<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az euró/forint a 400 forintos szintet ostromolja, már alá is süllyedt, akárcsak a dollár. Egy elemző szerint az MNB már határozottan kiáll a forint stabilitása mellett, így nem fenyeget minket a török út. Szusszanhatunk kicsit, megint esik a gáz és az olaj ára. Közel kétmilliárd dollárt költöttek augusztusban blokklánc-projektekre.

A tegnapi borongós nap után ma még inkább csúnya mínuszban vannak az európai tőzsdék, a német, francia, brit indexek 1,2-1,5 százalékkal esnek. Az amerikai határidős indexek közül a technológiai Nasdaq különösen csúnyán néz ki 1,1 százalékos eséssel, a Dow Jones futures csak 0,5, az S&P 500 pedig 0,7 százalékkal megy le. Sokféle makroadat jött, jó is, rossz is, de a legfontosabb holnap érkezik az amerikai munkaerőpiacról.

A magyar tőzsdén a BUX 0,7 százalékkal esik, az OTP inkább tartja, hiszen csak 0,1 százalékkal lett olcsóbb. A Mol húzza le elsősorban 1,4 százalékos esésével, miközben a Richter 0,6, a Telekom 1,2 százalékkal süllyed. Az érkező hírek és a gyorsjelentés ellenére 2,4 százalékkal esik a 4iG. Jelentett a Duna House és a Pannergy is, az előbbi két százalékkal felfelé, az utóbbi 4,4 százalékkal lefelé mozdult.

Árfolyamok és grafikonok

Itt az újabb MNB-kamatemelés

Az euró/forint ma rövid időre pár fillérrel 400 alá is lesüllyedt, majd kissé gyengült fizetőeszközünk. Most 400,30 az euró ára, a dollár pedig már “csak” 399,30. Frissítés: Az euró/forint egy órakor már csak 398,40. A forint a keddi kamatdöntő ülés, a kamatemelést kísérő további intézkedések óta erősödik, amiket jól fogadtak a piacon.

A mai szokásos csütörtöki egyhetes jegybanki betétaukción az MNB megemelte a kamatot, az alapkamattal megegyező 11,75 százalékra. A jegybank azonban korábban már “összezárta az ollót” az egyhetes kamat és az alapkamat között, így a lépésre teljes mértékben számítottak a piaci szereplők.

Az euró/forint árfolyam. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A forint azonban az utóbbi időben az energiaárak, a dollár, az EU-s forrásokról szóló tárgyalások függvényében is mozgott. Ebből az energiaár és a dollár az utóbbi napokban lefelé korrigált, ez is sokat segíthetett devizánknak.

Energiaválság: leheletnyi szusszanás

Az amerikai nyersolajkészletek 3,3 millió hordóval csökkentek a múlt héten, az előrejelzés csak 1,5 millió hordós mérséklődésről szólt. Ez erőteljes amerikai üzemanyag-keresletre utal. Emellett az OPEC is növekvő kitermelésről szóló prognózist tett közzé. Ugyanakkor a világpiacot a kínai gazdaság lassulása és a közelgő OPEC+-ülés, valamint egy új iráni atomalku lehetősége is nyomasztja.

Az olaj ára ma 1,7 százalékos mínuszban van, a Brent pontosan 94 dollár jelenleg. Az európai (holland, brit) szállítású földgáz ára pedig hat százalékkal csökken. Történelmi távlatokban ezzel együtt is még nagyon magasan áll.

Török líra. Forrás: Pixabay.com
Török líra. Forrás: Pixabay.com

Magyarország nem Törökország

A sok hasonlóság ellenére, legalábbis a jegybanki szerepvállalást illetően kijelenthetjük: Magyarország tényleg nem Törökország – írja Zsiday Viktor a Hold Alapkezelő blogján. A Magyar Nemzeti Bank korán kezdte a kamatemelési ciklust, de utána többször elbizonytalanodott, habozott, belassult, és engedte veszélyes szintekre gyengülni a forintot, ami hozzájárult az infláció felgyorsulásához.

De egy ideje már “igen erélyesen és teljesen ortodox módon teszi a dolgát”, ellentétben az unortodox török úttal, amely folyamatos deviza-összeomláshoz és három számjegyű inflációhoz vezetett. Tegnap is meglepetést tudott okozni.

Egy olyan jegybank képét látjuk, ami valóban komoly, bár fájdalmas lépéseket tesz az infláció ellen írta Zsiday.

Csak egy kis medvepiaci rali volt?

Erősödnek a vélemények, hogy a nyári emelkedés csak egy tipikus “medvepiaci rali” volt, egy átmeneti emelkedés a hosszabb távú eső trendben. A fő téma továbbra is a félelem, félelem az inflációtól, a jegybanki szigorításoktól és a recessziótól.

A várnál valamivel jobban emelkedett az árszínvonal a tegnapi adat szerint az Eurózónában, a mai német kiskereskedelmi eladások viszont pozitív meglepetést okoztak. A kínai Caixin feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index is elmaradt a prognózisoktól, miközben újabb Covid-korlátozásokat vezettek be a nyugat-kínai Csengtu városában.

4iG, Duna House, Pannergy

Három gyorsjelentés is érkezett a magyar tőzsdén.

  • A 4iG-csoport jelentése szerint az IFRS szerinti konszolidált féléves nettó árbevétel 121,85 milliárd forint volt, az adózott eredmény 1,6 milliárd forint, az EBITDA  pedig 30,7 milliárd. A telekommunikációs szektorban történt expanzió miatt azonban “az I. féléves eredményeket nem érdemes összevetni az egy évvel korábbival írják. (Lásd a kapcsolódó cikket is.)

  • A Duna House Csoport eddigi legerősebb negyedévét jelentette. “A 2022. első negyedévi triplázást követően 9,1 milliárd forintra növelte árbevételét, tisztított core EBITDA-ja év/év alapon duplázva 1,2 milliárd forintra ugrott. Tisztított core adózott eredménye év/év alapon 111 százalékkal növekedve 947 millió forintra bővült.
  • A Pannergy fél évre adózás után 732 millió forint konszolidált nyereséget ért el, ami tíz százalékkal múlja felül az előző év első félévét. Az EBITDA 11, a konszolidált árbevétel hét százalékkal nőtt.

Lehetett volna rosszabb is a medvepiac

Ma mintegy két százalékkal süllyed a bitcoin és az ether árfolyama, az első számú kriptodeviza ismét beesett húszezer alá. A kriptovaluta-medvepiac lehetett volna sokkal rosszabb is – mondta az egyik legbefolyásosabb kriptopiaci személyiség, az FTX tőzsde vezére, Sam Bankman-Fried.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A milliárdos befektető szerint a szektornak hozzáértő szabályozásra lenne szüksége, nem akármilyenre, ennek érdekében aktívan lobbizik Washingtonban. Kitért arra is, hogy cégei számos befektetést eszközöltek kriptopénzzel kapcsolatos cégekbe. (Kimentettek, mások szerint olcsón felvásároltak bajba jutott vállalkozásokat.) Egyes “mentőbefektetéseik” sikeresek voltak, mások elmaradtak a várakozásoktól.

Dollármilliárdos befektetések a blokkláncba

Az augusztus a hagyományos internet (web2) és a blokklánc-internet (web3) frigyeinek hónapja volt a Milk Road szerint.

  • A Coinbase kriptotőzsde a BlackRock vagyonkezelő óriással,
  • A Mastercard a Binance kriptotőzsdével,
  • Az FTX kriptotőzsde a Reddit fórummal szövetkezett.

Valamint a Tiffany luxuscikk-gyártó a Cryptopunk-NFT-ket zenésítette meg fizikai aranyban, nemesfémekben és drágakövekben. A szeptember nagy eseménye pedig nemcsak az Ethereum “Merge” nevű reformja lesz, hanem a Starbucks web3 hűségprogramja is.

Ezen kívül hiába volt az augusztus is rossz hónap az árfolyamokat tekintve, ömlött a pénz a web3– vagy blokklánc-fejlesztésekbe. Egy hónap alatt 90 vállalkozásba 1,83 milliárd dollárnyi tőke ment az adatok szerint.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG