<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.

A Magyar Nemzeti Bank szervezésében magas szintű, jegybanki konferenciára került sor a Visegrádi Együttműködés létrejöttének 30. évfordulója alkalmából 2021. július 15-én. Az „Átmenet egy zöldebb gazdaságba – Kihívások és lehetőségek” című rendezvényen a V4 tagállamok jegybanki vezetői, illetve a régió vezető pénzügyi-gazdasági szakemberei vettek részt. A pandémiás helyzetre tekintettel online tartott konferencia központi kérdései a fenntartható gazdaságpolitika növekvő jelentősége és a zöld gazdasági fordulat voltak. A rendezvényt Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg, aki kiemelte a V4 történetének mérföldköveit.

A konferencia nyitó ünnepségén beszédet mondott Peter Kažimír, a szlovák jegybank (Národná banka Slovenska) elnöke, Jiří Rusnok, a cseh jegybank (Česká národní banka) elnöke, Marta Kightley a lengyel jegybank (Narodowy Bank Polski) alelnöke is. A szakmai program két paneljének résztvevői a jegybankok klímaváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepéről és a COVID-19 válságot követő zöld megújulás témájában folytattak beszélgetést.

A konferencia apropóját a Visegrádi Nyilatkozat aláírásának 30. évfordulója adta, amely 1991-ben új szintre emelte az évszázados múltra visszatekintő együttműködést. A rendezvényre emellett már a magyar V4 elnökség időszakában került sor, amelyet 2021. július 1-jén vett át Magyarország Lengyelországtól. A V4 országok együttműködése egyre több szakpolitikában, így a jegybankok közötti együttműködésben is tetten érhető, továbbá az MNB elkötelezett a regionális együttműködés támogatása és a V4 országok közötti kapcsolatok erősítése mellett is. A jegybank a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójának tiszteletére egyedi emlékérmét bocsátott ki, amelyen a V4 földrajzi megjelenítése mellett az emblematikus Visegrádi Fellegvár is látható.

Matolcsy György szerint a zöld átmenet lesz a következő nagy kihívás (Fotó: Soós Lajos / MTI)Matolcsy György szerint a zöld átmenet lesz a következő nagy kihívás (Fotó: Soós Lajos / MTI)

Megnyitó beszédében Matolcsy György, az MNB elnöke arról beszélt, hogy a régió számos nehézséggel nézett szembe az elmúlt évtizedekben, amely a piacgazdasági átmenettel kezdődött. Ennek során Magyarország a jegybank elnöke szerint rossz döntést hozva sokkterápiát alkalmazott, ami komoly gazdasági visszaeséssel és óriási munkanélküliséggel járt. A régiónkra is kihatott az 1997-es ázsiai válság, majd azt alig egy évvel követően a szomszédunkban, Oroszországban jöttek a bajok, hiszen az ország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált.

Az EU-s csatlakozásunk 2004-ben pozitív lépés volt, ám az akkori kormányzat Matolcsy szerint gazdasági összeomláshoz vezető döntéseket hozott, amely a Lehmann Brothers csődjét követően be is következett. A hitelválságban a V4 országok közül Magyarország egyedüliként kénytelen volt az IMF pénzügyi segítségét kérni. 2010 után szerinte helyes úton indult meg a konszolidáció, amely révén Magyarországon és a régióban is látványos gazdasági növekedés jött.

Az egymást váltó jobb és rosszabb időszakokat követően most megfelelő vágányon vagyunk a történelmi sikert jelentő felzárkózásban. Ugyanakkor ezúttal sem ér véget ez a történet, hiszen a jövőben is számos kihívás elé néznek a V4-ek. Az egyik legfontosabb a fenntarthatóság, ami nem választás kérdése Matolcsy György szerint, hanem mindenki számára kötelező lecke, hogy sikeresen lebonyolítsuk a zöld átmenetet.

A konferencia kerekasztal beszélgetésén az MNB alelnöke Kandrács Csaba arról beszélt, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem közös felelősség, amely alól a pénzügyi szektor sem húzhatja ki magát, már csak azért is, mert a zöld átmenet óriási beruházásokat igényel. A magyar jegybank igyekszik példaértékű módon előljárni, mind a szabályozást, mind saját működését illetően.

Cezary Kochalski, a lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja arról beszélt, hogy az elmúlt években számos krízissel szemben kellett a központi bankoknak felvenni a harcot. Most nem egy hirtelen jött veszély fenyeget, de a klímaváltozás ellen is küzdeni kell.

Ľudovít Ódor a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke megjegyezte, hogy önmagában az a tény, hogy nem személyesen találkoztak a mostani konferencián, hanem virtuálisan, azzal is csökkentették a karbonkibocsátást. Szerinte a központi bankok egyszerűen nem hagyhatják figyelmen kívül a környezeti változásokat, és az ilyen típusú kihívásokat, hiszen a klímaváltozásnak végső soron a gazdaságra is komoly hatása van. Így pedig végső soron a nemzeti bankoknak is van tennivalója a karbonkibocsátás vagy a fenntarthatóság erősítése kapcsán.

Marek Mora, a Cseh Nemzeti Bank alelnöke szerint fontos kérdés, hogy mi ebben a helyzetben egy központi bank feladata. Hiszen alaphelyzetben az ár- és a gazdasági stabilitás áll a jegybankok fókuszában. A klímaváltozás esetén a kockázatok akár a gazdaságban, akár a pénzügyi szektorban kockázatokat hordoz. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy véleménye szerint arra is érdemes figyelni, hogy a folyamatok mennyiben veszélyeztetik a központi bankok függetlenségét. Ennek ellenére úgy látja, hogy a jegybankoknak is van feladata és felelőssége a fenntarthatósági célok elérésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos