BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. november 22. 16:25

Egy nap alatt tíz százalékot esett a bitcoin ára, ami november elejétől már összesen 23 százalék. A magyarázatot lehet, hogy megint Kínában kell keresni, vagy a bányászoknál. de az is lehet, hogy csak sok befektető elfáradt, és biztonságra törekszik. Egy éve azonban sokkal csúnyább zuhanás volt.

Kriptodeviza-emlékérmék (Fotó: Eidenpenz József)

Több napos lefelé csorgás után begyorsult a bitcon áresése, és ma érintette a 7000 dollárt is. Ez 24 óra alatt újabb tíz százalékot jelent. Nem mintha ez – és a hasonló mértékű ugrás – a digitális eszköz életében szokatlan lenne.

Egy éve egyébként 4000 dollár körül volt az ár, tavaly decemberben 3100 körül volt az akkori csúnya esés alja. (Első ábra.) Ennek fényében még a 7000 dollár is nagyon jó, már akinek jó. A két évvel ezelőtti árfolyam ugyan magasabb volt, 8254 dollár, három éve azonban csak 751 dollár, a jelenleginek 10,7 százaléka. (Az előtt pedig még alacsonyabb.)

A mostani esésnek számos oka lehet, és egy ideje mintha érezni is lehetett volna a levegőben, hogy egyre közelít. Sok negatív hír, vélemény érkezett, és a pozitívakra sem reagált túl jól a piac. Például nemrég arról írtak, hogy mennyire nehezen szánják rá magukat a tulajdonosok arra, hogy elköltsék bitcoinjaikat, az USA-ban és más országokban is. Attól félnek ugyanis, hogy az adóhatóság nemsokára lenyomozza, és megbünteti őket.

Megint a kínaiak?

Az esés fontos magyarázata lehet, hogy Kínában a hatóságok nagy szigorral kívánnak fellépni az illegálisan működő kriptodeviza-tőzsdék ellen. Gyors bezárásukat ígérik. Az a hír is felreppent, hogy az egyik legnagyobb bitcoin-tőzsde, a Binance shanghaji irodáját megszállta a kínai rendőrség, de ezt később cáfolták.

Megint mások a kriptodeviza-bányászok viselkedésével, vagy a short és long pozíciókkal, az azok közötti elszámolással, pénzáramlásokkal magyarázzák az esést. (“Bitmex funding”, pozicionáltság.)

De miért volt fent?

Van, aki nem ott kezdi a kérdésfeltevést, hogy miért is esik, hanem hogy miért volt előtte hetekig fent. A megoldást Hszi Csin-ping kínai elnök október 25-i nyilatkozatában látják, amely nagyon pozitív volt a blokklánc, a kriptodevizák irányában, és szép drágulást indított el. Ez azonban elsietett reakció lehetett, azóta a kínai kormányzat kevésbé tűnik támogatónak.

Képzelt sírkő (az ötlet forrása: Cryptoart.com)

Egy másik ok, amit ma emlegettek, hogy továbbra is magas a bitcoin volatilitása (áringadozása): az egyik hónapban felmegy 30-40 százalékot, a másikban meg leesik, de az egy nap alatt bekövetkező 6-12 százalékos elmozdulás sem ritka. Így inkább kivárnak sokan, nem akarják később megbánni a vételt vagy eladást. Várják a következő “hype-ot”, őrületet, mint ami 2017 végén volt. (Második grafikon.)

Nincs itt semmi látnivaló?

De ez cseppet sem újdonság, a volatilitás mindig is magas volt. A rutinos, régi kriptodeviza-befekettők hajlamosak megvonni a vállukat: nincs itt semmi látnivaló, a hasonló kisebb-nagyobb összeomlásoknak és megugrásoknak a bitcoin közel 11 éves történetében se szeri, se száma.

Árfolyam ide vagy oda, ezen kívül rengeteg komoly cég foglalkozik a technológiával. Nemcsak a Facebook a továbbra is bizonytalan jövőjű Librával. Amint megírtuk, a német bankok egyfajta digitális eurót szorgalmaznak, hogy ne maradjanak le a versenyben. Kriptodevizán dolgozik a Walmart, vagy a Telegram üzenetküldő alkalmazás. Tunézia E-Dinar néven tervez blokklánc-alapú fizetőeszközt. Szaúd-Arábiában és az Emirátusokban is vannak kezdeményezések.

Betör a Google a Facebook Libra helyére?

Sőt, a Google is megszellőztette, hogy valamiféle fizetési megoldást tervez a Citibankkal szövetkezve, amit a Forbes máris “bitcoin-gyilkosnak” nevezett el. Nem világos, hogy kriptiodevizáról lesz-e szó, vagy más digitális fizetőeszközről, de kriptók egyes jó tulajdonságaival felvértezve.

Ilyen eséseknél persze mindig felerősödnek a hangok, amelyek szerint a kriptodevizáknak lőttek, az árfolyamuk nulla lesz. Nem használhatók semmire, sőt pilótajáték vagy csalás az egész, semmi más. A 99Bitcoins oldal gyászjelentési rovata szerint már 377 alkalommal temette el a sajtó a bitcoint (de valószínűleg sok esetről nem is értesültek).

Bitcoin 1000, arany 5000 dollár?

Peter Schiff, ismert tőzsdei befektető szerint a bitcoin ára 1000 dollárra fog esni technikai alapon (fej és vállak-alakzat kiteljesedése várható). Ehhez mellékelt egy grafikont is, ami nagy derültségről gondoskodott a Twitteren. A képernyőt ugyanis ehhez mobiltelefonjával fényképezte le, ami bizonyos számítógépes ismeretek hiányára utal. A szakember egyébként már többször nyilatkozott pesszimistán a bitcoinról, az aranyat viszont 5000 dollárra várta.

(Korábbi cikkünk a témában.)

(Fotó: Twitter.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
hírlevél