6p

A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.

Az európai tőzsdeindexek hétfőn nagyon változatos mértékű pluszban vannak, Frankfurtban és Párizsban csak 0,3-0,4 százalék körüli, Londonban, Hollandiában és Belgiumban viszont 1,0-1,3 százalékos az emelkedés. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli pluszban állnak.

Pénteken az S&P 500 index 5000 pont alatt zárt, hetek óta először, de ennek alapján lehet, hogy nem sokáig marad ott. A fókuszban az amerikai cégek gyorsjelentései állnak, ezen a héten főleg a nagy technológiai vállalatoké. Az úgynevezett csodálatos hetes (Magnificent Seven) csoportból négyen teszik közzé a főbb számaikat, a Tesla kedden piaczárás után, a Facebook-szülő Meta szerdán, a Microsoft, valamint a Google anyavállalata, az Alphabet pedig csütörtökön.

Az euró/forint és az euró/zloty árfolyam az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és az euró/zloty árfolyam az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,7 százalékkal emelkedik, miközben az OTP fél százalékkal megy fel, és ismét 17 ezer forint felett áll. A Richter 0,6, a Mol 0,8, a Telekom 0,3, a Duna House 2,1 százalékkal drágult. Az euró 394,60 forint, húsz fillérrel van a péntek esti szint felett, de reggel volt 393,50 is.

Csúcson a réz, olcsóbb az olaj, a gáz, az arany

Tovább csorog lefelé az olaj a közel-keleti eszkaláció elmaradása miatt, a Brent 0,7 százalékkal, 86,70 dollárra süllyedt. A hollandiai földgáz is közel két százalékkal esik. Valószínűleg szintén köze van a politikai feszültségek csökkenéséhez annak, hogy az arany jelentősebben, másfél százalékkal zuhan, 2375 dollár környékére.

A réz viszont tovább drágul, Londonban 9996 font is volt egy egysége, ami új éves csúcs. Már csak 7-8 százalékra van az eddigi történelmi rekordjától.

Árfolyamok és grafikonok

Két esemény vár a forintra a héten

"A héten két lényegesebb esemény várható itthon, amik a forintra hatással lehetnek" – írta az Erste Befektetési Zrt

"Egyrészt a magyar jegybank keddi kamatdöntő ülése, ahol várakozásunk szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az 50 bázispontos lazítás.

Másrészt pedig az S&P ország-felülvizsgálatának a pénteki zárás utáni közzététele, ahol azonban nem várható változás sem a besorolás, sem a kilátások terén."

Pocsék hetet zárt Amerika, a BUX is szenvedett

Kifejezetten gyenge hetet zártak a múlt héten az amerikai piacok, az S&P 500 index zsinórban hat napot zárt eséssel, így egy hét leforgása alatt három százalékot esett – írta a K&H Értékpapír.

Ez a leggyengébb hétnek számít az elmúlt egy évben, ennél nagyobb egyheti csökkenést utoljára csak a tavaly márciusi turbulens időszakban láthattunk.

Pénteken a pénzügyi, közmű- és energiaszektor egy százalék feletti pluszban zárt, a kommunikációs szektor viszont másfél, a technológiai részvények pedig majdnem három százalékos mínuszt mutattak.

Nem találták az erőt a magyar részvények sem a gyengébb nemzetközi piaci hangulat közepette, az esést a Richter papírja vezette, amely 8900 forint alatt zárt, de az OTP és a Mol is gyengélkedett. A Magyar Telekom több mint egy százalékos emelkedéssel fejezte be a hetet.

Elfogadtak két szép osztalékot

Folynak a hazai tőzsdei társaságok közgyűlései. Az Erste Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

  • Magyar Telekom 44,7 forint osztalékot fizet részvényenként. A kifizetés május 8-án kezdődik. Osztalékszelvénnyel április 24-én forog utoljára.
  • Az Alteo közgyűlése pénteken megszavazta a részvényenként 200+200 forint osztalék kifizetését. A tényleges osztalék valószínűleg egy picit több lesz, mivel a saját részvényekre eső részt is felosztják a részvényesek között. A hír a vártnak megfelelő.

Mindenütt esnek a Teslák árai

Kétezer dollárral csökkenti a Tesla az Y, X és S modellek amerikai árait, napokkal azután, hogy a világ legértékesebb autógyártójának első negyedévi kiszállításai elmaradtak a piaci várakozásoktól – írta az Equilor Befektetési Zrt. Így

  • a Model Y alapváltozatának árát 42 990 dollárra csökkentették, míg a nagy hatótávú és a teljesítményváltozatokéit 47 990, illetve 51 490 dollárra,
  • a Model S alapváltozata mostantól 72 990 dollárba, a kockás változata pedig 87 990 dollárba kerül,
  • a Model X alapváltozata 77 990 dollár, a kockás pedig 92 900 dollár.

A Tesla Kínában és Németországban is csökkentette az árait. Közben közel négyezer Cybertruckot hív vissza hibás pedálokra hivatkozva.

Bitcoin-feleződés után szabadon

Szombatra virradóra megtörtént a várva várt bitcoin-feleződés, ami után a keletkező bitcoinok száma felére csökkent. Ez a várakozások szerint hosszú távon jót tehet az árfolyamnak, rövidebb távon azonban nem sok minden történt, az átmeneti ingadozás sem volt jelentős. Az árfolyam azóta lassan emelkedik, 62-63 ezer dollárról 66 ezerre ment fel két nap alatt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Negatív hatás volt, hogy mivel rengetegen szerették volna a – rajongók által történelmi jelentőségűnek tartott – feleződéskori első blokklánc-blokkban elhelyezni tranzakciójukat, a tranzakciós díjak többszörösükre ugrottak. Azóta azonban lassan normalizálódni látszanak.

Az MNB felméri a hazai kriptopiaci szereplőket

A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel – írja a szervezet közleménye. Bővebben:

Magyarországon alig lesz növekedés?

Az elmúlt tíz évben a gazdasági növekedés egyik alapja az volt Magyarországon, hogy rengeteg embert bevontak a munkaerőpiacra, ami komoly siker. De a termelékenység évente csupán átlagosan egy százalékkal nőtt – mondta Zsiday Viktor alapkezelő a Holdblog szerint. De ma már nincs szabad munkaerő-tartalékunk.

Hacsak nincs valamilyen strukturális átalakulás, akkor egy százaléknál nagyobb gazdasági növekedést nem igazán lehet belelátni a magyar gazdaságba.

A termelékenység növelésének számos összetevője van, mint a magas szintű oktatás, egészségügy, jogállam, kiszámíthatóság és a vállalkozásokat körülvevő állami környezet. De ezekhez olyan strukturális reformokra van szükség, amiknek legjobb esetben tíz év múlva van eredménye – mondta a közgazdász.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG