5p
Idén azok kerestek sokat, akik fütyültek a szokásos kockázatokra, és olyan eszközöket vettek, mint Mészáros Lőrinc cégeinek részvényei, vagy a nehezen meghatározható instrumentum, a bitcoin. Persze akik csak egyszerűen részvényeken ültek, azoknak sem volt rossz évük. A jegybanki pénzeső azonban lassan véget ér.

Rengetegszer megtörtént, hogy a meggazdagodás reményében egyre drágább eszközöket, rendszerint részvényeket, vagy egy valutát vett mindenki, utóbbinak esetleg az esésére játszottak. A könnyelműeket aztán keményen megbüntette a piac: sokan tönkrementek például 20 éve az ázsiai-, majd orosz válságban (a Buda-Cash kálváriája is itt kezdődött), utána a dotcom lufi pukkadása szedte áldozatait, majd rengetegen kivéreztek a 2008-as összeomlásban is, végül a legfrissebb emlék: a biztosnak tűnő svájci frank ügyletek rémálommá válása 3 éve, amikor sokan nem csak, hogy elvesztették a pénzük, de még további összegeket is követeltek rajtuk.

Szokatlan megoldás

Idén ezek már csak távoli emlékek voltak, aki 2017-ben csapott bele szinte bármilyen bizonytalan fundamentumú eszközbe, ami megindult, bejött neki, ráadásul még tőkeáttétet sem kellett alkalmazni. Az egyik egyedülálló lehetőséget a hazai piac kínálta: két jelentéktelennek tűnő kis részvény árfolyama a sokszorosára emelkedett, anélkül, hogy a mögöttes cégek feltaláltak volna valami nagy dolgot, mint az Apple vagy a Facebook, esetleg a Netflix vagy a Tesla.

Nem, itt semmi újítás nem történt, egyszerűen csak a kormányhoz közeli nagytőke (jobban nem tudjuk leírni az adott szereplőket) felvásárolta az adott cégeket. Ettől az árfolyam még nem menne a sokszorosára, de ami a tőzsdén merőben szokatlan: óriási vagyonelemeket vittek bele a cégekbe, így azok értékének egy részét lényegében a közkézhányadot birtokló részvényeseknek ajándékozták. Ilyet általában nem szoktak tenni a nagytőkések, az adott esetben úgy tűnik, hogy ez egy jól átgondolt, esetleg politikai céloktól sem mentes ügylet volt.

Mesés számok

Ami lényeg: Mészáros Lőrinc bevásárolt a Konzumba és a korábban Opimusnak nevezett Opusba, és aki ennek hírére vásárolt, jól járt: az árfolyam a többszörösére emelkedett. Különösen a Konzum kínált nagy lehetőséget: az év eleji 50 forintos ár a hetvenszeresére emelkedett. Máskor ilyenkor a többségi tulajdonosok kivonulnak a tőzsdéről, de itt nem ezt tették: maradtak, és felhizlalták a cégeket, a részvényesek legnagyobb megelégedésére.

Hasonló lehetőséget kínált egy néhány éves újítás, egy teljesen megfoghatatlan, fundamentumokkal egyáltalán nem rendelkező, kizárólag a hit által hajtott eszköz: a bitcoin. Évekig az 1000 dollár alatti sávban ingadozott az ár, de idén kitört, és aki nem félt attól, hogy például ellopják tőle, az megvehette a kitörést, és 10-20-szorozhatta pénzét. Nem a konzervatív befektetők éve volt, mindazonáltal, ha valaki Molt, OTP-t, Facebookot vagy Amazont tartott, és még sorolhatnánk, az is szépen keresett a véget érni nem látszó trend 9. évében.

Jegybanki pénz

Ugyanakkor teljesen érthető, ha valaki kimaradt mindebből az óvatossága miatt, hisz tipikusan az a helyzet alakult ki, amikor máskor össze szoktak omlani ezek a szokatlanul nagyra növő monstrumok, mondhatni lufik, és sokan tönkremennek. A kockázat tehát igen nagy, csak most ez épp nem látszik, amíg emelkednek a dolgok, olyan, mintha ez már örökre így lenne. Ennek az oka, hogy minden korábbival ellentétben a jegybankok elképesztő mennyiségű fedezetlen pénzt engedtek a piacra, de ez nem keltett inflációt, vagyis nem fogyasztásra költötték, hanem pontosan ezeket az eszközbuborékokat fújták belőle.

Hogy ez meddig mehet, és mi lesz jövőre? Annyit tudunk, hogy a jegybanki extra pénz, ami ezt fűti, jövőre már lényegében elapad, de még nem vonják vissza világszinten. Az Európai Központi Bank havi 60 milliárd helyett már csak 30 milliárd eurót fog kiszórni, az amerikai Fed pedig már elkezdi visszavonni a pénzt, de ennek üteme csak év végére lesz számottevő. Ezek alapján az idei évhez képest, amikor még a japán jegybank intézkedéseivel együtt több mint ezermilliárd dollár érkezett a piacra, jövőre már nem lesz érdemi pluszpénz.

Többszörözni már nehéz, veszteni viszont van mit

Ez meg is akaszthatja a vad emelkedő trendet, ugyanakkor még nem akkora érvágás, hogy mindenképpen összeomoljanak az árfolyamok. Természetesen a kockázat növekszik az egyre magasabb árfolyamok illetve az egyre kevesebb érkező pénz miatt, de miután legalábbis a részvénypiacon nem egy extrémen felgyorsult, így csak hónapokig tartani képes folyamatról van szó (mint 2000 elején dotcom lufiban), ezért értelemszerűen a tetőzést is sokkal nehezebb előre jelezni.

Ami a bitcoint illeti: klasszikus begyorsult lufi, ha így folytatódik az emelkedés, nem tarthat soká, viszont az alatt ki tudja, meddig emelkedhet, viszont az kétségtelen, hogy egy szinten túl már annyi pénzt elnyel, hogy az hiányozni kezd máshonnan, vagyis valami el kell, hogy adjanak helyette. Így egy sokkal tovább fújt bitcoin lufi már önmagában zuhanást indíthat el más piacokon.

Végül, ami az úgynevezett Mészáros-részvényeket illeti: ezeknél az a kérdés, hogy van-e olyan további vagyonelem valakinek vagy valakiknek a birtokában, amelyeket valamilyen okból be akarnak, vagy be kell vinniük ezekbe a cégekbe. Mindenesetre többszörözni már nem olyan könnyű, mint eleinte volt: a Konzum a jelenlegi tőkeemelés után jelenlegi áron 300 milliárdos cég lesz, ami már a Telekom méretét közelíti, és a Konzum sem sokkal kisebb.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17295 17265 17580 -2,29% 17295 17300 2 822 388 770 HUF 2024-04-16 12:32:16
MOL 3022 3016 3056 -0,85% 3018 3024 727 600 418 HUF 2024-04-16 12:32:49
MTELEKOM 915 906 925 -0,54% 912 915 181 968 903 HUF 2024-04-16 12:26:23
RICHTER 9120 8790 9360 -2,30% 9120 9170 1 950 925 265 HUF 2024-04-16 12:33:19
OPUS 394 391 396 -0,51% 392 394 11 221 154 HUF 2024-04-16 12:31:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru 395 felett az euró, csúnya idők jönnek az energiaárakra
Eidenpenz József | 2024. április 16. 12:19
Amerika után Európában is nagy esések vannak a tőzsdéken, a forint is tovább gyengül. Emelkedett viszont az arany ára, és nagyot ugrott a földgáz. Ha Izrael visszacsap, az a földgáz és kőolaj piacára is fatális következményekkel járhat. Ráadásul ez a hét egyébként is eléggé sűrűnek ígérkezik a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Leégett a koppenhágai tőzsde épülete (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 11:44
A tőzsdének helyet adó ingatlan a dán főváros egyik legrégebbi épülete. 
Részvény / Deviza / Áru Még rosszabbul áll a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 06:46
A dollár áttört egy újabb szintet.
Részvény / Deviza / Áru Trump cégében dollármilliárdok égtek el, de a hívek még kitartanak
Király Béla | 2024. április 16. 05:42
Teljesen irreális várakozásokat támasztottak a befektetők Donald Trump három hete tőzsdére lépett cége kapcsán. Így valahol a józan ész diadalának tekinthető az a gigantikus veszteség, amit a befektetők elszenvedtek.
Részvény / Deviza / Áru Óriási baj lehet abból, ha az olajár elszáll
Eidenpenz József | 2024. április 15. 18:45
Az árupiacokon az élénkülés jelei látszanak, ami azonban nagy veszélyeket hordoz. Ha nagyon megdrágulnának az energiahordozók és az ipari fémek, az az infláció visszatérését és a gazdaságok lassulását okozhatja, végső soron pedig általános válsághoz vezethet. Különösen a kőolaj kényes kérdés, az ugyanis a többi nyersanyag árfolyamát is erősen befolyásolja.
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog! Ne nézze meg a forint árfolyamát!
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 18:09
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Menetelt az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:27
A kedvező nemzetközi hangulatban emelkedett a budapesti tőzsde.
Részvény / Deviza / Áru 394-nél az euró, az európai autógyártás a tét
Eidenpenz József | 2024. április 15. 12:41
A pénteki csúnya eséseket kiheverte a részvénypiac és főleg pluszokat láthatunk, az olaj meglepő módon esik, a forint viszont tovább gyengül. A német-kínai tárgyalások legfőbb tétje az autógyártás jövője. Megemelték a Waberer’s célárát, vegyes eladási számokat tett közzé az AutoWallis.
Részvény / Deviza / Áru Törölgetheti a homlokát, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 07:59
Így indítja a hetet a forint.
Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG