6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A részvénypiacok keresik az irányt, a héten még jön egy sor makrogazdasági adat. A BUX viszont szépen emelkedik, az OTP és a Mol húzza. Az Apple közel egy évtizede nem látott jelentőségű terméket készül bemutatni. Még csak pletykálnak arról, hogy a világ egyik legsikeresebb játékéban megjelennek a blokklánc és a kriptovaluták elemei. Szakad a török líra.

Az európai részvények a pénteki emelkedés után stabilan kezdték a napot, a német és francia index alig mozdul, a londoni fél százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek sem találják az egyértelmű irányt. Előzmény, hogy erős munkaerőpiaci adat érkezett péntek délután az Egyesült Államokból, aminek nyomán 1-2 százalékkal emelkedtek a vezető indexek.

Jó jelek Kínából

Joe Biden elnök aláírta a szövetségi adósságplafonról szóló jogszabályt. Javult a hangulat a kínai szolgáltatási szektorban, a PMI emelkedett, holott az elemzők esést vártak. Ma Christine Lagarde, az EKB elnöke megjelenik az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt.

A BUX index 0,9 százalékkal emelkedett, elsősorban A Mol 1,1 és az OTP 0,8 százalékos drágulása húzza fel. A bankrészvény ezzel ismét 11 ezer felett forog. A Richter és a Telekom csekély mínuszban van, a Duna House 1,4 százalékos emelkedéssel az ötödik legnagyobb forgalmú papírrá lépett elő.

Árfolyamok és grafikonok

Éves csúcsa közelében a forint

Ma reggel erősödött a forint, az euró most 369,30, nincs messze éves mélypontjától. A földgáz ára nyolc százalékkal 25,70 euróra ugrott Hollandiában, de ezzel együtt sem nevezhető magasnak az ára az utóbbi egy évhez képest.

Az új hetet csendesen nyitja a forint, egyelőre stabil az árfolyam. A forintpiac a héten a nemzetközi hírekre, az EURUSD mozgásaira és a csütörtök reggel esedékes májusi inflációs adatokra koncentrálhat leginkább – írja az Erste Befektetési Zrt.

Váratlan lépés a szaúdiaktól

Mintegy 2,5 százalékkal ugrik a nyersolaj ára, miután kiderült, hogy Szaúd-Arábia júliusban további egymillió hordó/nap olajkínálat-csökkentést hajt végre. Ezzel több éve a legalacsonyabb szintre mérsékli termelését. Az OPEC+ koalíció legfontosabb tagjának merész lépése két kulcsfontosságú szövetségesének engedett teret: Oroszországnak, amely nem vállalta a termelés további csökkentését, és az Egyesült Arab Emírségeknek, amelynek magasabb termelési kvótát biztosítottak 2024-re.

Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter herceg azt mondta, mindent megtesznek, hogy stabilitást teremtsenek a piacon – idézte a Bloomberg.

OTP-célárat emeltek

A JP Morgan megemelte az OTP 12 havi célárfolyamát a korábbi 14 100 forintról 14 900 forintra. Az ajánlást pedig semlegesről felülsúlyozásra módosították – írta az Equilor Befektetési Zrt. A KBC Equitas szerint most a részvényre vonatkozó elemzői konszenzus 13 000 forint, amely a jelenlegi árfolyamnál közel 20 százalékkal magasabb.

A Fitch Ratings negatívról stabilra javította át a Mol adósbesoroláshoz rendelt kilátását, a besorolás továbbra is BBB–.

Erre figyelnek a héten

Várhatóan számos ország, köztük az USA, Olaszország, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság szolgáltatóipari PMI adatai is megjelennek a héten. Ma délután az amerikai PMI-adatok mozgathatják meg a piacokat, a szolgáltatóiparban kisebb mértékű javulást várnak elemzők. Szerdán a német és magyar ipari termelési adatokra figyelhetünk, de a hét fő eseménye a májusi hazai infláció lehet, 22,3 százalékot jelez az elemzői konszenzus – írta a KBC Equitas. Emellett csütörtökön a Wizz Air számait lehet érdemes figyelni, főleg a szezonálisan kedvező időszak közeledtével.

Az Apple hétfőn éves fejlesztői konferenciáján fogja bemutatni az elmúlt közel egy évtized első merőben új termékét, komoly újítását, egy headsetet. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a virtuális valóságot és a digitális alkalmazásokat a valós világra helyezve tapasztalják meg.

Nem olyan jó az az adósságplafon-eltörlés

Joe Biden elnök aláírta a szövetségi adósságplafon felfüggesztéséről szóló jogszabályt, így zöld utat kapott a pénzügyminisztérium az adósság növeléséhez. A feltöltési folyamat – amely jóval több mint egybillió dollárnyi új értékpapírt jelenthet – piaci szereplők szerint nemkívánatos következményekkel járhat, mivel elszívja a likviditást a bankszektorból, és megemeli a rövid távú kamatlábakat. Így tovább szorít egy olyan gazdaságon, amely sok közgazdász szerint amúgy is recesszió felé tart.

Az adósságnövelés hatásait sokan a kamatemeléssel egyenértékűnek tartják. A Bank of America becslése szerint például olyan gazdasági hatása lehet, mint egy negyedpontos jegybanki emelésnek – írta a Bloomberg.

A török líra euróban kifejezett árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A török líra euróban kifejezett árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Újabb mélyponton a líra

Amióta Erdogan elnök újra megnyerte a választást, a török líra egyre mélyebbre zuhan. Ma is 0,8 százalékkal lett drágább az euró és 0,5-el a dollár. Még az sem segített, hogy egy piacbarát szakembert neveztek ki pénzügyminiszternek.

A török líra euróban kifejezett árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A török líra euróban kifejezett árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Törökország a csőd felé tart?

Törökország gazdasági egyensúlyhiánya, beleértve a lecsúszó lírát, a devizahiányt és a galoppozó inflációt, Erdogan legnagyobb kihívása lehet újabb kormányzása kezdetén – írja a The Wall Street Journal. A líra az elmúlt öt év során értékének mintegy 80 százalékát veszítette el, mivel Erdogan egyre inkább ellenőrzése alá vonta az ország pénzügyeit, kirúgott három jegybankelnököt, és nyomást gyakorolt a bankra, hogy a magas infláció ellenére csökkentse a kamatlábakat. (Ami ellentétes azzal, amit a központi bankok világszerte általában tesznek ilyen esetekben.)

Ha Erdogan nem változtat drámai módon a politikáján, vagy ha nem kap segítséget egy külföldi kormánytól, akkor Törökország egyre közelebb kerül a pénzügyi csődhöz írja a portál.

Kriptózni fog a GTA VI?

Ismét felröppentek olyan pletykák, amelyek szerint a Grand Theft Auto népszerű számítógépes játék készülő VI. része kriptopénzeket és NFT-ket (nem felcserélhető, egyedi kriptoérméket) fog alkalmazni. A Twitteren azt sugallják, hogy a GTA VI. egy play-to-earn (játssz és keress pénzt) játék lesz, ahol a játékbeli tárgyak, például az autók és a fegyverek NFT-k formájában értékesíthetők. A készítő még nem nyilatkozott, hogy igazak-e ezek az állítások.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A vállalat tavaly novemberben keményen fellépett a kriptók GTA-ban való használata ellen, és felszólító leveleket küldött a blokklánc-integrációkat alkalmazó nyilvános szerverek üzemeltetőinek.

Kapóra jönne a GTA az iparágnak

A GTA 5 több mint 180 millió példányban kelt el, és 2015-ös megjelenése óta elképesztő, nyolcmilliárd dolláros bevételt generált. Ezért iparági szakértők nem tartják valószínűnek, hogy drasztikusan megváltoztatnák a franchise sikeres receptjét.

Másrészt a kritpovaluta-szektor fejlődéséhez már régóta hiányolják, hogy egy igazán sikeres játék meghonosítsa a blokkláncot a rendszerében, vagy egy blokklánc-alapú játék végre széles körben elterjedjen.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12995 12770 13095 +1,17% 0 0 11 515 982 140 HUF 2023-09-25 17:09:37
MOL 2774 2746 2810 -0,43% 0 0 1 542 431 176 HUF 2023-09-25 17:06:24
MTELEKOM 523 515 533 -1,88% 0 0 736 582 458 HUF 2023-09-25 17:09:45
RICHTER 9075 9025 9290 -1,36% 0 0 1 193 497 810 HUF 2023-09-25 17:08:09
OPUS 353 338 354 +3,07% 0 0 333 370 720 HUF 2023-09-25 17:08:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinált a forint?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:12
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rossz hangulatot hozott a hétfő Budapesten, csak az OTP adott reményt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 17:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Hónapok óta várt fordulat jön a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 10:23
Nyár közepe óta nem történt ilyen.
Részvény / Deviza / Áru Csúnya irányba megy a forint, jön a szaúdi Tesla?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 25. 09:33
Egyelőre nem túl jó a kép az európai tőzsdéken, lefelé indultak a nyitás után, a BUX még éppen artja magát. Az OTP szépen javít, a Mol a kezdeti pluszból jelentős esésbe váltott. Az amerikai határidős mutatók pluszból mínuszba mentek át, a forint gyengül, 390 felett áll az euró. A nap tőzsdei hírei (frissítve). 
Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG