a piacot az újabb adósmentés

Az autóhitelesek megmentésével kapcsolatos politikusi véleményre reagálva Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: a sajtón keresztül megismert információk – amely szerint az adósok visszaadhatnák a gépjárműveiket a cégnek, ezzel lezárva a szerződést – olyan megoldást valószínűsítenek, amely a cégek döntő részét bedöntené.

A zajló perek kapcsán az elnök elmondta: az ügyfelek a bíróságokon részsikereket érnek el, ám nagyon veszélyes az, hogy az ügyvédek – komoly ügyvédi díjazásért – lényegében tucatkereseteket nyújtanak be az összetoborzott ügyfelek helyett. Ha az autókereskedő írta alá a szerződést, arra joga volt, ha az adott kereskedőt (képviselőjét) a lízingcég bejelentette a PSZÁF akkor aktuális nyilvántartásába – mondták el a lízingtársaságok képviselői. A lízingcégek ügynökei 99 százalékban B-típusú ügynökök voltak, akik önmagukban semmilyen kötelezettséget nem vállalhattak.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél