BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 22. 16:25

Egy nap alatt tíz százalékot esett a bitcoin ára, ami november elejétől már összesen 23 százalék. A magyarázatot lehet, hogy megint Kínában kell keresni, vagy a bányászoknál. de az is lehet, hogy csak sok befektető elfáradt, és biztonságra törekszik. Egy éve azonban sokkal csúnyább zuhanás volt.

Kriptodeviza-emlékérmék (Fotó: Eidenpenz József)

Több napos lefelé csorgás után begyorsult a bitcon áresése, és ma érintette a 7000 dollárt is. Ez 24 óra alatt újabb tíz százalékot jelent. Nem mintha ez – és a hasonló mértékű ugrás – a digitális eszköz életében szokatlan lenne.

Egy éve egyébként 4000 dollár körül volt az ár, tavaly decemberben 3100 körül volt az akkori csúnya esés alja. (Első ábra.) Ennek fényében még a 7000 dollár is nagyon jó, már akinek jó. A két évvel ezelőtti árfolyam ugyan magasabb volt, 8254 dollár, három éve azonban csak 751 dollár, a jelenleginek 10,7 százaléka. (Az előtt pedig még alacsonyabb.)

A mostani esésnek számos oka lehet, és egy ideje mintha érezni is lehetett volna a levegőben, hogy egyre közelít. Sok negatív hír, vélemény érkezett, és a pozitívakra sem reagált túl jól a piac. Például nemrég arról írtak, hogy mennyire nehezen szánják rá magukat a tulajdonosok arra, hogy elköltsék bitcoinjaikat, az USA-ban és más országokban is. Attól félnek ugyanis, hogy az adóhatóság nemsokára lenyomozza, és megbünteti őket.

Megint a kínaiak?

Az esés fontos magyarázata lehet, hogy Kínában a hatóságok nagy szigorral kívánnak fellépni az illegálisan működő kriptodeviza-tőzsdék ellen. Gyors bezárásukat ígérik. Az a hír is felreppent, hogy az egyik legnagyobb bitcoin-tőzsde, a Binance shanghaji irodáját megszállta a kínai rendőrség, de ezt később cáfolták.

Megint mások a kriptodeviza-bányászok viselkedésével, vagy a short és long pozíciókkal, az azok közötti elszámolással, pénzáramlásokkal magyarázzák az esést. (“Bitmex funding”, pozicionáltság.)

De miért volt fent?

Van, aki nem ott kezdi a kérdésfeltevést, hogy miért is esik, hanem hogy miért volt előtte hetekig fent. A megoldást Hszi Csin-ping kínai elnök október 25-i nyilatkozatában látják, amely nagyon pozitív volt a blokklánc, a kriptodevizák irányában, és szép drágulást indított el. Ez azonban elsietett reakció lehetett, azóta a kínai kormányzat kevésbé tűnik támogatónak.

Képzelt sírkő (az ötlet forrása: Cryptoart.com)

Egy másik ok, amit ma emlegettek, hogy továbbra is magas a bitcoin volatilitása (áringadozása): az egyik hónapban felmegy 30-40 százalékot, a másikban meg leesik, de az egy nap alatt bekövetkező 6-12 százalékos elmozdulás sem ritka. Így inkább kivárnak sokan, nem akarják később megbánni a vételt vagy eladást. Várják a következő “hype-ot”, őrületet, mint ami 2017 végén volt. (Második grafikon.)

Nincs itt semmi látnivaló?

De ez cseppet sem újdonság, a volatilitás mindig is magas volt. A rutinos, régi kriptodeviza-befekettők hajlamosak megvonni a vállukat: nincs itt semmi látnivaló, a hasonló kisebb-nagyobb összeomlásoknak és megugrásoknak a bitcoin közel 11 éves történetében se szeri, se száma.

Árfolyam ide vagy oda, ezen kívül rengeteg komoly cég foglalkozik a technológiával. Nemcsak a Facebook a továbbra is bizonytalan jövőjű Librával. Amint megírtuk, a német bankok egyfajta digitális eurót szorgalmaznak, hogy ne maradjanak le a versenyben. Kriptodevizán dolgozik a Walmart, vagy a Telegram üzenetküldő alkalmazás. Tunézia E-Dinar néven tervez blokklánc-alapú fizetőeszközt. Szaúd-Arábiában és az Emirátusokban is vannak kezdeményezések.

Betör a Google a Facebook Libra helyére?

Sőt, a Google is megszellőztette, hogy valamiféle fizetési megoldást tervez a Citibankkal szövetkezve, amit a Forbes máris “bitcoin-gyilkosnak” nevezett el. Nem világos, hogy kriptiodevizáról lesz-e szó, vagy más digitális fizetőeszközről, de kriptók egyes jó tulajdonságaival felvértezve.

Ilyen eséseknél persze mindig felerősödnek a hangok, amelyek szerint a kriptodevizáknak lőttek, az árfolyamuk nulla lesz. Nem használhatók semmire, sőt pilótajáték vagy csalás az egész, semmi más. A 99Bitcoins oldal gyászjelentési rovata szerint már 377 alkalommal temette el a sajtó a bitcoint (de valószínűleg sok esetről nem is értesültek).

Bitcoin 1000, arany 5000 dollár?

Peter Schiff, ismert tőzsdei befektető szerint a bitcoin ára 1000 dollárra fog esni technikai alapon (fej és vállak-alakzat kiteljesedése várható). Ehhez mellékelt egy grafikont is, ami nagy derültségről gondoskodott a Twitteren. A képernyőt ugyanis ehhez mobiltelefonjával fényképezte le, ami bizonyos számítógépes ismeretek hiányára utal. A szakember egyébként már többször nyilatkozott pesszimistán a bitcoinról, az aranyat viszont 5000 dollárra várta.

(Korábbi cikkünk a témában.)

(Fotó: Twitter.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
hírlevél