<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A héten egy sor behatás éri a forintpiacot, de inkább a rossz irányba, ma három-öt forinttal drágább az euró, mint tegnap. A fő gond most is az EU-s pénzek sorsa. A BUX is alulteljesítő, az OTP és a Mol húzzák le. Száguld a Tesla, miután igazi nagyágyúk javítottak a megítélésén a sok esés után.

Jó a hangulat az európai tőzsdéken, a német DAX 0,8, a francia CAC 0,7, a brit FTSE 100-as index pedig 0,1 százalékkal emelkedik. Németországban Ifo-menedzserindex érkezett, amely 86,3 pont lett a várt 85,0-el szemben, így segíthette a frankfurti tőzsde emelkedését.

A hét legfontosabb tőkepiaci eseménye tegnap este volt, amikor a Fed legutóbbi ülésének aktáit nyilvánosságra hozták. A jegybankárok többsége eszerint hajlik a kamatemelések ütemének lassítására a közeljövőben. Az amúgy sem rossz tőzsdei hangulaton ez inkább javított, és a Nasdaq 1,0, az S&P 500 pedig 0,6 százalékos pluszban zárt.

Zárva lesz Amerika

Az amerikai határidős indexek ma is 0,2-0,4 százalékos szerény javulást mutatnak, de ez most kevéssé mérvadó. Ott ugyanis hálaadás napja alkalmából nem nyitnak ki a tőzsdék, holnap pedig a fekete péntek miatt rövidített kereskedés lesz (New York-i idő szerint délután egyig).

A BUX index a nap eleji pluszból mínuszba ment át, jelenleg 0,2 százaléknál tart. Az OTP 0,4, a Mol 0,8 százalékkal van lejjebb. A Richter azonban 1,1, a Telekom 0,8, a 4iG 1,1 százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

A Richter célárát 9200 forintról 9800 forintra emelte meg a HSBC. A konszenzus így 14 830 forintra nőtt. A papír most 8040 forint.

Már 415 is volt az euró

A forint a tegnapi gyengülés után, amit az Európai Uniós támogatásokkal kapcsolatos kétségek okozhattak elsősorban, ma is tovább süllyed. Az euró mai maximuma 415,60, jelenleg azonban már csak 413 az ára. Ez is három forinttal magasabb az előző estinél.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mozgalmas a hét a magyar pénzpiacon. Hétfőn egyes befektetőket egy rendelettel kizártak a magas kamatok hatálya alól, ami sok kritikát eredményezett a pénzügyi szakemberek körében. Kedden MNB-kamatdöntés volt, szerdán rossz hírek jöttek az uniós támogatásokkal kapcsolatban, és jegybanki nyilatkozat is elhangzott.

Olcsó az olaj, már ha jön

A dollár eközben inkább gyengül, ami a forintnak jellemzően segíteni szokott. A hollandiai szállítású földgáz ára tegnap nagyot emelkedett, ma viszont négy százalékkal 125 euróra süllyedt. Az olaj egy százalékkal esik, a Brent 84,60 dollár.

Egy rövid időre ismét leállt a Barátság-kőolajvezeték szerdán, de még napközben újraindult, tehát csak kisebb kimaradás történt a szállításban.

Azonban az eset is rávilágít arra, hogy ingadozásokra lehet számítani a következő időszakban írta a KBC Equitas.

Emiatt esnek a magyar eszközök

Tegnap német újsághírek alapján felforrósodott a talaj a magyar eszközök lába alatt – írja az Erste Befektetési Zrt. mai kommentárja. Előbb a Spiegel, majd a Frankfurter Allgemeine Zeitung is arról írt, hogy az Európai Bizottság nem elégedett a magyar intézkedésekkel, s egyelőre nem adna zöld utat a kifizetéseknek. Ez pedig esést okozott a forintnál, a részvénypiacon és az állampapírpiacon is.

Jelenleg az EB oldalán pattog a labda, de azt gondoljuk, hogy lesz egyezség. Lesz valamiféle feltételes jóváhagyás.

Sokáig magasan maradhat a kamat

A monetáris politikában tartós szigorra van szükség, a 13 százalékos alapkamat és a 18 százalékos egynapos betéti ráta hosszabb távon fennmarad – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő konferenciáján.

MNB-bejárat. Fotó: MTIMNB-bejárat. Fotó: MTI

Eddig az MNB nyilatkozataiból inkább az derült ki, hogy az október közepén bevezetett 18 százalékos egynapos kamat inkább átmeneti, ameddig az ország “kockázati megítélésének” javításához szükség van rá. (Más olvasatban, amíg a forint labilis.) A magas vagy emelkedő pályán levő kamatok rendszerint erősítik az adott devizát. Így a hasonló nyilatkozatok egyfajta verbális intervenciónak (szóbeli beavatkozásnak) is tekinthetők a forint védelmében.

A Tesla újra sztár lesz?

A tegnapi kereskedés egyik nagy nyertese volt a Tesla részvénye, amely 7,8 százalékkal ment fel 183 dollárra. Egy éves összehasonlításban a részvény még így is 50,4 százalékos mínuszban van. Néhány elemző azonban már vételi ajánlást fogalmaz meg rá – írta az Investing.com.

Túl olcsónak nevezik a Tesla-részvényeket ahhoz, hogy figyelmen kívül lehessen őket hagyni. Az idei esés után a részvény a várható nyereség 31-szeresén forog, míg ez a szorzó 2021 elején még több mint 200-szoros volt.

  • A Morgan Stanley egy tegnapi jegyzetében azt írta, hogy a Tesla közelít a 150 dolláros medvepiaci árcélhoz, ami kedvező felvásárlási szint lehet.
  • A Citi elemzői eladásról semlegesre minősítették fel a vállalatot, mert az áresés szerintük “kiegyensúlyozta a rövid távú kockázat/hozam arányt.
  • Az Investing.com 38 elemzővel készített felmérésének 12 hónapos konszenzusos árfolyamcélja 59 százalékos emelkedési potenciált tartalmaz.
  • A Deutsche Bank egy friss jegyzetében azt írta, 2023-at kulcsfontosságú évnek tekintik a Tesla számára. A vállalat továbbra is nagy ütemben növeli majd a volumenét, a Cybertruck és a Semi révén új szegmensekbe lép be, optimalizálja gyártási és költséglábnyomát, és profitál az IRA (Inflation Reduction Act) törvény előnyeiből.

A Fed segített a kriptóknak

Bár az FTX-tőzsde csődje körüli hullámok korántsem ültek el, alacsony szinten stabilizálódni látszik a kriptovaluta-piac. A bitcoin ma 0,3 százalékkal 16 600, az ether három százalékkal 1200 dollár környékére emelkedett. Az erősödés jól láthatóan pont akkor kezdődött, amikor tegnap este a Fed aktáit nyilvánosságra hozták.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Nem tudni, meddig terjed az FTX-csődhullám. A Coindesk erre az évre már 16 céget számolt össze, amelyek bajba kerültek, és felfüggesztették a kifizetéseket. De ebben nincsen benne minden, például az Inlock sem.

Korai FTX-kifizetések az Inlocknál

Az FTX-csőd miatt likviditásszűkébe került magyar kriptovaluta-befektetési vállalkozás, az Inlock “helyreállítási és szerkezetátalakítási tervet” hirdetett meg. Ennek első fázisa a “korai kifizetés program”, amelyben azon ügyfelek vehetnek részt, akiknek a portfóliójában a felfüggesztés november 14-i időpontjában jelentősen magas volt a “volatilis kriptoeszköz-kitettség”, illetve “veszteségleírást tudnak vállalni”.

Az ügyfelek, akik nem tudják vagy akarják megvárni, hogy a platform teljes mértékben helyre tudja állítani szolgáltatásait, “zárt és korlátozott ajánlattételben” azonnali kifizetést kezdeményezhetnek, november 30-ig. Ennek során a kivonni kívánt összeget 30 százalékkal csökkentik.

Az ezen opcióval élő ügyfelünk lemond arról a jogáról, hogy később bármilyen módon is követelje a levonásra került eszközértéket írják.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10800 10630 10900 +0,47% 0 0 3 630 102 010 Ft 2022-11-25 17:09:46
MOL 2768 2720 2784 +0,22% 0 0 639 014 760 Ft 2022-11-25 17:10:35
MTELEKOM 329 324 332 +0,92% 0 0 74 282 727 Ft 2022-11-25 17:05:15
RICHTER 8315 8010 8320 +2,84% 0 0 1 749 429 870 Ft 2022-11-25 17:12:43
OPUS 132 130 132 +0,76% 0 0 18 501 813 Ft 2022-11-25 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 07:24
Egyelőre nem tudott elmozdulni a szerda este elért gyenge szintekről.
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül gyenge a forint, már csak a reáleszközökben bízhatunk
Eidenpenz József | 2022. november 24. 05:29
Alulértékeltek-e a magyar kötvények és a forint? Eleget estek-e már a részvények? A forint maradhat a tartós leértékelődés pályáján, de a magas kamatkülönbözet megtámasztja. A lengyel részvények vonzóbbak, mint a magyarok, az értékalapú részvények jobban teljesíthetnek, mint a növekedési papírok. Figyeljünk a kötvényekre.
Részvény / Deviza / Áru Az uniós forrásokkal kapcsolatos rossz hírekre hirtelen zuhant meg a BUX, gyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 18:19
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,89 százalékos csökkenéssel, 44 930 ponton zárt szerdán.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG