BUX
35 843.45
-0.25%
-89.00
OTP
10 870.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 670.00
-0.37%
-25.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
2017. január 12. 06:05

Nehéz helyzetben vannak azok, akik szeretnének megtakarítani, mert a kamatozó befektetések alig hoznak valamit. Erre különböző megoldások vannak, van, aki még többet takarít meg, van, aki lemond az egészről, van, aki kockázatosabb befektetési formák után néz.

A cikk megjelenését az MKB Bank támogatta. (x)

Világszerte probléma, hogy a kamatozó és kötvényjellegű befektetések többsége alig hoz már valamit. Erre a kisbefektetők különbözőképpen reagálnak. Vannak, akik ilyenkor növelik megtakarításaikat, többet tesznek félre, hogy minimális kamat mellett is elérjék azt a célt, amire félreraknak, legyen az lakás, kocsi, nyugdíj vagy taníttatás.

Mások hajlamosak ilyenkor lemondani a megtakarításról, és azt mondani, én nem tudok ehhez eleget félretenni. Inkább hitelt vesznek fel, vagy lemondanak a kitűzött céljukról. Megint mások esetleg túl nagy kockázatot vállalnak, és valamilyen nagyon kalandos, kockázatos, átláthatatlan vagy egyenesen illegális befektetésbe vágnak. Ilyenkor virágoznak a pilótajátékok és egyéb csalárd, a befektetők pénzét teljesen eltüntető átverések is.

Vannak, akik túl sokat várnak

Hasonlóan ahhoz, hogy a lakosság rendszeresen magasabb inflációt érzékel vagy vár a valóságosnál, azaz az inflációs várakozások meghaladják a tényleges pénzromlást, rendszeresen túlbecsülik a reálisan elérhető kamatot vagy hozamot is. Még most is, a 0,9 százalékos alapkamat és az ezt sokszor el sem érő banki kamatok időszakában akadnak olyanok, akik öt, tíz százalékos, esetleg még magasabb hozamot szeretnének kapni a pénzükre, ez lenne az elvárásuk.

Ennek egyik oka, hogy korábban több mint két évtizeden keresztül ahhoz voltunk hozzászokva, hogy az infláció 4-8 százalék vagy még több, a kamatok pedig ezt általában 2-4 százalékponttal még meg is haladták. Az MNB egyik, a 2014-ig terjedő éveket vizsgáló tanulmánya szerint még 2014-ben is, amikor nulla közelében volt az infláció, 8-10 százalék körüli mértéket becsültek a polgárok.

(Forrás: Magyar Nemzeti Bank)

A BUX jó befektetés volt

Egy másik megoldás, ha viszonylag szolid, kockázatos, de ígéretes, sokszor bizonyított befektetéseket választunk, aminek tipikus példája a részvénypiac. Például a Budapesti Értéktőzsde honlapján most azt látjuk, hogy a BUX index teljesítménye a december elejéig eltelt öt évben évi 11,1, tíz év alatt évi 2,48, az indulástól, 1991-től kezdve pedig évi 14,0 százalék volt.

A tíz éves hozam azért gyengébb, mert 2006 végén már rekordközelben volt a BUX index, egy hullámhegy csúcsa felé tartott, de 2008 végéhez vagy 2009 elejéhez képest megint nagyon szép hozamot lehetne kimutatni. Akkoriban volt ugyanis a pénzügyi válság miatt az árfolyamok mélypontja. Hasonlóan szép teljesítményt nyújtott azonban hosszú távon például a német DAX vagy az amerikai S&P 500 index is, főleg ha forint gyengülését is beleszámoljuk.

Válságban venni, olcsón

Az eddigi pénzügyi válságok, nagy zuhanások során eddig utólag mindig kiderült, hogy érdemes volt az olcsóvá vált magyar részvényekből bevásárolni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül meg kell várni a következő válságot, bár nem árt, ha tartalékolunk tőkét arra az esetre is.

A nem kockázatmentes, de magasabb hozamot ígérő befektetések közé tartoznak még az ingatlanok, amelyeket az átlagembernek inkább ingatlanalapokon keresztül érdemes vásárolnia. Kamatozó befektetés, de az állampapíroknál és betéteknél többet hoz a vállalati kötvény, és lehet devizákkal, árupiaci termékekkel is profitot elérni.

Nem mindegy, hány éves vagy

Miután az emberek többsége nem tőkepiaci szakember, jobb a befektetések kiválasztását szakemberekre, például alapkezelőkre bízni.

Hogy ki mennyi kockázatot visel el, illetve mennyit érdemes vállalnia, az függ az egyéni rizikóvállalási kedvtől, az életkortól és a befektetési céltól is. Ha valaki még fiatal, és hosszú ideig szeretne félretenni, akkor nagyobb arányban ajánlott növekedésorientált részvényeket, ingatlanalapot tartani. Aki idősebb, például a nyugdíjhoz közel áll, annak inkább államkötvényekből, alacsonyabb kockázatú vállalati kötvényekből, osztalékrészvényekből álló, rendszeres bevételt biztosító portfóliót érdemes ajánlani.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél