6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék hangulata elromlott, de az USA-ban újabb rekordok dőlhetnek és Japán is remekelt. A BUX újra pluszban, az OTP majdnem visszanyerte, amit hétfőn elvesztett, de a többi nagy papír gyengécske. A forint a jó inflációs adat ellenére is tovább gyengül. Hogyan profitáljunk a kínaiakból? Az energiaáraknak köszönhetünk mindent?

Az európai részvényindexek elbizonytalanodtak keddre, a német mutató 0,3, a francia 0,6 százalékkal esik, de Londonban van egy kis emelkedés. Az amerikai határidős indexek viszont ismét szép pluszban állnak, bár hétfőn a zárásra csak szerény emelkedést tudtak megtartani. Az amerikai S&P 500 index már 35-ször döntött új rekordot ebben az évben.

Rekordot ért el reggel a japán Nikkei is, főleg a mesterségesintelligencia-üzletágból profitáló elektronikai részvények miatt. A piacok ma főleg Jerome Powell Fed-elnök beszédeire várnak. Németországban jól teljesített a BMW papírja, de három százalékkal esik a Mercedes, mindkettőt elemzői fel– és leminősítések mozgathatták elsősorban.

Az OTP és az euró/forint öt napja. Az egyik megnyugodott, a másik nem. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az OTP és az euró/forint öt napja. Az egyik megnyugodott, a másik nem. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csak az OTP tért magához

A BUX indexet hétfőn egyértelműen a kormányinfó küldte lejtőre, kedden azonban már 0,6 százalékkal emelkedik. Az OTP majdnem mindent visszanyert az előző napi veszteségéből, 1,9 százalékkal 17 870-re ugrik. A Mol azonban ma is 0,1, a Telekom 0,2, a Richter 0,4 százalékkal esik.

A vártnál kedvezőbb hazai inflációs adat hatástalannak bizonyult, a forint nem nyugodott meg, sőt tovább gyengült. Az euró most 395,60, egy forinttal van a hétfő esti felett, de volt 396,50 is a délelőtt folyamán. Az olaj 0,7, az európai földgáz 1,7 százalékkal olcsóbb, az arany és az ezüst ismét emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Ma is a különadókat nyögi a forint

A hétfői kormányinfón jelentette be a kabinet, hogy “újabb terheket pakol a hazai bankszektorra” a költségvetés rendbetételének érdekében. A “sokadik piacellenes lépés kiverte a biztosítékot a szereplők körében”, és a csendes nemzetközi tőkepiacok ellenére bő fél százalékot gyengült a forint az euróval szemben – írta az Erste Befektetési Zrt.

A többletterhek negatív hatása teljes mértékben elmosta a kedvező június havi államháztartási adatét. A konszenzusnál kedvezőbbnek bizonyuló inflációs adat miatt sokan lehetőséget láthatnak arra, hogy az MNB tovább vágja a kamatokat júliusban, aminek ezzel együtt kevés a realitása – véli a brókercég.

Amennyiben a leértékelődés 400 közelébe veti a magyar devizát, úgy szükséges lehet megszólalnia az ügyben a magyar jegybanknak.

Nagy meglepetés ez a magyar infláció

Az előzetes várakozásunktól elmaradó éves inflációs adat újra nagyobb meglepetést okozott. A mai adat fényében előfordulhat, hogy ezt újra lejjebb kell módosítanunk inflációs előrejelzésünket – írja Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

A vártnál alacsonyabb inflációs pálya – amennyiben azt a jegybank is megerősíti az Inflációs jelentésben – lazább monetáris politikát vetíthet előre. A júliusi kamatdöntő ülésen a 25 bázispontos vágás mellett újra ott lehet az asztalon az 50 bázispont is, ezt követően azonban a Fed első kamatvágásáig (amit jelenleg szeptemberre áraznak a piacok) nem vár további lépést a jegybanktól az elemző.

Az energiaáraknak köszönhetünk mindent?

Megint főleg az energiaárak segítettek az infláció csökkenésében júniusban Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint. A legnagyobb mértékben a járműüzemanyagok és a háztartási energia árcsökkenése húzta le a teljes havi árindexet. Az éves inflációs ráta így csökkent, 3,7 százalékra a májusi 4,0 százalékról, a maginfláció viszont gyorsult, 4,1 százalékra emelkedett éves szinten. A szolgáltatások 1,0 százalékos havi árnövekménye még mindig figyelemre méltó.

Mindent egybevetve továbbra is úgy látjuk, hogy az inflációnak a célsávban maradása egyelőre átmeneti jelenség – tette hozzá.

Az év hátralévő részében zömmel 4-5 százalék közötti, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat várnak.

Mi jön még a héten?

Kedden Jerome Powell szövetségi jegybankelnök jelenik meg az amerikai szenátus előtt, szerdán pedig a képviselőház előtt beszél. Csütörtökön az amerikai fogyasztói árakról szóló jelentés érkezik, amni a becslések szerint 3,1 százalék lesz éves szinten. A pénteken megjelenő PPI (termelőiár-) adatok is érdekesek lehetnek a világ legnagyobb gazdaságában.

Csütörtökön a Pepsico és a Delta, pénteken a JPMorgan Chase, a Wells Fargo és a Citigroup második negyedéves eredményei látnak napvilágot (plusz néhány kisebb cégé is). Az OPEC havi jelentése szerdán érkezik, és az olajtermelésre, a keresleti előrejelzésekre és a gazdasági kilátásokra vonatkozó adatokat tartalmaz majd.

Hogyan profitáljunk a kínaiakból?

A kínai lakosság megtakarítási hajlandósága továbbra is magas, ám egyre szűkülnek azok a lehetőségek, ahova értelmesen befektethet – írja Zsiday Viktor alapkezelő a Holdblogon.

A banki kamat alig 1-2 százalék, az állampapír kamata hasonló, a tőzsde továbbra is kuka, és egyre jobban kezdenek kiábrándulni az ingatlanból.

Nem nagyon van választásuk, maradnak a nemesfémek. A kínai jegybank aranyvásárlásainál a lakosságé még jelentősebb lehet. Ráadásul Kína szerepét idővel részben India veszi át, az indiaiak pedig hagyományosan nagy aranyvásárlók.

Nem lehetetlen, hogy az arany a következő években nagyon komolyan felértékelődik.

Tart a bitcoinbányászok kapitulációja

A bitcoin áresését sok mindennel magyarázták az utóbbi időben, főleg egyes nagy piaci szereplők várható eladásaival (a Mt. Gox, a német állam, esetleg az USA). Egy további komoly fundamentális ok a “bitcoinbányászok kapitulációja” néven ismert jelenség. Ez akkor következik be, amikor a bányászok már nem tudnak nyereségesen működni (az új bitcoinok előállítását profitábilisan végezni), így vagy megszüntetik tevékenységüket, vagy eladják a tartalék bitcoinjaikat.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Most éppen ilyen helyzet van, nem függetlenül az áprilisi bitcoin-feleződéstől. A bitcoin-bányászok azóta kevesebb bitcoinhoz jutnak hozzá, ráadásul az árfolyam is csökkent.

Ez már a gödör alja?

Így nagy értékű eladásokba kezdtek, készleteik rég nem látott alacsony szinten vannak. Egyes mutatók más a 2022 végi “FTX-beomlás” alkalmával beállított mélységeket idéznek.

Ha a bányászok zöme kapitulál – és már nem marad több eladható bitcoinjuk –, akkor viszont egy jelentős kínálati nyomás fog megszűnni, és könnyen bekövetkezhet a fordulat a bitcoin-árfolyamban. Legalábbis így tartja sok kriptovaluta-elemző.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18805 18715 18890 -0,42% 18800 18825 3 673 061 880 HUF 2024-07-24 11:53:45
MOL 2852 2834 2864 -0,07% 2852 2854 157 414 892 HUF 2024-07-24 11:50:16
MTELEKOM 1072 1056 1090 -1,29% 1070 1072 246 122 526 HUF 2024-07-24 11:53:27
RICHTER 9835 9770 9880 -0,10% 9815 9835 214 079 300 HUF 2024-07-24 11:52:05
OPUS 437 436 439 +0,34% 436 438 7 875 093 HUF 2024-07-24 11:44:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Leizzad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:43
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Ha ezt meglátja, inkább nem köszöni meg a keddi napot a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:32
Nem volt jó napja a forintunknak.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csúcsot döntöttek meg Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG