6p

A tőzsdék keresik az irányt és félnek, mert az USA-ban újra inflációs adatok érkeznek, amelyek miatt egyszer már megégették magukat sokan. Egy új mém az S&P 500 indexet S&P 5000-nek nevezte át. Meddig eshet a magyar kamat? Eljő végre a játszható blokkláncjátékok kora?

Nincs igazán irány a tőzsdéken, a főbb európai indexek minimális pluszban vagy nullában állnak. Az amerikai határidős társaik is csak 1-2 ezrelékkel mennek fel. A piac egy újabb fontos amerikai inflációs adatra vár, miközben rengeteg gyorsjelentés érkezik.

A BUX index 0,6 százalékkal emelkedik, ami főleg az OTP 1,2 százalékos ugrásának köszönhető. A Mol és a Richter csak jelképes pluszban mozog, a Telekom esik.

Megvolt az 5000, de csak percekig

Nehezen bír az S&P 500 amerikai index az 5000 pontos határral, bár csütörtökön nap közben egy időre elérte (5000,40 pont az új történelmi plafon), zárásra pár pontot visszavonult. Ezzel együtt is inkább pozitív a részvénypiacok hangulata, a Nasdaq technológiai piac részvényei azonban jobban emelkednek. Egy új mém szerint az S&P 500 indexet S&P 5000-nek nevezték át.

Árfolyamok és grafikonok

Még gyengébb lett a forint

Az euró pénteken 388,40 forint, kissé a csütörtök esti alatt áll, de reggel 389,75 is volt. Az olaj csütörtökön drágult, mert a gázai tűzszünet esélyei tovatűnni látszottak, pénteken viszont már stagnál. Az európai földgáz ugyanakkor közel két százalékkal esik.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Akadály az euró előtt?

A januári pozitív költségvetési egyenleg hírére a befektetők csütörtökön átmenetileg megnyugodhattak, így a forint is erősödni kezdett, majd a dollár erősödésével párhuzamosan visszagyengült nap végére – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Így a hazai fizetőeszköz továbbra is a 389-390-es ellenállási zóna közelében van, mely rendkívül fontos és erős akadályt képez a grafikonon.

Árfolyamok és grafikonok

Csodás ez az infláció, de meddig?

A januári havi fogyasztói infláció Magyarországon 0,7 százalék volt, az éves mutató pedig tovább lassult, 3,8 százalékra (a decemberi 5,5 százalékról). Az adat a négy százalék feletti elemzői konszenzusnál jóval kedvezőbb lett – írta Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Ezt támogatta a bázishatás, aminek szerepe azonban fokozatosan kifullad majd, érdemben gátolva a dezinfláció folytatódását az év további részében. Tavasztól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták.

Továbbra is úgy látjuk, hogy az inflációnak a jegybanki célsávba való mostani visszatérése átmeneti jelenség. Az év egészében zömmel 4-5,5 százalék közötti, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat várunk.

Elfogyhat a magyar kamat?

A vártnál nagyobb inflációcsökkenés újból beindíthatja a kamatvágási várakozásokat, amelyeket a jegybank a múlt heti döntésével még igyekezett hűteni – mondja Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Ezzel újra a jegybank térfelén pattog a labda, az adatvezérelt üzemmód miatt azonban nehéz megmondani a jegybank következő lépését.

Az iránymutatások alapján azonban tudjuk, hogy az alapkamatot az év közepére hat százalék körüli szintre akarja csökkenteni.

De hogy milyen úton jut majd el erre a szintre, a forint stabilitásától függ véli az elemző.

Miért ilyen óvatosak az amerikaiak?

A befektetők azért óvatosak, mert az amerikai statisztikai hivatal ma fogja felülvizsgálni a 2023-as inflációs adatokat, ami tavaly sokkolta a piacokat – írja az Erste Befektetési Zrt. Egy évvel ezelőtt átlagosan 3,1 százalékos éves alapú maginflációt közöltek 2022 utolsó három hónapjára, a felülvizsgált adatok viszont már 4,3 százalékot mutattak, majd néhány nappal később jött a sokkoló 5,1 százalékos januári adat.

Ráadásul Thomas Barkin richmondi Fed-vezér is próbálta hűteni a piac kamatcsökkentési várakozásait, ő is rámutatott az erős munkaerőpiacra és a folytatódó dezinflációra.

Senki sem akarja, hogy az infláció újra megjelenjen mondta.

Fellendítenék részvénypiacukat a britek

Jeremy Hunt pénzügyminiszter kijelentette, nagyon jó ötletnek tartja, hogy egy adómentes megtakarítási számlát hozzanak létre a brit részvényekbe történő befektetéshez. Az úgynevezett ISA a brit részvénypiac fellendítését célzó erőfeszítések részeként valósulna meg. Csütörtök este a Bloombergnek azt mondta, hogy így több befektetést lehetne a hazai cégekbe irányítani.

Március 13-a nagy nap lehet

Közzétették az Ethereum-redszer következő nagyobb reformjának, a Dencun frissítésnek várható kezdőnapját, ami nagy valószínűséggel március 13-a lesz. A próbaüzemek a “tesztneteken” jól haladnak. A frissítés egyik nagy eredménye lehet, hogy az Ethereumra épülő, úgynevezett második rétegű blokkláncok (például Arbitrum, Optimism, zkSync Era, Scroll stb.) tranzakciós díjai alacsonyabbak lesznek, ami sok kisbefektető, felhasználó aktivitását növelheti.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Eljő végre a játszható blokkláncjátékok kora?

A korábbi Web3-as (blokklánc-alapú) játékok még jellemzően az infrastruktúrára koncentráltak. Mostanra azonban a blokkláncok fejlődésének köszönhetően a fejlesztés sokkal inkább a játszhatóságra és a felhasználók tartalomfogyasztási szokásaira helyeződött át – írja a Binance kriptotőzsde játékfejlesztő cégek vezetőinek beszélgetése alapján.

A szektor egyre ígéretesebb, a Binance Labs maga is számos játék– és mesterségesintelligencia-rendszerbe szállt be tőkével. A mesterséges intelligenciának ugyanis egyre fontosabb szerepe lesz majd a fejlesztésben. Ezzel lerövidülhet a fejlesztési idő, mert

a játékiparban tipikusan 2-5 évre van szükség egy-egy színvonalas játék kifejlesztéséhez.

Csúcson a kakaó, szenved a csokiipar

A kakaó határidős ára az év eleje óta közel 40 százalékkal emelkedett, és tonnánként 5874 dolláros történelmi csúcsot ért el – írta az Equilor Befektetési Zrt. Az El Nino időjárási jelenség ugyanis szárazabb hőmérsékletet okoz Nyugat-Afrikában, ahol a világ kakaótermelésének háromnegyede folyik.

Michele Buck, a Hershey vezérigazgatója csütörtökön közölte, hogy a csokoládégyártó bevételeinek növekedése a történelmi magas kakaóárak miatt idén stagnálni fog.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG