<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Európai Bizottság mai állásfoglalását Magyarországgal kapcsolatban fő vonalakban már ismerjük, de ha új információ érkezik, az alaposan megmozgathatja a forintot. Egyelőre kissé drágult ma az euró, miközben felfelé tart az európai földgáz és az olaj is. Rekordhónapot zárhatnak a kínai részvények.

Az európai tőzsdeindexek többsége pluszban van ma, a német, francia, brit mutatók 0,4-0,6 százalékkal javítanak. Az amerikai határidős mutatók is emelkednek kissé a tegnapi süllyedés után. Hongkongban több mint két százalékkal ugrott a Hang Seng index.

A piac elsősorban Jerome Powell Fed-elnök mai beszédére vár, amely iránymutatást adhat a Fed decemberi kamatdöntő ülése előtt, de figyelnek a kínai fejleményekre is. Jó eurózónás inflációs adat jött ma, az elemzők által várt 10,4 helyett 10 százalék lett a pénzromlás, miután tegnap a német és a spanyol számok már szintén kellemes meglepetést okoztak. (A francia viszont megfelelt a várakozásoknak, 6,2 százalék lett.)

A Mol a mai húzópapír

Itthon a BUX-index az európai átlaghoz hasonló mértékben, fél százalékkal megy fel. A Mol húzza főleg, amely 1,4 százalékkal, 2828 forintra drágult. Ezt az erősödést azzal magyarázzák, hogy “az üzemanyagár-korlátozás esetleges kivezetése felkeltette a befektetői érdeklődést”.

De az OTP 0,3 és a Richter is 0,4 százalékkal emelkedik, a Telekom kissé süllyed. Vesztes a 4iG és a Masterplast 2,3, illetve 1,7 százalékos eséssel. Az AutoWallis jelentése után 2,9 százalékkal lőtt ki.

Árfolyamok és grafikonok

Fontos nap ez a mai a forint számára

A forint tegnap erősödött, ma gyengül, az euró 407 körül jár, ami 1,7 forintos drágulás, de volt 409 is reggel. A befektetők vártak az EU döntésére, így az utóbbi egy-két hétben nem látszott egyértelmű irány. Ma teszi közzé az Európai Bizottság az állásfoglalását Magyarországgal kapcsolatban, aminek fő eleme már ismert. Az EU pénzügyminisztereinek tanácsa pedig december 12-én dönthet az előterjesztett magyar tervek jóváhagyásáról.

Miután a fő vonalaiban már ismert a döntés, a forint akkor reagálhat nagy mértékben, ha ettől eltérő állásfoglalás születik.

Drágul az olaj, a földgáz

Az európai földgáz ára újabb öt százalékkal 142,5 dollárra kúszott fel ma. A kőolaj is két százalékos pluszban van, a Brent 86, a WTI 80 dollárnál. Az olaj árának emelkedését részben az okozhatja, hogy a kínai Covid-politika enyhülését várják a befektetők, ami a gazdaságnak és így az olajkeresletnek jót tehet.

De az OPEC kartell is nemsokára ülésezik, és ha tesz valamit, akkor az az árak emelése irányába hathat. A dollár is megint gyengül ma, ami az árupiacoknak segít, például a fémek árát is felfelé húzza.

A Goldman Sachs egyébként 110 dolláros olajárat vár jövőre, a JPMorgan pedig márciusban 114 dolláron vár tetőzést, majd 98 dollárra teszi az éves átlagot – írta az Investing.com

Száguldott a Bilibili

A sanghaji székhelyű streamingszolgáltató a vártnál magasabb árbevétellel és eredménnyel zárta az elmúlt három hónapot – írta az Equilor Befektetési Zrt. Napi és havi aktív felhasználóinak a száma is 25 százalékkal bővült éves bázison, ami kimagaslóan jó eredménynek számít. Az árfolyam több mint 22 százalékkal emelkedett a tegnapi kereskedésben.

Szupererős az Arany Sárkány

Szárnyalnak az Amerikában is jegyzett kínai részvények, várhatóan minden idők legnagyobb havi erősödésével fogják zárni a novembert – jósolja az Equilor Befektetési Zrt. A Nasdaq Arany Sárkány indexe 30 százalékos pluszban van ebben a hónapban, és csak a tegnapi kereskedésben 5,1 százalékot emelkedett.

A Nasdaq Golden Dragon (Arany Sárkány) Index öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Nasdaq Golden Dragon (Arany Sárkány) Index öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A befektetők optimizmusa nőtt a zérócovid-politika enyhülésének jeleire, és kínai vezetés technológiai vállatok felé mutatott pozitívabb hozzáállásának köszönhetően is.

Az Alibaba, a Tencent és a többi nagy technológiai vállalat a kommunista párt üldözöttből egyenesen támogatottá vált.

Újra előkerült a cél, hogy Kínának globális dominanciára kell törnie a félvezetők és egyéb technológiai eszközök és szolgáltatások terén, ami óriási lendületet ad ezeknek a részvényeknek.

A Tencent épülete. Fotó: Unsplash.com
A Tencent épülete. Fotó: Unsplash.com

Brazília legalizálja a kriptovaluta-fizetéseket

Törvény ismeri el Brazíliában a kriptovalutákat fizetési módként. A jogszabályt a brazil képviselőház már jóváhagyta, de még az elnök aláírására lesz szükség ahhoz, hogy hatályba lépjen. A törvény lehetővé teszi a kriptotőzsdei platformok, valamint a kriptók letéti őrzésének és kezelésének engedélyezését is.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Brazília ezzel nem tette ugyan törvényes fizetőeszközzé a bitcoint, mint tavaly Salvador, de így is legalizálja a kriptovaluta-fizetéseket az országban. A jogszabály a digitális valutákat és a légi utazás hűségpontjait (“mérföldprogramokat”) is felveszi az ország központi bankjának felügyelete alá tartozó fizetési módok közé. A törvény elfogadása után a kormány dönthet arról, melyik hivatal lesz felelős a felügyeletért. Az értékpapírnak minősülő kriptoérmék (tokenek) azonban továbbra is a Brazil Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (CVM) hatáskörében maradnak – írja a Cointelegraph.

Főbb eredmények. Ábra forrása: AutoWallis
Főbb eredmények. Ábra forrása: AutoWallis

 

Jelentett az AutoWallis

Újabb csúcsokat döntött az AutoWallis Csoport árbevétele és nyeresége az első három negyedévben – közölte a tőzsde autós vállalata. Az árbevétel közel 50 százalékkal bővült, a nettó nyereség közel négyszeresére ugrott kilenc hónap alatt. Az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forint, ami szintén közel a duplája a tavaly egész évinek.

A kiváló számok mögött elsősorban a növekedési stratégia következetes megvalósítása, így az organikus és akvizíciós növekedés valamint feszes költséggazdálkodás áll, de egyedi hatások is megfigyelhetőek írták.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG