6p

Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?

Nem díjazták a piacok a Federal Reserve tegnap esti kamatdöntését, alaposan elromlott utána a hangulat. Bár látszólag a papírforma érvényesült, hiszen nem nyúltak a kamathoz, az azt követő kommentárok szigorúak voltak. Nem zártak ki még egy kamatemelést ebben az évben. Jövőre pedig valamikor csökkenhet ugyan a kamat, de várhatóan tovább marad magasan, mint ahogy eddig a piac várta.

Így az amerikai tőzsdeindexek egy-másfél százalékkal estek tegnap este, ma pedig Európában is jelentős mínuszokat látunk. Frankfurtban 0,9, Londonban 0,6 százalékos az index süllyedése. Ráadásul egy sor európai jegybank is kamatot emelhet ma, amire még visszatérünk.

Minden nagy részvényünk esik

Budapesten szintén egy százalékos a tőzsdeindex sülyedése, ennyivel esik az OTP és a Mol is. A Richter 0,9, az Opus 1,8 százalékkal ér kevesebbet. A Magyar Telekom viszont erősödni tud, 0,4 százalékkal megy feljebb. Vesztes még a Waberer’s, több mint négy százalékkal esett ma.

Árfolyamok és grafikonok

Valami történt a forinttal

A forintot is minden bizonnyal a nemzetközi fejlemények gyengítik. Az euró már 387,10, nemrég hirtelen meglódult az árfolyam. Valamelyest gyengül a lengyel zlotyi is, de nem olyan mértékben, mint a mi devizánk.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Egy százalékkal esik az olaj és másféllel az európai földgáz árfolyama. Két százalékkal lett olcsóbb a réz, süllyed a nikkel, a cink és az alumínium is.

Friss célár a Molra

A Mol legfrissebb számait figyelembe véve frissítette korábbi modelljét a KBC Equitas, így “új fair érték becslésük” 3060 forint. Ezzel

a mostani árfolyamszintek enyhén alulértékeltnek tűnnek, és a részvény relatív értékeltsége is inkább ezt támasztja alá teszik hozzá.

A Mol részvényére vonatkozó célárak átlaga jelenleg 3220 forint körül van. A tavalyi év rekorderedménye után az idei első félév már inkább szembeszelet jelentett a Mol számára, a külső környezeti mellett az adóhatások is rontották az eredményt. Ezzel együtt is “stabil cashflow-termelésre képes a vállalat”, a környezet pedig a nyersanyagárak szempontjából még mindig inkább “támogatónak nevezhető” – írják.

Óriási kamatemelés következik

A várakozások szerint óriási, 500 bázispontos emelés jöhet Törökországban ma, így az eddigi 25-ről 30 százaléka emelkedhet az alapkamat. Viszonylag egységesek az elemzői várakozások – írja az Erste Befektetési Zrt.

Erre a drasztikus lépésre a török líra védelme és az infláció visszaszorítása miatt van szükség, de a csaknem 60 százalékos infláció mellett még ezek a kamatok is eltörpülnek.

Több más jegybank is a kamatok emeléséről dönthet ma. A svájci jegybank 1,75-ről 2,0-ra, a norvég 4,0-ról 4,25-re, a svéd pedig 3,75-ről 4,0-ra húzhatja fel az irányadó kamatot.

A brit Bank of England szintén 0,25 százalékponttal emelhet ma az általános vélemény szerint (5,5-re), de a lassuló infláció miatt olyanok is többen vannak, akik szerint nem változtat.

India lehet a nyerő a részvénypiacon

A Covid után az Európában vagy az USA-ban jelentkező fogyasztási boom Kínában szinte teljesen elmaradt. Az ingatlanpiaci krízis alapjaiban ingatta meg a befektetők bizalmát a kínai eszközökben, amelyet a kormányzati stimulusok aligha tudtak visszaállítani – írja a Concorde Értékpapír Zrt. blogja. Az USA és Kína feszült viszonya, a kölcsönös szankciók a Kínába áramló működőtőkét is jelentősen megnyirbálták.

A kínai gyártásra nagymértékben támaszkodó vállalatok inkább más országokban igyekeznek terjeszkedni, ennek egyik nyertese India lehet. Az intézményi befektetők kínai eszközökből történő menekülése az indiai részvénypiacnak kedvezett. A nyáron milliárdok áramlottak indiai részvényekbe, de a következő hónapok korrekciót hozhatnak a brókercég szerint. (Szintén optimista az indiai részvénypiacra – és a közép-kelet-európaira is – az Equilor Befektetési Zrt.)

meg a blokkláncon is

India a világon a második helyen áll a becsült kriptopénz-tranzakciók nyers volumenében – állapította meg a Chainalysis jelentésében, 2022 júliusa és 2023 júniusa között. Ezzel megelőzte az Egyesült Királyságot, Törökországot és Oroszországot is. A volumen az említett időszakban összesen közel 269 milliárd dollárt tett ki.

Országok rangsora a fogadott kriptovaluták értékét tekintve. Forrás: Chainalysis, The Block.
Országok rangsora a fogadott kriptovaluták értékét tekintve. Forrás: Chainalysis, The Block.

Történt mindez annak ellenére, hogy az országban már egy ideje súlyos hátrányt jelentő adótörvényeket és más jogszabályokat tartanak érvényben. A Chainalysis szerint jelenleg jobban adóztatja a kriptós befektetéseket, mint a legtöbb más ország, 30 százalékos kulcsot alkalmazva a nyereségre és egy százalékos forgalomarányos adót minden egyes tranzakcióra.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Szaporodnak a részvénykibocsátások

Jól zajlott szerdán a Klaviyo IPO-ja is, így az Arm és az Instacart után ez már a harmadik sikeres kibocsátás az elmúlt pár hétben – írja a KBC Equitas. Itt is az eredeti IPO árhoz képest nagyobb prémiummal kezdte a kereskedést a részvény, így 30 dollár helyett 36-37 dollár közötti árfolyamon nyitott a papír, és a napot végül 32,8 dolláron zárta.

Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?

Évtizedek alatt, de teljesen átalakították a norvég Oslo városát. A korábban ipari tevékenységgel telerakott, gyárakkal, utakkal és vasúttal elfoglalt zónát teljesen átformálták, a kereskedelmi kikötő el is tűnt – írta a Holdblog. Az autóforgalom 80-90 százalékát is eltüntették úgy, hogy föld alatti alagútrendszerbe terelték, valamint ahol lehetett, a vasutat is föld alá vitték. Képzeljük el, hogy a Rákóczi út vagy a Bajcsy-Zsilinszky út forgalmát, amelyek ma lakhatatlan autósztrádák, levinnék a föld alá.

Száz százalékos ingatlan-felértékelődés lenne azonnal és drámaian megjavuló életminőség véli a szerző.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG