TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.

Európában a nap végére elromlott a hangulat, a német DAX index például napi minimumán, 0,9 százalékos mínuszban búcsúzott. A francia index 0,3 százalékkal süllyedt, Londonban volt egy pici emelkedés, valamint az olasz és spanyol tőzsde is felfelé tartott. Az Egyesült Államokban fél százalék körüli pluszban járnak a vezető tőzsdeindexek.

Itthon a BUX 0,3 százalékos emelkedést produkált, az OTP két százalékos emelkedése (10 030 forintra) és a Mol 2,3 százalékos süllyedése 1636-ra valósággal kioltotta egymást. A Richter fél százalékkal emelkedett, a Telekom 0,3 százalékkal süllyedt. Az MNB nem okozott különösebb meglepetést a mai kamatdöntő ülésen, a forint kissé erősödni tudott, 364,20 az euró ára jelenleg. A dollár süllyed, a nemesfémek kissé emelkednek, az olaj minimális mínuszban tartózkodik. (A jegybank kamatdöntéséről itt írtunk.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Hol avatkozna be a jegybank?

Összességében az infláció kordában tartásának hangsúlyozásával a piaci szereplőket szeretné nyugtatni a jegybank – írja az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele.

Továbbra is az egyhetes betéti tenderekre kell figyelni. Az eszközt rugalmasan alakítja az MNB a csütörtökönként tartott tendereken. A múlt héten változatlan, 0,75 százalékos kamatszint mellett az összes benyújtott ajánlatot elfogadták. Várakozásunk szerint amennyiben a forint nem gyengül legalább további 3-4 százalékkal az euróval szemben, szinten maradhat a kamatszint. Várhatóan a 375-380-as szintek közelében avatkozna be a jegybank, mivel egy további 3-4 százalékos forintgyengülés veszélyeztethetné az inflációs célokat.

Megegyezésre törekszenek az USA-ban

Az amerikai tőzsdéket az a remény élteti, hogy végre megegyeznek az amerikai politikusok az új gazdaságélénkítő csomagról. Valószínűleg ez az utolsó utáni pillanat, Nancy Pelosi házelnök legalábbis ezt a napot jelölte meg végső határidőként.

Lufthansa-gép parkol (Pixabay.com) Lufthansa-gép parkol (Pixabay.com)

Az ellenzéki jelölnek, Joe Bidennek sokkal jobbak most az esélyei a két hét múlva esedékes elnökválasztáson, de Donald Trumpot sem írták még le. (Főleg, hogy négy évvel ezelőtt alaposan meglepte a választási eredmény a világ nagy részét.) Csütörtökön lesz még egy televíziós vita, az elemzők szerint ez Donald Trump talán utolsó esélye, hogy fordítson valamit a helyzeten – írta a Markewatch.

Eljárás a Google ellen

Sorban jönnek a gyorsjelentések, az IBM jó eredményeket ért el ugyan, de rosszabb kilátásokról tudósított. Nagy ügyfelei egy része elhalasztja ugyanis a folyamatban levő projekteket. Így több mint három százalékos mínuszban van a részvény.

Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt eljárást indítottak az Alphabet (a Google-anyavállalat) ellen az amerikai igazságügyi minisztériumból, 11 amerikai tagállam részvételével. Ez azonban az árfolyamra alig van hatással. Ma este jelent a Netflix, a részvény egyelőre szerény mínuszban van.

Az európai hangulatnak valószínűleg az sem tesz jót, hogy a soha véget nem érő Brexit-történet mintha megint patthelyzetbe torkollana. Az idő pedig itt is vészesen fogy.

A Volkswagen eladja luxusmárkáit?

Kiszivárgott, hogy a Volkswagen-csoport előzetes tárgyalás előzetes tárgyalásokat folytat a Ducati márka eladásáról. Ezt a Reuters az ügyet jól ismerő, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva állítja. A Volkswagen nem kívánta kommentálni a hírt.

A VW állítólag ötéves tervezési ciklusában átgondolja a Lamborghini és a Bugatti márkák jövőt is. A társaság valószínűleg a tömeggyártású autókra szeretne koncentrálni, ezért a nagy teljesítményű motorok és sportautók világában vagy együttműködésre törekszik más gyártókkal, vagy átstrukturálja valahogy ezek gyártását. Esetleg eladná ezeket az üzletágat.

Sokáig bírná a Lufthansa

Közzétette gyorsjelentését a Lufthansa, és bár a számok nagyon csúnyák, a részvény hat százalékos pluszban végzett.

A helyzet nagyon rossz, de nem reménytelen – idézte az N-Tv.de az egyik kereskedőt. Egyelőre a cég a felszínen tud maradni, igaz, csak állami pénzekből és szigorú takarékossági intézkedésekkel. Ha ebben az ütemben folyik a tőke kiáramlása, még négy negyedévet is túlélhet a társaság. Az elemzők reménykednek abban, hogy ennél sokkal korábban érkezik az oltóanyag. Másrészt pedig az utóbbi évek kemény árversenye a piacon a koronavírus-járvány után véget ér. A részvény ebben az évben mintegy ötven százalékot esett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél