7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.

Az európai tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, a német index 0,6, a francia 1,0, a brit 0,4 százalékkal süllyed. Pedig hétfőn este az amerikai tőzsdeindexek kisebb-nagyobb plusszal tudtak zárni, leginkább a technológiai részvények Nasdaq indexe ment fel, 0,7 százalékkal. (A legtöbb tőzsde nyitva volt pünkösdhétfőn.) Az amerikai határidős indexek kedden szintén mínuszban vannak, de csak minimális mértékben.

A német termelői árak a vártnál nagyobb mértékben csökkentek áprilisban, éves szinten 3,3 százalékkal, elsősorban az alacsonyabb energiaárak miatt, az elemzők 3,1 százalékra számítottak. Szerdán este esedékes az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyve, ami a legutóbbi kamatdöntés részleteit, a jegybank gazdasági becsléseit tartalmazza. Aznap teszik közzé az EU áprilisi újautó-eladásait is, emellett PMI-adatok érkeznek Európából és Amerikából – foglalta össze a K&H Értékpapír.

Február eleji szinten az euró. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Február eleji szinten az euró. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Erősödget a forint, megindult a Mol

A BUX index, dacolva a körülményekkel, 0,4 százalékos pluszban van. Elsősorban a Mol 1,4 százalékos drágulása hajtja. Az OTP és a Magyar Telekom 0,3-0,3 százalékkal megy fel, a Richter eközben 0,8 százalékkal esik. Vesztes a Duna House részvénye is, négy százalékos süllyedéssel, amely egyébként szerdától forog osztalékszelvény nélkül.

Az euró/forint 385,90, ami megegyezik a hétfő esti értékkel, de alacsonyabb, mint ami a múlt héten jellemző volt. A kőolaj ára az iráni elnök hétvégi halála nyomán hétfőn csak átmenetileg emelkedett, azután lefelé indult, ma is 0,9 százalékkal esik a Brent. Az európai földgáz ára alig változik.

Árfolyamok és grafikonok

Jön az MNB kamatdöntése

Kedd kora délután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) dönt a kamatokról, ami a forint árfolyamát, áttételesen esetleg a részvényekét is befolyásolhatja. Az elemzők többsége 50 bázispontos kamatvágást vár, így 7,25 százalékra csökkenhet az irányadó kamat. De a mellékelt kommentárok is sokat számíthatnak.

A jelenlegi kamatvágási ciklus a következő, júniusi ülésen érhet véget, ezzel kapcsolatban Virág Barnabás alelnök elég egyértelmű üzeneteket küldött az elmúlt hetekben írja az Equilor Befektetési Zrt.

A jegybank a hazai inflációs folyamatok mellett a forint árfolyamára, illetve a Fed várható kamatpályájára figyelhet a közeljövőben.

Hetvenezren nem akartak szocho-t fizetni

Beérett a szociális hozzájárulási adó (szocho) bevezetésének a hatása, csak az első negyedévben több mint harmincezerrel nőtt a tartós befektetési számlák (tbsz) száma. Közben látványosan növekszik a háztartásoknál lévő értékpapírok állománya is, és most már egyértelműen a befektetési jegyek hajtják leginkább a bővülést – írja a Holdblog.

Úgy tűnik, a háztartások nem szívesen osztoznak az állammal az értékpapír-befektetéseiken elért hozamaikon.

Március végén már 332,3 ezer ilyen számlát vezettek Magyarországon. Éves összevetésben nagyjából 70 ezerrel, 26,8 százalékkal több tbsz szerepelt a nyilvántartásban.

Meddig ralizhatnak még a kínai részvények?

A kínai részvénypiacok az elmúlt két hónap során látványos fellendülést produkáltak, és a Goldman Sachs elemzői további emelkedést jósolnak, ha néhány kulcsfontosságú feltétel teljesül. A kínai CSI 300 index és a szélesebb Shanghai Composite 16-18 százalék emelkedést mutatott a január végén elért többéves mélypontokhoz képest. Az emelkedés hátterében a pekingi ösztönző intézkedésekkel kapcsolatos optimizmus és a világ második legnagyobb gazdaságában tapasztalható javulás állt.

A Goldman Sachs elemzői a CSI 300 indexre vonatkozó 12 hónapos célértéküket 3900 pontról 4100-ra emelték, ami 11 százalékkal magasabb a mostaninál. A kínai vállalatoknak azonban erősebb nyereséget kell felmutatniuk ahhoz, hogy ez a forgatókönyv megvalósulhasson. Ez attól is függ, hogy mennyire lesz pozitív hatásuk a nemrég bejelentett ösztönző intézkedéseknek, és az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek mennyire fognak fennmaradni a következő hónapokban.

Új csúcson az arany

A vártnak megfelelő amerikai fogyasztóiár-index után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az adat “elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről” – írta az Erste Befektetési Zrt. Az árfolyam kedd reggelre korrigált a 2450 dolláros új csúcsról, 2420 környékére.

A hírek szerint a kínai aranyvásárlások a magas árak miatt visszaestek áprilisban, nettó 136 tonnára, ami 30 százalékkal marad el a márciusitól. Az aranyat továbbra is a jegybanki vételek, főleg Kína vásárlásai hajtják. A jelenlegi jegybanki tartalék 4,5 százaléka arany az ázsiai országban, s vannak olyan hírek, hogy ezt évek alatt legalább 20 százalékra akarják feltornázni, ezzel is elősegítve a kínai jüan nagyobb szerepét a világban.

Miközben egy, az USA-val kitörő konfliktus esetén így nem dollárban lenne a kínai tartalék nagy része.

A geopolitika hajtja az ezüstöt is?

Az ezüst is hasonló utat járt be, az előző hét során több mint tíz százalékot emelkedett a nemesfém árfolyama, áttörve a 30 dolláros szintet, amire 11 éve nem volt példa – írta a K&H Értékpapír. Segíti a nemesfémek emelkedését, hogy a geopolitikai feszültségek egyelőre nem enyhülnek, Ebrahim Raisi iráni elnök halála is inkább további bizonytalanságot szült. Mindeközben a jegybankok továbbra is folytatják aranyvásárlásaikat – említi meg ez a brókercég is.

A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Árrobbanás a kriptovaluta-piacon

A bitcoin 24 óra alatt hat, az ether pedig majdnem 18 százalékkal ugrott meg 71 ezer, illetve 3650 dollár környékére. Mégpedig annak a hírnek a hatására, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC a napokban engedélyezheti az Ethereum ETF-eket (azaz tőzsdén kereskedett alapokat). Bár az engedély ettől még nem biztos, nagyban nőtt a valószínűsége azáltal, hogy a SEC körlevelet intézett ez ügyben az amerikai tőzsdékhez.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bár a Bitcoin ETF-ek januári engedélyezése után – amely szép árfolyamemelkedést okozott a szektorban – logikus lett volna az Ethereumra szóló konstrukciók zöld jelzése után is, az utóbbi időben a piac szkeptikus volt ezzel kapcsolatban. A legtöbben jó esetben őszre várták. A májusi engedélyezés esélye a Polymarket rendszerében zajló fogadások szerint most hirtelen tíz százalék közeléből 61 százalékra ugrott.

Bitcoint vagy bitcoin-bányászokat?

Míg a bitcoin egy év alatt 147 százalékkal emelkedett, addig a bitcoinbányász cégek közül a Core Scientific 971, a Cleanspark 283 százalékkal ugrott meg (május közepéig). További nyolc hasonló bányászcég tőzsdei árfolyamának növekedése azonban elmaradt a bitcoinétól – derül ki a CryptoRank ábrájából.

Bitcoinbányász-társaságok a tőzsdén. Forrás: CryptoRank
Bitcoinbányász-társaságok a tőzsdén. Forrás: CryptoRank

A bitcoin-feleződés áprilisban a bányászok ‘“jutalmának” csökkenéséhez vezetett. Ez elvileg negatívan hathat a kevésbé versenyképes cégek eredményére. Kérdés, most is árfolyamemelkedés követi-e majd a feleződést, mint a korábbi esetekben, és mekkora.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG