<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Néhány nap után ismét átlépte a 400 forintos határt az euró/forint, igaz, egyelőre csak átmenetileg. Pedig a gázár csökken, az olaj alig emelkedik, és a dollár is nyugalomban van. Megindult az európai gyorsjelentési szezon, beruház a Tesla, feldarabolnák a Bayert.

Ismét jó a tőzsdék hangulata Európában, ahogy tegnap este az USA indexei is fél-egy százalékos pluszban zártak. A főbb nyugat-európai mutatók ma hasonlóan 0,5-0,8 százalékkal vannak feljebb. Megindultak az európai gyorsjelentések, mint a Sainsbury brit szupermarket-lánc, a szintén Londonban forgó JD Sports és Barratt Developments, a francia LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) luxuscég és a német Bayer gyógyszerkonszern.

Powell nem mondott újat

A Fed elnöke, Jerome Powell tegnap egy konferencián elkerülte, hogy bármi fontosat vagy újat mondjon a monetáris politikáról, és ma lényeges makrogazdasági adat sem érkezik. A piac a holnapi, csütörtöki amerikai inflációs adatra vár, ami – ha meglepetést okoz – jelentős mozgásokat is beindíthat az árfolyamokban.

Itthon a BUX index 0,6, az OTP 0,5, a Mol 0,8, a Richter 0,4 százalékkal megy fel. A Rába 2,5 százalékod plusszal az egyik nyertes, a 4iG 1,6 százalékos mínusszal a egyik vesztes a mai napon.

Árfolyamok és grafikonok

Megint a 400-al küzd az euró

Ma több nap után ismét átlépte a 400 forintot az euró ára egy rövid időre, de jelenleg is ehhez közel, 399,80-on áll az európai közös deviza. Eközben a dollár alig változik, az olaj kissé drágul. Viszont a talán legfontosabb mutató, az európai gázár határozottan esik – négy százalékkal 64 euró közelébe.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Nincsen igazán lényeges új hír, ami a forint árát befolyásolná, talán ezért is kerülgeti makacsul a négyszázas szintet az euró hetek óta, csak hol felülről, hol meg alulról.

Az infláció megdobja az ingatlanárakat?

Az ingatlanárak nem hazudnak – írja Vakmajom a Holdblogon. A hivatalos török statisztika szerint már “csak” 60 százalékos az infláció, a független számítások azonban 160 százalékra mérik a pénzromlás ütemét. Ezt támasztja alá egy hivatalos statisztika is az ingatlanpiacról, amit nehéz elcsalni.

Itt 200 százalék (!) volt az infláció egy év alatt, hiszen a török ingatlanindex 200-ról 600-ra emelkedett, és ez jegybanki adat. A főbb városokban 186 és 205 százalék közötti volt az emelkedés lírában.

Mi szokott jönni ilyen pocsék évek után?

A sajtóban gyakran olvashattuk, hogy a tavalyi az egyik legrosszabb év volt a történelemben a részvénypiacon, még inkább az a kötvénypiacokon. Felmerül a kérdés, mi szokott történni olyankor, amikor ilyen mélyre esnek az árfolyamok.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

A történelem legnagyobb amerikai részvénypiaci esései (S&P 500 zuhanások) után a következő egy évben átlagosan csak 2,7 százalékkal emelkedtek az árfolyamok, ráadásul nagy szórással, meglehetősen kiszámíthatatlanul – derül ki a Wealth of Common Sense írásából. Három év után azonban már majdnem minden esetben jelentősen emelkedett az index, és az átlagos javulás is figyelemre méltó, 32,5 százalék volt. Öt év leforgása alatt már minden egyes esetben javulást regisztráltak, és ez átlagosan igen vonzó volt, 78,9 százalék.

Az állampapírpiacon is hasonló folyamatokat lehetett megfigyelni, a tíz éves dollárkötvények három év alatt 30,8, öt év alatt 46,7 százalékkal mentek fel átlagosan a legrosszabb éveik után.

Beruház a Tesla

A Tesla 775 millió dolláros beruházást hajt végre a texasi gyárában. A németországi gyár tavalyi felépítése óta ez a legnagyobb mértékű bővítése a cégnek – írta a Reuters. A tervek szerint 2024-re fejeződhetnek be a munkálatok.

A Tesla egyelőre igencsak gyenge teljesítményt mutat a részvénypiacokon, a 2021-es csúcs óta 70 százalékos visszaesést szenvedett el a papír, emellett egyelőre nem tudta megtörni a csökkenő trendet az árfolyam írta a KBC Equitas.

A Winklevoss-fivérek harca

A kriptodevizák emelkedése lelassult, a bitcoin 0,7 százalékkal ment fel 24 óra alatt, 17 430 dollárra. A szektort foglalkoztatja a Winklevoss-fivérek (a Gemini kriptotőzse) vitája Barry Silberttel, a DCG-csoport vezérével. A DCG sok pénzzel tartozik a Gemininek és az ott kriptót lekötő kisbefektetőknek, mert neki is sok pénzzel tartozik a novemberben csődbe ment FTX.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Coinbase kriptotőzsde 950 dolgozót épít le, mintegy 20 százalékukat, de ez már egy második kör. Nemrég a Huobi tőzsde is 20 százalék körüli elbocsátásokat ismert el. A legnagyobb tőzsde, a Binance számláiról pedig a Forbes szerint két hónap alatt 12 milliárd dollárt vittek el a befektetők a tőzsdék iránti bizalom meggyengülése miatt.

122 százalékos ugrás egy hét alatt

De továbbra is vannak sikertörténetek a kriptovilágban. Az utóbbi egy hétben például:

  • 122 százalékkal ugrott meg a Gala Games (GALA), miután a játékplatform-projekt bejelentette, hogy The Rockkal és a Mark Walhberggel kötött partnerséget.
  • 55 százalékkal ment fel a lekötött, likvid etherrel foglalkozó Lido DAO DeFi-platform, a következő, Shanghai nevű Ethereum frissítésre várva.
  • 37 százalékkal emelkedett az Aptos (APT), egy új, kockázati tőkések (VC-k) által hevesen támogatott blokklánc érméje. A projekt épp reklámkampányba kezdett.

Intelligenciát venne a Microsoft

Újabb célpontot talált a Microsoft, tárgyalásokat folytat arról, hogy akár tízmilliárd dollárt is befektessen az OpenAI-ba, a nemrég óriási népszerűségre szert tett mesterségesintelligencia-alkalmazás (bot), a ChatGPT fejlesztőjébe – szellőztette meg a Bloomberg. A javaslat szerint a szoftveróriás több éven keresztül fektetné be ezt a pénzt, bár a végleges feltételek változhatnak. A Microsoft részvényei 0,8 százalékot emelkedtek a tegnapi kereskedés során – írt az Equilor Befektetési Zrt.

Szétvernék a Bayert

A Bluebell Capital Partners befektetési társaság bevásárolta magát a Bayerbe, és a német gyógyszeripari vállalat feldarabolását szorgalmazza. A brit székhelyű aktivista befektető a vállalatirányítást is át akarja alakítani – jelentette a Bloomberg. Hétfőn az Inclusive Capital kaliforniai befektetési társaság is bejelentette, hogy befektetést eszközöl a Bayerben.

A Bayer mindig is visszautasította a mezőgazdasági és gyógyszeripari csoport szétválasztáról szóló, vissza-visszatérő találgatásokat. De ez a spekuláció hajtja ma a Bayer részvényeit, amelyek bő két százalékkal drágulnak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG