6p

Az európai tőzsdéket, főleg Frankfurtot jó kedvre derítette, hogy az orosz gázszállítások szombaton újraindulhatnak. A hatás itthon is érezhető, de a forint erősödése megállni látszik, a 400-as határt újra és újra átlépi az euró. Az amerikai gáztárolók szintje alacsony. Kihátrált a Crypto.com a Bajnokok Ligájával kötött szerződésből.

Emelkednek ma az európai részvénypiacok, a német index 1,2, a francia 0,5, a brit 0,6 százalékkal. Vélhetően főleg annak a hírnek a hatására, hogy az orosz gázszállítások újraindulhatnak szombaton az Északi Áramlat 1 vezetéken. De már tegnap este az amerikai kereskedésben is volt javulás, egy mínuszos nap végén az S&P 500 és a Nasdaq nullába, a Dow Jones fél százalékos pluszba küzdötte fel magát.

A befektetők izgatottan várják a ma publikálandó augusztusi amerikai foglalkoztatási jelentést. Itt a munkahelyek számáról (“nem mezőgazdasági foglalkoztatottak”, NFP), a munkanélküliségi rátáról és a bérekről érkeznek lényeges adatok, amik a szeptemberi kamatdöntést is befolyásolhatják. Az USA-ban egyébként háromnapos ünnepi hétvége következik (Labor Day).

Euró és forint.
Euró és forint.

A 400-as határral küzd az euró/forint

Itthon a BUX index fél százalék körüli mértékben emelkedik, az OTP 0,7, a Mol 0,4, a Richter 0,8, a Telekom 0,6 százalékos javulást ért el. A Waberer’s 1,9 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

A forint egy mozgalmas hét, egy kiadós erősödés után elveszítette az irányt. Délelőtt volt 402 is az euró, majd 399-re esett. A hetet azonban még 408-409 között kezdte, így az irány azért alapvetően erősödő. Az MNB keddi intézkedéscsomagját a piac kedvezően fogadta, de a 400 forintos határt egyelőre nem tudta tartósan áttörni az árfolyam. Lásd még:

Árplafon az olajra? EU-s energiaügyi intézkedések?

Az olajárak pénteken két százalékkal emelkednek, a Brent újra közelít a 95 dollárhoz. Az utóbbi időben jelentős veszteségeket mutatott az árfolyam a kínai Covid-korlátozások és a globális növekedés lassulása miatt. Emellett a “Hetek” csoportjának pénzügyminiszterei várhatóan pénteken véglegesítik az orosz olajra vonatkozó árplafon terveit. Az OPEC+csoport pedig a jövő hét elején fog összeülni, a kereskedők kíváncsian várják, hogy milyen kitermelési szintekben állapodnak meg.

Jövő hét pénteken az EU energiaügyi miniszterei is találkozót tartanak, ahol az energiapiac szabályozásáról, rendkívüli intézkedésekről tárgyalnak majd. Az Európai Központi Bank pedig várhatóan a jövő héten emeli kamatlábait. Mivel a rekordmagas infláció közelít a két számjegyű értékekhez, a kérdés, hogy 50 bázispontos emelésre készül-e, mint júliusban, vagy még nagyobbra.

Kérdőjelek az iráni megállapodás körül

Az USA továbbra is szigorú álláspontot képvisel az iráni atomenergetikai együttműködés kérdésében, ami egyelőre gátolja az iráni olaj és földgáz piacra kerülését.

Ezzel közvetetten Európának tart be, hiszen az EU szerint már elfogadható az alku írja az Erste Befektetési Zrt.

Ez azért is fontos, mert ez kihatással van a fűtőolaj árára is, amely, ha földgáz-egyenértékesben számoljuk, akkor körülbelül ötödannyiba kerül, mint a földgáz. Azaz ahol lehet, már fut a földgáz helyettesítése a folyékony üzemanyaggal.

Szállíthatnak az oroszok, esik a gázár

Nagy ingadozásokkal, de jelentősen, 15-18 százalék körüli mértékben esik ma is az európai gázár (243 euróról 205-ra), miután úgy tűnik, Oroszország újraindítja a gázszállításokat a kulcsfontosságú Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Európába. A vezeték üzemeltetője által közzétett  foglalások szerint a gázszállítások várhatóan szombaton indulnak újra a munkálatok előtti (korábban már erősen redukált) szinten. Ez a hír nagy megkönnyebbülést jelentett, mivel sokan attól tartottak, hogy Moszkva egyáltalán nem indítja újra a vezetéket.

A hollandiai földgáz árfolyama, csütörtök estig. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai földgáz árfolyama, csütörtök estig. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az amerikaiak is további gázdrágulástól tartanak

Nemrég súrolta a tíz dollárt is az amerikai földgáz árutőzsdei ára, és bár most csak 9,2 dollár körül van, további drágulástól tartanak. A brit földgázárak szeptember elején még mindig messze a korábbi, 2005-ös történelmi csúcs felett vannak – írja a SeekingAlpha. A téli csúcsszezon közeledtével, az orosz szállítások visszaesésével a már most is rekordmagasságot elért európai árak az egekbe szökhetnek.

A földgáz amerikai árupiaci árfolyama. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A földgáz amerikai árupiaci árfolyama. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az óceánjárók pedig ma már földgázt szállítanak Ázsiába és Európába, ahol az árak jóval magasabbak, mint az USA-ban. A közelgő fűtési szezonban az amerikai készletek is rendszeresen csökkennek. Az árak általában az év utolsó hónapjaiban tetőznek, mivel a téli kereslet bizonytalansága erősíti a földgázárak emelkedését, a földgáz erősen szezonális árucikk.

Az Európába irányuló orosz földgázszállítások pótlása Amerikában is kihívást jelent. Az Egyesült Államokban a földgáztárolókban tárolt földgáz mennyisége augusztus 26-án 7,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi szintnél és 11,3 százalékkal az ötéves átlagnál. Az amerikai földgáz határidős ára korábban másfél évtizedes medvepiacot élt meg a 2005-ös rekordtól a 2020 júniusi mélypontig.

Mennyit ér a renegát Ethereum-verzió?

A részvénypiaci hangulat jvalutásával a kriptovaluta-árfolyamok is javultak tegnaphoz képest.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az Ethereum-rendszer, ha minden igaz, két hét múlva nagy reformot hajt végre , a Merge-öt (amelyben áttér a proof-of-work rendszerről a proof-of-stake rendszerre). De a “bányászok” egy része a régi rendszert is továbbviszi, így létrejön egy elágazás, egy új érmével, amit ETHPOW jelzéssel láttak el.

Az ETH-tulajdonosok lényegében ingyenesen kapják majd az ETHPOW-t. A főbb tőzsdék határidős árai arra utalnak, hogy a token legalább 18 dolláros áron fog forogni a bevezetéskor – ez azonban a “normál” ether árának csak nagyjából 1,1 százaléka.

A Crypto.com hátat fordít a Bajnokok Ligájának

Visszalépett a Crypto.com kriptovaluta-tőzsde az UEFA Bajnokok Ligájával kötött, 495 millió dolláros, öt évre szóló szponzori szerződéstől. Az üzletet az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Olaszországban felmerült szabályozási aggályok miatt vetették el. A Crypto.com az elmúlt évben több sportreklám-szerződést is kötött, köztük egy 20 évre szóló, 700 millió dolláros névhasználata szerződést a Los Angeles-i Staples Centerrel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG