6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A banki ügyfelek 80 százalékának továbbra sincs legalább 500 ezer forint megtakarítása, ami nagyon rossz érték, ennek javítása fontos cél kéne legyen Magyarországon. Az OTP ügyfelei sokkal több értékpapír-megbízást adnak, mint korábban, főleg alacsony kockázatú befektetési alapokra. A bank akciót kínál az állampapírokkal kapcsolatos díjakra is.

Mi jellemző a mostani megtakarítási piacra? Hogyan reagál a folyamatokra a lakosság? A megtakarítások azért is fontosak, mert csökkentik az úgynevezett pénzügyi stresszt, ezáltal a társadalom általános stresszszintjét. A gyermekeinknek mosolygósabb jövőt tudunk biztosítani – mondta Takács Domokos, az OTP Bank Daily Banking területének vezetője szerint.

Az infláció hatására megnőttek a fogyasztási költségek, a reáljövedelmek pedig közel húsz százalékkal csökkentek. Azok tudnak megtakarítani, akik valahogy ki tudják egyenlíteni ezt a reálbér-csökkenést.

Sokan végre elkezdtek spórolni

Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatása során a válaszadók 96 százaléka csökkentette kiadásait a bizonytalan időkben, ezzel párhuzamosan pedig 63 százalék úgy gondolta, hogy egyre fontosabb félretenni és előre gondolkodni. A megtakarítók számának folyamatos növekedését az OTP Bank egy másik, tavalyi kutatása is igazolja.

Malacperselyek. Fotó: Pixabay.com
Malacperselyek. Fotó: Pixabay.com

A felmérésben azokat az 500 ezer forint feletti megtakarítókat kérdezték, akik rendelkeznek legalább egy banki megtakarítási termékkel. Ez a réteg a két évvel korábbi méréshez képest kibővült, a korábbi 16 százalék után jelenleg a 18-65 éves lakosság 20 százaléka (nagyjából 1,3 millió fő) sorolható ide. A megtakarítás hajlandóság tehát növekedett, közel húsz százalékkal nőtt a megtakarítók létszáma.

Kell a vésztartalék

Ám sok kis megtakarító is jött, így az átlagos megtakarítási összeg kissé csökkent is.

Részben a megtakarítást újonnan elkezdők miatt, részben a kedvezőtlenebb gazdasági helyzet hatására csökkent a hárommillió forint feletti megtakarítók aránya. Nőtt azok aránya, akik csak általános tartalékkal rendelkeznek (42 százalékra), vagyis konkrét célok nélkül, vésztartalékként tekintenek a pénzükre.

De volt honnét növekedni, és még sok tér van a növekedésre. A lakosság 80 százalékának változatlanul nincs érdemi pénzügyi megtakarítása. (Nincsen legalább 500 ezer forintja félretéve.) Ebben persze nincs benne a készpénz, csak a bankrendszerben látható állomány.

Kinek mi a biztonság

De van, aki hárommillióval vagy még többel is teljesen bizonytalannak érzi magát.

Az egyiknek már két halkonzerv és pár sör is elég, hogy úgy érezze, tele van a hűtő. A másiknak meg már akkor is vásárolnia kell, ha egy csomag kristálycukorral kevesebb van a spájzban – hangzott el.

A fő célunk, hogy a megtakarítók említett 20 százalékos arányát növeljük, többeknek legyen érdemi megtakarításuk – mondta Takács. Kettévált a megtakarítók mezőnye, vannak, akik a rugalmasságra törekednek, mások pedig az értékállóságra.

Kicsiben nem éri meg?

Fontos az edukáció, a társadalom tévhiteinek eloszlatása. Az egyik ilyen, hogy a kis összegeket nem ér meg félretenni – mondta Fabriczki Rita, a megtakarítási termékek és szolgáltatások területének vezetője.

A 2022-es Öngondoskodási Index eredményei alapján a lakosság majdnem fele nem tudja kezelni a kis összegű megtakarításokat, ezért otthon, vagy csak látra szóló számlán tartják pénzüket. A megtakarításukat otthon tartók és a látra szóló egyenleggel rendelkezők egyaránt 43-43 százaléka azért teszi ezt, mert túl kevésnek ítéli az összeget.

Csak úgy lesz megtakarításunk, ha elkezdjük.

Megélni a befektetésekből?

A másik tévhit, hogy a kamatokból, hozamokból lesz a jólét. Valójában csak nagyon nagy összeg mellett lehet érdemes abbahagyni a megtakarítást, például százmillió forintnál, ha például keletkezik rajta év négymillió forint, avagy havi 300 ezernyi reálhozam. De még akkor sem feltétlenül. A megtakarítás leginkább egy életúton át tartó tevékenység, egy folyamat. Az már más, ha valakinek tényleg annyi befektetése van, hogy a befektetései eltartják.

Sokan mennek kötvényjellegű alapokba

Az elmúlt egy évben duplájára nőtt azok száma, akik rendszeres értékpapír-megbízást adnak az OTP Banknál, főleg befektetési alapokra – mondta el Fabriczki Rita. Leginkább a pénzpiaci és a rövidkötvény-alapok állománya nőtt, amelyek alacsony kockázatúak, van közöttük, amely tőkevédelmet is nyújt.

Állampapírpiaci referenciahozamok. Az Akk.hu adataiból.
Állampapírpiaci referenciahozamok. Az Akk.hu adataiból.

Új, digitális online szolgáltatás bevezetésén dolgoznak, amely arra szolgál, hogy az ügyfelek megcímkézve, céljakra elkülönítve tudjanak félretenni pénzt. Újraindították az OTP lakosság sajátkötvény-programját. A bank Rendszeres Megtakarítási Programját ajánlják azoknak, akik egy megbízással szeretnének kis összegeket ismétlődően félretenni. A pénzügyi tervezés nevű szolgáltatásukat egyre többen használják, egyre inkább törődnek az ügyfelek azzal, lesz-e nyugdíjuk, hogyan teljesülhetnek a pénzügyi céljaik.

Az állampapírok kemény versenye

A tranzakciós illeték bevezetésével változott a piac, a tranzakciós illeték alól mentesítették az államkincstárat, így a bankok hátrányba kerültek az állampapírok területén – hangzott el az újságírók kérdéseire válaszolva. Bár a bankok számos helyen nem is számolják fel ezt az illetéket, az állampapír emiatt is “nem feltétlenül pozitív a bankok számára”. (Alig éri meg nekik az értékesítés.) Pedig szükséges lenne, hogy minden szereplő motivált legyen ezen a piacon – mondták el.

Az állampapírok elszívó hatása jelentős, ezt abból is látják, hány ügyfél vásárol az Államkincstárban állampapírokat (jellemző ugyanis a kártyás vásárlás azok körében, akik a digitális világban élenjárók). Az OTP Bank ezért most már ugyanazokat a feltételeket nyújtja, mint az Államkincstár, amivel jelentősen fékezi a pénzkiáramlást. Akciójuk szerint a most jegyezhető Prémium állampapírokra díjkedvezményt kínálnak (ami visszavonásig érvényes).

Az állampapír túl hosszú?

A cél, hogy az ügyfélnek ne érje meg máshová menni. Másrészt pedig legyen az ügyfeleknek választása az OTP Banknál is. Az ügyfelek preferált befektetési időtávja például általában rövidebb, mint az állampapíroké, amelyeké jellemzően hosszú. A bank ennél rugalmasabb konstrukciókat igyekszik kínálni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Nem mindig az az állampapír a legjobb, ami annak látszik
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 15:51
A nagy kamattöbblet miatt azt az állampapírt érdemesebb választani, amely nagyon hosszú futamidejű ugyan, de idő előtt is el lehet adni. A száz dollárhoz közelítő olaj keresleti oldala megélénkülhet, a kínálat viszont hagyományosan rugalmatlan, így könnyen bekövetkezhet egy komolyabb árrobbanás rövid vagy középtávon. Ezekről a témákról beszélt Eidenpenz József főmunkatárs a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Állampapír / Kötvény 3 gyakori tévhit az állampapírokkal kapcsolatban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 13. 19:05
PMÁP kontra BMÁP – melyik a jobb állampapír? Újabb módszerrel terelik finoman a lakosságot az alacsonyabb kamat felé, amellyel jelenleg a BMÁP kecsegtet. Nem kell félni attól, hogy lejárat előtt eladjunk egy állampapírt, erről maga az állam biztosít bennünket. Miért vennék el, ha el is inflálhatják?
Állampapír / Kötvény Átírta a korábbi tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 18:01
A vártnál jobban alakult a lakossági értékesítés.
Állampapír / Kötvény Rossz hírt kaptak a magyar állampapírok kedvelői
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 31. 15:48
Újabb kamatcsökkentésre kell felkészülnie a kisbefektetőknek.
Állampapír / Kötvény Öt alternatívája tuti van a Prémium állampapíroknak
Eidenpenz József | 2023. augusztus 21. 05:47
Csökkenő, stagnáló és újra emelkedő infláció mellett mit várhatunk az új PMÁP-tól? Eddig melyik évben érte utol a PMÁP az inflációt, és melyikben nem? Lutrivá váltak ezek a papírok, de ettől még jók, csak időben el kell adni, ha romlik a helyzet.
Állampapír / Kötvény Tragédia, ha már csak az új államkötvényeket tudod megvenni?
Privátbankár.hu | 2023. július 31. 13:16
A régi állampapír-sorozatok már csak ma délutánig kaphatók, de vajon nagy baj-e ez, mennyire rosszak az újak? Ha már láttad Machu Picchu-t, akkor is érdemes Peruba menni. (Hangfelvétel.)
Állampapír / Kötvény Ma még elrohanhat régifajta államkötvényt venni
Eidenpenz József | 2023. július 31. 05:31
Már csak ma kaphatók a régi feltételekkel a PMÁP államkötvények, augusztus 1-től rosszabb paraméterekkel lehet hozzájuk jutni. Áttekintjük a különbségeket a régi és az új között, hogy mikor lesznek kedvezőek, és azt is, hogy milyen stratégiát érdemes követni, ha majd fordulat jön az inflációban.
Állampapír / Kötvény Óriási változás jön a lakossági állampapíroknál
Privátbankár.hu | 2023. július 26. 14:50
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új konstrukciójú állampapírokat hirdetett meg a lakosság részére.
Állampapír / Kötvény Megvan, melyik állampapír vásárlói jártak jobban
Eidenpenz József | 2023. július 26. 05:48
Másfél hónap alatt mintegy négy százalékponttal estek a rövid futamidejű állampapírok hozamai, így aki korábban diszkont kincstárjegyet vett, és meg kell újítsa, az most csak rosszabb feltételekkel tudja. Az inflációkövető kötvények változatlanul a legnépszerűbb papírok, joggal, ezt is veszik leginkább a magyarok.
Állampapír / Kötvény Ráharaptak a magyarok az ingyenes értékpapírszámlára
Privátbankár.hu | 2023. július 25. 14:19
Tavaly rekordmértékben, 140 ezerrel nőtt a Magyar Államkincstárban értékpapír-számlát vezető ügyfelek száma, idén júliusban már több mint 800 ezren veszik igénybe a díjmentes állampapír-forgalmazási szolgáltatását – közölte a Magyar Államkincstár.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG