<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
Az idén is a világ egyik legjobb tőzsdéje volt a hazai, és ez a felülteljesítés még egy darabig fennmaradhat – mondják az Equilor szakértői. A forintárfolyam enyhe gyengülését várják, a piac és az MNB küzdelméből az utóbbi kerülhet ki győztesen. A Brexit nem valószínű, amin talán keresni is lehet.
(Fotó: Eidenpenz József)

A világ ötödik legjobban teljesítő tőzsdéje volt a hazai az idén – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóreggelijén. Miért pont mostanában érkeztek meg a külföldi befektetők a hazai piacra? Ezt Kiss Mónika vezető elemző szerint részben a makrogazdasági mutatóink indokolják. Másrészt a márciusban újrakezdett kamatcsökkentési ciklus, a cégek emelkedő osztalékpályája is támogatja a folyamatot.

Vannak olajalapú és nem olajalapú feltörekvő országok, a nemzetközi tőke pedig tavaly év közepétől az utóbbiakba áramlott, ez Magyarországra is kedvező hatással van. Az őszi lengyelországi választások is megváltoztatták a befektetői hangulatot a javunkra. Miért nem cseh részvényt vásárolnak inkább? – mert az nincsen – hangzott el. Prágában kevés a részvény, azoknak is alacsony a likviditása és közkézhányada.

Drága-e már a magyar részvény?

Naponta háromszor-négyszer is megkérdeznek bennünket, hogy drágák-e már a hazai részvények, érdemes-e még vásárolni – mondta Kiss Mónika. A feltörekvő piacok, az EKB lazításai miatt még folytatódhat a rali, ami szerintük az OTP-nek és a Mol-nak jelenthet áremelkedést.

A Richter, amelyet felhalmozásra ajánlanak, fundamentális értéke az Equilor szerint 6100 forint, és 2016-nak, 2017 első felének legjobb sztorija lehet térségünkben a részvény. A Richter-termékek felfutásán kívül akvizíciókra is számítanak, amelyek összességében Közép-Európa legjobb gyógyszercégévé tehetik.

Nem ér többet a Telekom?

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője

A Magyar Telekom ajánlása semleges, a papír értékét 470 forintra teszik, nagyjából tehát a mostani tőzsdei árfolyamra, bár az osztalékvárakozások miatt még emelkedhet a papír. Nem tudni ugyanis, hogy a későbbi osztalékok valóban a tervek szerint alakulnak-e majd.

A Molnál (vételi ajánlás, 17 050 forintos fundamentális ár) a 35 dollár feletti olajárak támogatják az árfolyamot, eközben erős a finomítói környezet és vonzó az osztalékpolitika. Korábban a magyar részvények osztalékai elhanyagolhatóak voltak, a jelenlegi kamatkörnyezetben viszont erősen felértékelődtek.

Nőhet az OTP-osztalék

Az OTP-nél is vétel az ajánlás, 7200 forintos fundamentális értékkel. Oroszország, Ukrajna ugyanis az idén már legalább plusz nullát hozhatnak az eredményben. A kamatkörnyezet kettős hatású, a banktól növekvő osztalékot várnak, 2016 után 230, 2017 után 300 forintot. Szépen nő a bank jelzáloghitel-állománya is.

A magyar részvényeket alapvetően „by on dip” stratégiára ajánlják, azaz az árfolyam-visszaeséseket szerintük vételre érdemes kihasználni.

Kérdések a növekedés körül

Szántó András

A márciusi magyarországi kamatcsökkentés meglepte a piaci szereplőket, de végső soron érthető, a jegybanki célok alapján nyilvánvaló lépéseket tett az MNB – mondta el Szántó András lakossági üzletág igazgató. A folyamatosan erősödni próbáló forintárfolyam is támogatja a kamatcsökkentést. Az infláció miatt azért kell aggódni, mert 2-3 százalékot tartanak egészséges mértéknek, aminek stabilan alatta maradunk.

Az infláció importált összetevői Magyarországon alacsonyak, a belföldi kereslet növekedése viszont pozitívan hat rá, azaz növeli a pénzromlást. A vállalati szektor keresletében azonban még nem látszik a növekedés. Az EU-transzferek ideiglenesen visszaesnek, a lakosságnál viszont magas az elhalasztott vásárlások állománya.

Jönnek a választások?

Szóba került, hogy az államadósság csökkenése – a „következő választásoktól nyilvánvalóan teljesen függetlenül”, mondja Szántó – leállhat egy drasztikus adócsökkentés (szja) miatt. Folyamatos harc folyik a piac és az MNB között a forintárfolyam körül, ma délután is kamatdöntő ülés lesz. Az elemzői várakozások további csökkentést prognosztizálnak, az Equilor is 0,15 százalékpontos mérséklődést vár.

Egy jelentősebb forinterősödés vagy gazdasági növekedés esetén azonban a kamatszint a jelenleginél sokkal alacsonyabbra is kerülhet, Szántó szerint egy százalék alatti kamatszintet mindenképpen fogunk látni. Május 20-án a Fitch felminősítése várható, az még nem látszik, hogy az MNB körüli botrányok ezt befolyásolják-e.

Csak a hullámzás biztos

A brókercég idén év végére 318, 2017 végére 325 forintos euróárfolyamot, illetve 281 és 325 forintos dollárárfolyamot vár. A dollár jövőre ismét drasztikusan erősödhet, 2017 végére paritást (1:1-et) várnak az euró/dollár árfolyamban.

Marad-e a hullámvasút a tőzsdéken? - tette fel a kérdést Kiss Mónika vezető elemző. Szerinte a jegybankok politikája és az olajárfolyam fogja ide-oda vezetni a hajót a hullámokon. Az üzleti ciklusnak lassan a tetejére érünk Nyugat-Európában és az USA-ban is. Az olajárfolyamban egy szuperciklus aljára érünk lassan, emiatt és a jegybankok közbelépése miatt is nehéz tisztán látni.

Autóipar és technológia

Kiss Mónika szerint nem látunk majd újabb mélypontokat az olaj árfolyamában, 35-50 dollár között mozoghat majd az árfolyam. A rengeteg pénz, amit az EKB a bankrendszerbe tolt, alig hozott érdemi eredményt, ami Kiss szerint a fogyasztói és üzleti bizalom hiányára vezethető vissza.

A vállalati részvényvásárlások is torzítják az európai tőzsdeképet. Az Osram például úgy tudott 20 százalékkal emelkedni, hogy a Philips elvette tőle szinte a teljes piacot. A Volkswagen és a Peugeot esetében nem ismétlődhetnek meg a tavalyi rossz számok, de kiemelt részvénye az Equitasnak a Daimler. Az autóipar mellett a technológiai részvényeket is kiemelt célpontnak tartják, a luxuscikk-gyártókat viszont kerülendőnek. A Nivea-krémekről ismert Beiersdorf-ot viszont kedvezőnek látják, valamint az Adidast is.

Vége lehet az USA-ralinak

Az USA-ban a gazdaság ugyan stabilabb, a rali azonban a végéhez közeledik – mondta Kiss Mónika. Az árfolyamokat erősen torzítja a részvény-visszavásárlás, például az Apple-nél és a Microsoftnál. Akinek nem sikerült meghaladni a várakozásokat, azt kifejezetten büntetik az amerikai részvénypiacon. Az USA-ban a defenzív szektorokat ajánlják csak vételre, mint az élelmiszer, közszolgáltatók, telekommunikáció (például T-Mobile US).

Mi lesz, ha jön a Brexit?

Mivel járna, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból? - tették fel a kérdést az Equilor szakemberei. Nagy Bertalan private banking üzletág-igazgató szerint június 23-án lesz a népszavazás, de a téma már 1975 óta folyamatosan fel-felmerül. A 2008-as válság óta megerősödtek a szkeptikusok, mert az ország nagy befizetője az EU-nak.

Lengyelország és a balti országok, Magyarország csatlakozása óta különösen megnőtt a bevándorlók száma, a brit lakosság nyolcada nem a szigetországban született, de a spanyol és német bevándorlók száma is igen jelentős.

Szétvernék Európa pénzügyi központját

Nagy Bertalan, az Equilor Private Banking-igazgatója.

A britek az EU-költségvetés 10 százalékát állták tavaly nettó 9 milliárd font értékben. Ha kilépnének, jelentős importvámot kéne kifizetniük az exportjukra, például agrártermékekre. A font 15 százalékkal is gyengülhetne a dollárral szemben. A kilépés visszafogná a gazdasági növekedést és az inflációt is. A font leértékelése ugyanakkor kedvezően hatna az exportőrökre.

A legnagyobb veszélynek a pénzügyi szektor lenne kitéve, hiszen London Európa pénzügyi központja. Az iparág 1,1 millió dolgozót foglalkoztat és az adók 11 százalékát fizeti be, az EU vagyonkezelési tevékenységének 70 százaléka Londonban van, a forex-üzletek 78 százaléka ott bonyolódik. Ha csak tíz százalékos leépítéssel járna a Brexit, az már hárommilliárd fontnyi adóbevétel-kiesést okozna.

Fontot vegyenek

A brit munkanélküliség 5,1 százalékon, a 2006-os szinten van, ez mindenképpen romlana a Brexit miat. Magyarországra nézve nem lenne igazán jelentős a hatás, a GDP 0,3 százalékát sem érné el. A fizetési mérleg 0,5 százalékkal romlana.

Az Equilor kereskedési lehetőségként tekint a Brexitre, a bizonytalanság erősödik, de szerintük nem fognak kilépni. A legutóbbi hasonló szavazáson kétharmad szavazott a maradás mellett. Az is érdekes kérdés, hogy Skócia tag maradna-e, elszakadna-e Nagy-Britanniától.

Mivel nem fognak kilépni, az Equilor szerint a font erősödni fog a szavazás utáni hónapokban. Kapható például egy 2017-es lejáratú fontban kibocsátott magyar államkötvény 0,9 százalékos hozammal.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8520 8390 8640 +1,16% 8506 8516 1 480 686 302 Ft 2022-07-01 13:07:46
MOL 2938 2900 2964 +0,69% 2934 2938 519 623 836 Ft 2022-07-01 13:05:39
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 322 324 89 441 636 Ft 2022-07-01 13:02:34
RICHTER 6940 6815 6950 +1,61% 6935 6940 291 059 585 Ft 2022-07-01 13:07:10
OPUS 168 166 168 +1,33% 168 168 6 521 465 Ft 2022-07-01 13:07:38
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG