<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék mínuszban vannak és az amerikai technológiai szektor is tovább szenved, de azért látható pár reménysugár. A Facebook-anyavállalat méretes zuhanásban van a jelentése után, száguldott az ether. Stabil a forint, egy új orosz tilalom az OTP-t is érinti, de nem olyan nagyon.

Az európai tőzsdeindexek többsége fél-egy százalék közötti mínuszban van, bár Londonban pár ezrelék javulás látható. Az amerikai technológiai részvények Nasdaq indexének határidős értéke 0,3 százalékkal esik, ami jelzi, hogy a tengerentúli tech-szektor továbbra is szenvedhet a rossz gyorsjelentések nyomán. Az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag futures értékei ugyanakkor már nullán állnak.

A BUX index fél százalékkal erősödik, a tegnap még eső Richter 0,8 százalékos emelkedése a legnagyobb a főbb papírok közül. Az OTP és a Telekom 0,2, a Mol 0,4 százalékkal megy fel. A nyertesek között a Zwack is megjelent 1,8 százalékos drágulással.

Árfolyamok és grafikonok

A gáz, olaj, forint frontja

A forint ma alig változik, az euró 408,50 körül van, nagyjából a tegnap esti szinten. A keddi kamatdöntő napon még gyengült a fizetőeszközünk, de szerdán már erőre kapott. Az európai gázár kis mértékben, 1-2 százalékkal emelkedett ma. A kifutó novemberi határidő 103-104, a decemberi 134-135 euró a Barchart szerint.

Az euró/forint és a dollár/forint egy éve. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint egy éve. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Jön az EKB-kamatbunkó

Ülésezik ma az EKB, délután jön a döntés, a német sajtó egyenesen azt írja, hogy lesújt majd a “kamatbunkó”. Az eurózónát magas infláció sújtja, miközben a gazdaság gyengül. Az EKB tehát nehéz helyzetben van, mert az inflációt kamatemeléssel kell visszaszorítani, az viszont rontja a gazdaság kilátásait. Egy német felmérés szerint a fogyasztók csaknem 60 százaléka már csökkentette fogyasztását.

A piacon biztosra veszik, hogy ma 0,75 százalékponttal kettő százalékra emelik az irányadó kamatot. Szeptemberben 9,9 százalékkal emelkedett az általános árszínvonal, ami a legmagasabb érték az euró létrehozása óta. Az inflációs nyomás pedig egyelőre nem látszik enyhülni.

Fennáll annak a veszélye is, hogy az eurózónában a magas inflációra vonatkozó várakozások tartósak lesznek. Ez egy bér-ár spirált indíthat el. (Amikor a dolgozók magasabb béreket harcolnak ki maguknak, amire a vállalatok áremelésekkel reagálnak, és ez tovább növeli a bérköveteléseket. A kör bezárul.)

Putyin tiltása érinti az OTP-t is

Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely az év végéig megtiltja 45 külföldi bank részvényeinek kereskedését Oroszországban. Az OTP oroszországi egysége is ezek között van – írja az Erste Befektetési Zrt.

Bár a hír negatív, az OTP részvényeire nem lehet hatással, hiszen az OTP már hónapok óta szeretné eladni ezt az egységet, de komoly érdeklődés nincs.

Ezért az OTP a részvények eladása helyett az üzletet működteti. A leányvállalat az OTP korábbi bejelentései szerint most is nyereséges.

Közösségi média. Fotó: Pixabay
Közösségi média. Fotó: Pixabay

Csalódást okoztak a gyorsjelentések, zuhan a Facebook

Tegnap az amerikai technológiai szektorból ismét kedvezőtlen gyorsjelentések érkeztek, főleg a Meta Platforms (a Facebook) okozott csalódást. A Facebook szenved a gazdasági lassulás nyomán a hirdetési piac zsugorodásától, és a Metaverzum-projekt is tovább viszi a pénzt. A Meta már a jelentés előtt is 5,6 százalékkal esett, utána, a tőzsdén kívüli kereskedésben pedig 20 százalékkal szakad az árfolyam

Előzőleg a Google-anyavállalat, az Alphabet és a Snap jelentése is rossz fogadtatásra talált. Ma az Amazon és az Apple lesz soron, ezen kívül más ágazatokból is záporoznak majd a jelentések. Egyes energiacégek már jelentettek, ott jobban megy az üzlet az energiaválság közepette (Hess Corporation, ConocoPhillips, Halliburton).

Európában a Lufthansa egész jó és a Credit Suisse nem valami kedvező jelentésére figyeltek.

Miért száguldott az ether?

Annak ellenére, hogy az amerikai technológiai részvények piacán szerda este nagyobb esés bontakozott ki, a kriptovaluták tartották magukat. A bitcoin ma két százalékkal megy fel (20 720 dollárra), az ether hárommal (1560 dollár). Egy hét alatt a bitcoin 8,4, az ether 21,2 százalékot ment.

Kék: a forgalomban levő ether-érmék szeptember 15-től (Merge). Narancs: a bitcoinok számának változása. Fehér: az ether mennyiségének a régi rendszer szerinti elméleti növekedése. (Forrás: ultrasound.money)
Kék: a forgalomban levő ether-érmék szeptember 15-től (Merge). Narancs: a bitcoinok számának változása. Fehér: az ether mennyiségének a régi rendszer szerinti elméleti növekedése. (Forrás: ultrasound.money)

Az ether felülteljesítésére számos magyarázat létezik.

  • Az egyik, hogy október 5-től a forgalomban levő érmék mennyisége csökkenő pályára állt, 12 ezer darabbal mérséklődött a kínálat. A bányászok korábbi állandó eladási kényszere megszűnt. (Az ether “deflációssá vált” a szeptemberi “Merge” nyomán.)
  • Egy másik, hogy az ether árának fokozatos emelkedése miatt hirtelen nagyobb mennyiségű, 400 millió dollárnyi ether-shortot likvidáltak, ami vételi nyomást okozott.
  • Egy harmadik elmélet szerint a szeptemberi Ethereum Merge reform hatása csak lassan, fokozatosan épül majd be az árfolyamokba.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Már forognak az új Masterplast-részvények

Október 27-től lehet kereskedni a Masterplast új részvényeivel – közölte a forgalmazó OTP Bank. A nyilvános részvényjegyzés és aukciós értékesítés 2022. október 14-én zárult. A befektetők 4100 forintos áron jutottak az újonnan kibocsátott részvényekhez. A részvény ma 4040, kissé emelkedik.

A 9,22 milliárd forint összegű tőkebevonást a Masterplast növekedési és jövőépítési stratégiájában szereplő következő jelentős lépésre fordítja: az ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártásának elindítására.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG